EGYÉB KATALÓGUSOKKönyvtárunkról

BemutatkozásKözérdekű adatokA könyvtárosokKönyvtárhasználatBibliobox szolgáltatásGyűjteményekKönyvtári dokumentumok
Küldetésnyilatkozat
* Jövőkép
* Küldetésnyilatkozat

* Stratégiai terv
Gyermekkönyvtár

Iskolai Közösségi Szolgálat
Névadónkról
Fiókkönyvtárak

Régi honlap (Archív)

ArchívumElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon/Fax:
06-34/ 380-281

Hivatalos e-mail:
konyvtar@mzsvktata.hu

Olvasószolgálati e-mail,
hosszabbítás:

olvasoszolgalat@mzsvktata.hu

További elérhetőségek>>>

Lezárt pályázatok


TÁMOP 3.2.13 - Vár a könyvt@r


(Új Széchenyi terv)

 képekben

„Ezt mindenkinek hallani kell!” - Sóhajtott fel egy néző Berghoffer Róbert előadása után. A szerző, aki jócskán elhaladta a nyolcvan esztendőt, kiváló előadást tartott az általa megélt, fogolytáborban töltött évekről.

A „malenkij robot” a „kis munka” kifejezés nem ismeretlen Magyarországon, a háború után sokakat vittek az akkori Szovjetunió területére ilyen ürüggyel. Hatalmas beruházásokat kezdtek ott a ritkán lakott területeken, s kellet a munkáskéz. Legkönnyebb volt a második világháborúban vesztes országok lakosait - utcán, utakon, bárhol - rajtaütésszerűen összefogdosni, s marhavagonokba zárva eljuttatni a messzi területekre.

dr. Almási Kitti, pszichológus a közönséggel első perctől kezdve közvetlen kapcsolatba került 2013. március 9-én délelőtt, a Kamasz panasz sorozat „Szerelem, vagy függés” című előadásán, a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban.

Könyvtári adatbázisok használata címmel indult útjára februárban a középiskolás korosztály számára készült programsorozat a Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban. Célul tűztük ki, hogy a fiatalokat ne csak a könyvtári szolgáltatásokkal, lehetőségekkel, az online adatbázis használatával ismertessük meg, hanem meg is szerettessük a könyvtárat, mint közösségi színteret és információs központot.

Minden betegségnek a táplálkozás az eredője, az immunrendszert próbára teszik a civilizációs ártalmak, a táplálkozás során a szervezetbe kerülő káros, testidegen anyagok, s végső soron ezek felelősek a betegségek kialakulásáért. A betegség a szervezet immunrendszerének válasza, a külső, negatív hatásokra. A táplálkozás megváltoztatása egyéni döntés függvénye, ki kell tűzni életcélul a másfajta életvitelt, s ezzel megadhatjuk magunknak az esélyt az egészségesebb életre. Mindez nem könnyű és nem olcsó feladat, de a cél érdekében fontos odafigyelni e gondolatokra.

A Móricz Zsigmond Városi Könyvtár a TÁMOP 3.2.13 pályázata keretében új sorozatot bocsátott útjára, „Előadások a polcok között” címmel.
Első előadónk Sik András, bolygókutató (és nem csillagász, mint bemutatkozáskor felhívta figyelmünket) volt az ELTE-ről.

Hallottak már Móricz János geológusról? Hihetetlen felfedezéseiről? Az ecuadori Tayos-barlangban tett expedíciójáról, mely kutatás vezetője Neil Armstrong űrhajós volt?  „A holdra lépés élményét elhomályosítja, amit ott láttam” – jelentette ki az űrhajós.  A barlang falain elhelyezett, arannyal borított fémlemezeken egy ősi tudás jelenik meg, rovott jelekkel.  Második expedíciót is terveztek, de abban már nem vett részt Móricz János, mivel nem látta biztosítottnak, hogy a leletek a helyükön maradhatnak.

Szentessy Éva nevelésszociológus 2013. február 2-án folytatta két héttel korábbi előadását a Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban, a Kamasz panasz elnevezésű sorozatban. Szép számmal volt jelen az érintett korosztály, s az előadó folyamatos kontaktust tartott velük, szinte alkotó-módon vonva be őket a témakörökbe. Már előző alkalommal is sok hasznos tanácsot adott és olyan összefüggéseket világított meg, melyek csak az avatott szakember számára természetesek, a szülő gyakran nehezen birkózik meg velük.

2012 év végén készültek el azok a DVD-k, amelyeken a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár olvasói ajánlották a nézőknek, más olvasóknak kedvenc könyvüket. A programban, mely az Olvasta? Olvas Tata! címet viselte, hatvan OLVASÓ EMBER mesélt arról, hogyan talált rá a szívének kedves könyvre, mit kapott útravalóul a szerzőtől, és mi az, ami miatt mást is arra buzdít, hogy kezébe vegye az ajánlott olvasmányt. A személyes hangvételű megnyilatkozásokról tv-felvétel is készült, melyben a Tatai Televízió munkatársai voltak a könyvtár segítségére. A rövid ajánlók a szerdai Magazin műsorban kerültek adásba.

A Menner Bernát Zeneiskola tanulói által előadott gyönyörű népdalokkal kezdődött a tegnapi rendezvény, s ez kitűnően összecsengett az utánuk következő irodalmi műsorral.  Ritkán hallható válogatást élvezhettek a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár és a Várkanyar Kávézó vendégei. Az Egy csészényi hang január 16-i előadása a finnugor népköltészetből építkezett, s a versek között felhangzottak a rokon népek különös hangulatú, mégis furcsán ismerős népdalai.

Ezzel a címmel hangzott el a Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban a Kamasz panasz című sorozat legutóbbi előadása. A serdülők gondjainak, viselkedési zavarainak gyökerére, alapvető fontosságú szülői, nevelői magatartásformákra hívta fel a figyelmet Szentessy Éva nevelés-szociológus, január 19-én délelőtti előadásában.

Meghitt adventi órát tölthettünk együtt Szvorák Katalinnal és Kudlik Júliával, akik a Könyves szerda vendégei voltak a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár szervezésében, a művelődési ház színháztermében, december 5-én. Már az első pillanatokban megrendült hangulatot teremtett Kudlik Júlia, beköszöntő prózájával, melynek meglepetésszerű és elgondolkodtató tartalma nagyon megragadta a nézőket, s az őt követő Szvorák Katalinnak az angyali üdvözletről szóló énekei csak elmélyítették a varázst.

Ismét találkozhattunk a neves művészekkel, Balla Zsófia és Báthori Csaba író-költő házaspárral az Egy csészényi hang című sorozat, november 13-i előadásán. Ezúttal délután három órakor kezdődött a rendezvény, a diákságra való tekintettel, s meg is töltötték a nézőteret a fiatalok.

A könyvtárunk új sorozatot indított októberben ”Egy csészényi hang” címmel. Az irodalmi kávéházak hangulatát szeretnénk felidézni vele, s a műsorokban költők, írók előadóművészek szerepelnek majd. Első alkalommal Balla Zsófia és Báthori Csaba vendégeskedett nálunk, mindketten költők, írók. „Versek közelről” címmel tartottak előadást három költő egy-egy művéről. A műsorban a Menner Bernát Zeneiskola növendékei zenéltek.

Ezt az előadást nem lehet leírni: meg kell hallgatni! – merült fel bennem a gondolat dr. Zacher Gábor, a médiából már jól ismert toxikológus előadása után. Lefegyverző őszinteség, korrekt keménység és mindenekfelett friss humor, mely sosem másokon élcelődik. 2012. október.13-án, szombaton délelőtt indult a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár új sorozata, mely a nehéz éveket élőket: a kamaszokat célozta meg. Az ő gondjaikkal foglakozik, s lehetőség szerint megpróbál segíteni nekik és szüleiknek a sok profi előadó. Elsősorban pszichológusokat hívtunk meg, de szót kapnak a sorozatban képzett pedagógusok is.

Kicsiket és nagyokat egyaránt vártak a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban 2012. október 4-én egy közös kézműves foglalkozásra a Kézimunka Klub tagjai.

Könyvtárunk a 2012-es Országos Könyvtári Napok programjaihoz kapcsolódva, melynek mottója Könyvtárak az aktív idősödésért volt, két pályázatot is meghirdetett.

Rendhagyó módon nyitotta meg a XLI. Könyvtári Heti programjait a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Tatán, amikor a szomódi zumba-oktató, Gyimesi Martina Nóra segítségével, egy újfajta tánc lépéseivel ismerkedhettek meg az idősebbek. A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

Október első hete ezúttal is - mint minden évben-, a Könyvtári hét jegyében zajlik. Idén a „Könyvtárak az aktív idősödésért” gondolat vezérli az NKA támogatásával szervezett programokat. Remekül beleillett ebbe a sorba a Könyves szerda 2012. október 3-án rendezett író-olvasó találkozója, melynek meghívott vendége a híres művész család tagja Melocco Péter, az ismert szobrászművész bátyja volt. A család másik tagja is tevékeny részt vállalt a műsorban, nevezetesen a zenei közreműködő és a kérdező szerepét Melocco János, Melocco Miklós fia, a körünkben megjelent író unokaöccse vállalta.

Vetítéssel egybekötött, éles logikával, remek szófordulatokkal és helyenként humorral fűszerezett előadást tartott Racsné Galambos Gréta rendőrzászlós. A Megyei Rendőr Főkapitányság Bűnmegelőzési csoportjától jött Tatára, hogy megvilágítsa a leggyakoribb módszereket, melyeknek áldozatai jobbára az idősebb korosztályból kerülnek ki. Ezért is rendeztük az Őszi Könyvtár Napok keretébe tartozó előadást, (mely a TÁMOP 3.2.4 jelű pályázat Jogi Estek című programsorozatának fenntartása is volt egyben), elsősorban nekik.

A Tatai Városi Könyvtár fényképes receptküldő pályázatot hirdetett Nagyanyáink elfeledett receptjei címmel. Bár a programot a „Könyvtárak az aktív idősödésért” mottójú Könyvtári Hét alkalmából szerveztük, a pályázók között fiatalok is indultak az értékes könyvjutalmakért.

A pályázatunk eredménye:

Főétel kategória helyezettjei:

  • I. díj Zsólyomi Eszter
  • II. díj Varga Istvánné
  • III. díj Lentulay Mária

Házi sütemények

  • I. díj Stein Józsefné
  • II. díj Goldschmidt Györgyné
  • III. díj Bánné Schmindt Mónika

Minden kedves résztvevőnek és a nyerteseknek gratulálunk!

Eseménynaptár
<
>
<
>
Nyitva tartás

FELNŐTT RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

9:00-19:00
9:00-19:00
Szünnap
9:00-19:00
9:00-19:00
9:00-13:00
Zárva

GYERMEK RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00
Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00
9:00-12:00
Zárva

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

JÁTÉK
Helytörténet

Szakdolgozatok

Előadások anyagai

Szócikkek


Letölthető könyvek

Régi folyóiratok3co