EGYÉB KATALÓGUSOKKönyvtárunkról

BemutatkozásKözérdekű adatokA könyvtárosokKönyvtárhasználatBibliobox szolgáltatásGyűjteményekKönyvtári dokumentumok
Küldetésnyilatkozat
* Jövőkép
* Küldetésnyilatkozat

* Stratégiai terv
Gyermekkönyvtár

Iskolai Közösségi Szolgálat
Névadónkról
Fiókkönyvtárak

Régi honlap (Archív)

ArchívumElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon/Fax:
06-34/ 380-281

Hivatalos e-mail:
konyvtar@mzsvktata.hu

Olvasószolgálati e-mail,
hosszabbítás:

olvasoszolgalat@mzsvktata.hu

További elérhetőségek>>>

Lezárt pályázatok


TÁMOP 3.2.13 - Vár a könyvt@r


(Új Széchenyi terv)

 képekben

Egy barát érkezett a tatai könyvtárba, 2014. március 5-én, aki - bár most járt itt először -, mégsem volt idegen. Nemcsak a városhoz köthető személyes szálak miatt, hanem megnyerő egyénisége folytán. A személyes kapcsolat közvetett: édesapja itt érettségizett a tatai gimnáziumban, a város az Esterházy uradalomhoz tartozott, nagymamája Majkon, illetve Csákváron élt. A majki nyarakat idézte is az egyik regényrészlet, melyet hallgathattunk az este során.

A magyarországi Szent Jakab zarándokút szervezőit láttuk vendégül a Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban 2014. február 5-én. Az útnak Tata is része, ezért is övezte nagy érdeklődés a Könyves szerda előadást. Már a műsort megelőző hetekben kérdezgették az olvasók, hogy kik jönnek, kik mesélnek, és az út mely szakaszát mutatják be.
Az olvasóterem zsúfolásig megtelt fiatal felnőttekkel, idősebbekkel, sőt érkeztek olyan zarándokok, akik a magyarországi Szent Jakab zarándokúton (Budapest-Lébény) kívül a spanyolországi Caminót is végigjárták.

Fehér ing, fekete nadrág és egy göcsörtös vándorbot. Mindössze ennyi volt a jelmez a beköszönő, kíséret nélküli dal, az egyik legősibb népdalunk előadásakor. Indításként ez hangzott fel Valter Ferenc, a Magyar Állami Operaház magánénekese Szabad–é dalolni című zenés, színpadi műsorának elején. 2014. január 15-én ő vendégeskedett az Egy csészényi hang sorozatban, a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár és a Menner Bernát Zeneiskola közös szervezésében, a Városi Koncertteremben.

Könnyed történetek, bensőséges mosolyok, felszabadult, megkönnyebbült nevetések jellemezték Schäffer Erzsébet tatai látogatását. A Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Egy csészényi hang elnevezésű sorozatának 2013. december 4-i vendégei ismét elmerülhettek a finom érzékenységgel átszőtt, ünnepre hangoló műsor, lelket ápoló pillanataiban.

2013 őszén folytatódott a Könyvtári adatbázisok használata című rendezvénysorozat, melynek célja a középiskolások megismertetése a könyvtár on-line adatbázisának kezelésével, valamint szolgáltatásaink bemutatása. A Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium tanulói öt alkalommal látogattak el a Móricz Zsigmond Városi Könyvtárba, hogy részt vegyenek e programon.

Jász Attila főszerkesztő sajnos nem ért rá pályázati elfoglaltsága miatt, így „csak” Csendes Toll érkezett Tatára, a Móricz Zsigmond Városi Könyvtárba 2013. október 9-én, a Könyvtári Hét keretében meghirdetett író-olvasó találkozóra. Ezzel a mondattal jelezte az este kezdetén Jász Attila, hogy most minden hivatalos kötöttségtől mentesen, barátként érkezett, régi barátok közé. Az említett Csendes Toll, aki egy indián belső békéjével, bölcsességével, életszemléletével írja verseit, természetesen szintén maga Jász Attila, de ez a szerepjáték fontos, szerves része életének.

2013. október 12-én a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár munkatársai egy különleges továbbképzésben részesültek. Az NKA támogatásával az Országos Könyvtári Napok keretében Schenk Lászlóné, az Esőemberekért Egyesület alapítója és Szakács Zsuzsanna az élet különböző területein akadályozott embertársainkról tartottak egy egész napot felölelő tréninget.

Az idei október borongós őszi időjárással érkezett meg Tatára. A közérzet javítása érdekében döntöttek úgy a Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban működő Kézimunka Klub és Varrókör tagjai, hogy egy kis színt csempésznek a hézköznapokba egy kiállítással. Az „Esős napokra szivárvány” ingyenesen megtekinthető a felnőtt könyvtárban 2013. október 7-15. között.

Szokatlan órán vehettek részt a Tatai Református Gimnázium 11.a. osztályának tanulói, 2013. október 8-án délelőtt 10 órakor. A rendezvény a Könyvtári Hét keretében valósult meg, az NKA támogatásával. Dr. Almási Kitti pszichológus előadásának résztvevőit az első pillanatokban lefegyverezte az előadó azzal, hogy a kötetlen párbeszéd érdekében, tegeződést ajánlott a fiataloknak. Ezzel feloldotta a kezdeti merevséget, s az előadás további részében megteremtette az interaktív foglalkozás lehetőségét.

Az Egy csészényi hang elnevezésű sorozat újabb előadása szokás szerint muzsikával kezdődött, melyet a Menner Bernát zeneiskola tanárai és növendékei szolgáltattak a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár közönségének, 2013. szeptember 25-én. Várady Eszter, az esztergomi Helischer József Könyvtár igazgatója vendégeskedett nálunk. Kérdezője, Bánhidy Vajk tanár úr őszinte faggatózással vezette át élete eseményein.

Egy estére újra közöttünk jártak azok, akiket már csak „Égi játszótársak”-ként emleget Békés Itala színművésznő. Pályájáról a kezdetektől máig mesélt, a tőle megszokott fanyar humorral és nagy lendülettel. Bölcs és vidám anekdoták hangzottak el miközben végigkísértük a művésznő életútjának állomásait, szerepeinek egy-egy emlékezetes pillanatát, találkozásait a régi pályatársakkal.

Egy író. Egy Kölcsey-díjas író. Egy 81 éves író. Egy mű: Ide-át címmel, mely Pribojszky Mátyás ötödik könyve. A 90-es évek óta publikáló citeraművész új könyvének bemutatója a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár zsúfolásig megtelt olvasótermében zajlott május 22-én, a Könyves Szerda című kulturális programsorozat soron következő alkalmán.

Május 18-án délelőtt a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban, a kamaszokról szóló sorozat záró rendezvényére került sor. Mosonyi Mária iskolapszichológus „összefoglaló” előadása, szinte eszenciája volt az eddig, szeptember óta elhangzott többi, gondolatébresztő délelőttnek.

A színház csodálatos világa elevenedett meg előttünk, kavarogtak a régi emlékek, nagy nevek, képek, amint Tarr Mari, a Madách Színház súgója felidézte az elmúlt ötven év színházi előadásainak élményeit, Dunai Tamás színművésszel közösen.

Mindig örömteli élmény, amikor egy tapasztalt, kitűnő szakember megtalálja a közös hangot a „nehezen kezelhető”, serdülő korosztállyal. Ennek voltunk tanúi a Kamasz panasz legutóbbi találkozóján, 2013. május 4-én, szombaton, a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban. A meghívott előadó dr. Kígyós Éva pszichológus, antropozófus, aki az említett élményt adta a hallgatóságnak.

Minden szülőnek megrázó hallani, hogyha gyermeke ”rossz társaságba keveredik”. Ettől már gyakran csak egy lépés az apróbb kihágások elkövetése, majd a csoportos garázdaság vagy erőszak, betörés, rablás. Mindezek büntetőjogi kategóriák és az elkövetőnek felelősségre vonással kell számolnia. A Kamasz panasz szombati előadásán, 2013. április 20-án délelőtt, dr. Konnáth Attila beszélt a serdülő korosztályt érintő büntetőjogi hatáskörbe tartozó esetekről.

A Költészet Napja előestéjén, 2013. április 10-én, a vers és a dal nagyköveteit hallgathattuk a Móricz Zsigmond városi Könyvtárban. A műsor a megszokott módon a Menner Bernát Zeneiskola növendékeinek kis koncertjével kezdődött.

Dr. Almási Kitti, pszichológus a közönséggel első perctől kezdve közvetlen kapcsolatba került 2013. március 9-én délelőtt, a Kamasz panasz sorozat „Szerelem, vagy függés” című előadásán, a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban. 

Tari Annamária volt a vendég a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Kamasz panasz című sorozatának legutóbbi rendezvényén, 2013. április 6-án, szombaton délelőtt. A közvetlen hangvételű, vetítéses előadás során - melyet a fiatalok is nagy érdeklődéssel fogadtak -, a pszichológus kendőzetlenül beszélt a generációk egymás mellett éléséről, kapcsolataikról és konfliktusaik eredőjéről.

Weöres Sándor költő, író, műfordító, irodalomtudós éppen száz éve született Szombathelyen. Erről a jeles eseményről emlékezett meg a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár március 20-án, az Egy csészényi hang című programjában, amikor meghívta dr. Alföldy Jenő irodalomtörténészt, érdemes tankönyvírót, hogy előadást tartson a költő munkásságáról.

Eseménynaptár
<
>
<
>
Nyitva tartás

FELNŐTT RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

9:00-19:00
9:00-19:00
Szünnap
9:00-19:00
9:00-19:00
9:00-13:00
Zárva

GYERMEK RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00
Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00
9:00-12:00
Zárva

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

JÁTÉK
Helytörténet

Szakdolgozatok

Előadások anyagai

Szócikkek


Letölthető könyvek

Régi folyóiratok3co