EGYÉB KATALÓGUSOKKönyvtárunkról

BemutatkozásKözérdekű adatokA könyvtárosokKönyvtárhasználatBibliobox szolgáltatásGyűjteményekKönyvtári dokumentumok
Küldetésnyilatkozat
* Jövőkép
* Küldetésnyilatkozat

* Stratégiai terv
Gyermekkönyvtár

Iskolai Közösségi Szolgálat
Névadónkról
Fiókkönyvtárak

Régi honlap (Archív)

ArchívumElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon/Fax:
06-34/ 380-281

Hivatalos e-mail:
konyvtar@mzsvktata.hu

Olvasószolgálati e-mail,
hosszabbítás:

olvasoszolgalat@mzsvktata.hu

További elérhetőségek>>>

Lezárt pályázatok


TÁMOP 3.2.13 - Vár a könyvt@r


(Új Széchenyi terv)

 képekben

A 2016-os év első Könyves Szerdája sok szempontból érdekes volt a megjelenteknek. A tatai Móricz Zsigmond Városi könyvtár január 13-án délután Selmeczi Istvánt látta vendégül.  A szerző nem először járt nálunk, két éve a Becsülettel élünk és halunk című kötetét mutatta be, mely Lantai Vince zászlós háborús történetét dolgozta fel.

Nem tévedés: tíz kötetre tervezi a népszerű regényfolyamot szerzője, Bán Mór. Az Országos Könyvtári Napok vendégeként, 2015.október 9-én járt a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban a szerző, aki fordulatosan, szellemesen mesélt a történelmi regényhez szükséges anyaggyűjtésről, az írás nehézségeiről és szépségeiről.

Az Országos Könyvtári Napok keretében szervezte meg biblioterápiát népszerűsítő rendezvényét a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár október 8-án. Dr. Bartos Éva, az Országos Széchényi Könyvtár nyugalmazott munkatársa rövid előadást tartott a témáról, melyet beszélgetés követett.

Együtt örültünk Olvasóinkkal

Tavaly indította útjára a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár az Öröm könyvek – örömkönnyek elnevezésű programot. Mivel már ekkor is lelkesen fogadták a könyvbarátok az ötletet, 2015-ben is meghirdettük a könyvajánló írására buzdító pályázatunkat.

20 év egy ember életében is jelentős, hát még egy irodalmi folyóiratéban, főleg napjainkban…

20 évvel ezelőtt Thurczi István (Príma Primissima díjas költő) azzal a nem titkolt szándékkal alapította a Parnasszust, hogy kezdő, tehetséges íróknak, költőknek publikálási lehetőség adassék. Az évfordulót méltó módon ünnepli a lap: a Parnasszus kézirataiból utazó kiállítás készült: 14 képzőművész által alkotott üzenőfalon 130 költő eredeti kézirata jelenik meg.

A mai magyar irodalom derékhadának jeles képviselője, Závada Pál Kossuth-díjas író látogatott el a Szépírók Társaságának támogatásával a tatai Móricz Zsigmond városi könyvtárba 2015. május 6-án.

Ez jellemzi leginkább a Könyves Szerda legutóbbi vendégét. A tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár vendége Erdős Virág volt, aki 2015. április 8-án látogatott el hozzánk a Szépírók Társaságának támogatásával.

Erről a kérdésről beszél Szomolai Tibor, a Felvidéki saga és a Fáklyavivő című, nagy sikerű könyvek szerzője a Felvidékről kitelepítettek emléknapján, 2015. április 12-én, vasárnap 16 órakor a tatai városházán.

Könyvtárunk 2015. február 13-án bekapcsolódott a Szemem Fénye Alapítvány idei adománygyűjtésébe. Az Öltözz pirosba! kampány keretében a könyvtár dolgozói mind felöltöttek magukra valamilyen piros ruhát vagy kiegészítőt. Célunk az volt, hogy felhívjuk a figyelmet a pécsi Dóri Ház – a Szemem Fénye Alapítvány gyermekhospice háza – munkájára, valamint az adománygyűjtésre. Az intézmény segíti az életet veszélyeztető vagy megrövidítő betegségben szenvedő gyermekeket és hozzátartozóikat. Köszönjük minden Kedves Olvasónk támogatását!

Amikor délután, 2015. február 11-én, megérkezett a Könyves Szerda meghívott vendége, Háy János, hiába kereste könyvtárunk polcain könyveit. Valamennyi műve „kézben volt”, vagyis mindet kikölcsönözték az olvasóink. Ennél jobb belépő nem is kellett a kellemes, oldott hangulathoz. Érezhetően baráti közönség gyűlt össze, bár személyesen nem sokan találkoztak még a művésszel. Művészt írok, mert az íráson kívül a festészet és a zene is foglalkoztatja, kirándul egyik művészeti ágból a másikba, keresi a kifejezés pontosabb, megfoghatóbb formáját.

December 4-én rendezte meg a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár első adventi irodalmi kávéházát a Magyary Zoltán Művelődési Ház kiállítótermében. Az este célja volt az adventi időszak lényegének, a karácsonyra való várakozásnak és az elmélyülésnek a segítése. Ezt szolgálták olyan költők versei, mint Weöres Sándor, Ady Endre, Kassák Lajos vagy Nemes Nagy Ágnes.

Sinka Istvánról, a „fekete bojtárról” tartott előadást dr. Medvigy Endre irodalomkutató 2014. december 10-én a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban. A költő, aki a társadalom legszegényebb rétegéből, a szegényparasztságból származott, mindössze négy elemit végzett és csupán zseniális tehetségének köszönhette, hogy a magyar irodalom jeles művelője lett.

2014. október 17-én a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár az Országos Könyvtári Napok keretében maratoni felolvasást szervezett a Magyary Zoltán Művelődési Ház aulájában.

A Móricz Zsigmond Városi Könyvtár irodalmi pályázatot hirdetett Öröm könyvek – örömkönnyek címmel, a 43. alkalommal megrendezett Országos Könyvtári Hét alkalmából. A könyvbarátok megosztották velünk írásukban különleges, emlékezetes olvasmányélményüket. Bemutatták kedvenc könyvüket, mely megnevettette őket, vagy könnyeket csalt a szemükbe.

Magyary Zoltán 1935-ös szovjetunióbeli útjáról szóló könyvbemutatóra invitáltuk olvasóinkat október 15-én, a könyvtári hét keretében. A szerző, dr. Babus Antal az MTA kézirattárának osztályvezetője, irodalomtörténész, Fülep Lajos és Németh László életművének kutatása a fő területe.

Rochlitz Ildikó gyógytornász tartott előadást 2014. október 15-én a Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban. A Gerinckímélő olvasás című rendezvényen egészséges felső tagozatos diákok éppúgy részt vettek, mint mozgásszervi panaszokkal küszködő idősebbek.

A tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban immár 4. éve működő Kézimunka Klub újabb kiállítással örvendeztette meg a látogatókat az Országos Könyvtári Napok alkalmából.

A könyv már elkészült. Május közepén megjelenik, de addig csak a szerencsés tataiak hallgathattak belőle részleteket, hiszen a kiadón, a Magvető Könyvkiadón kívül, mások számára még hozzáférhetetlen. 2014. április 16-án Grecsó Krisztián vendégeskedett a Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban, ahol a Könyves Szerda újabb rendezvényén szemelvényeket olvasott fel a már kiadás alatt lévő, legújabb könyvéből.

Autóval érkezett Tatára, a Móricz Zsigmond Városi Könyvtárba az Utazó Olvasó fotókiállítás anyaga az Óbudai Platán Könyvtárból.  Célunk az volt, hogy a tatai könyvtár olvasóival, valamint e kistérség érdeklődőivel is megosszuk ezt a rendhagyó, nem mindennapi történettel bíró fotósorozatot. A kiállítást március 31-én nyitotta meg Dallos István fotóművész a Folyosó galérián.

Eddig számtalan szebbnél szebb szerepben láthattuk színpadon Kubik Anna Kossuth-, és Jászai Mari-díjas, Érdemes művészt. Az Egy csészényi hang tegnapi előadásán a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár szervezésében, személyiségének azt az oldalát mutatta meg nekünk, melyet eltakarnak a szerepek. Ezúttal az IGAZI Anna beszélt önmagáról és azokról a versekről, melyek leginkább kifejezik egyéniségét, hangulatait.

Eseménynaptár
<
>
<
>
Nyitva tartás

FELNŐTT RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

9:00-19:00
9:00-19:00
Szünnap
9:00-19:00
9:00-19:00
9:00-13:00
Zárva

GYERMEK RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00
Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00
9:00-12:00
Zárva

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

JÁTÉK
Helytörténet

Szakdolgozatok

Előadások anyagai

Szócikkek


Letölthető könyvek

Régi folyóiratok3co