EGYÉB KATALÓGUSOKKönyvtárunkról

BemutatkozásKözérdekű adatokA könyvtárosokKönyvtárhasználatBibliobox szolgáltatásGyűjteményekKönyvtári dokumentumok
Küldetésnyilatkozat
* Jövőkép
* Küldetésnyilatkozat

* Stratégiai terv
Gyermekkönyvtár

Iskolai Közösségi Szolgálat
Névadónkról
Fiókkönyvtárak

Régi honlap (Archív)

ArchívumElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon/Fax:
06-34/ 380-281

Hivatalos e-mail:
konyvtar@mzsvktata.hu

Olvasószolgálati e-mail,
hosszabbítás:

olvasoszolgalat@mzsvktata.hu

További elérhetőségek>>>

Lezárt pályázatok


TÁMOP 3.2.13 - Vár a könyvt@r


(Új Széchenyi terv)

 képekben

Kathryn Taylor: Karácsonyi küldetés


Az ünnepek közeledtével nyitottabb az ember szeme az olyan könyvekre, melyek a karácsonyhoz kötődnek. Így láttam meg a könyvtárban a Karácsonyi küldetés című regényt, mely fagyöngyös, csillogó külsejével felhívta magára a figyelmemet.
Lilly Holmes csinos, fiatal nő, aki magánéleti és munkahelyi kudarcok után dönt úgy, még az ünnepek előtt meglátogatja barnbarow-i nagynénjét, Caroline-t. A néni panziót vezet az angol Tóvidéken és minden évben csodálatos karácsonyi vásárt szervez az ott élők legnagyobb örömére. Az ünnepi előkészületek azonban idén elmaradni látszanak betegsége miatt. Lilly a legjobbkor érkezik, hogy átvegye a feladatokat, s ezzel elterelje gondolatait saját problémáiról.

Jodi Picoult: Csodalány

Volt időm olvasni... Nos, ezt a könyvet ajánlom mindenkinek, elsősorban anyáknak, különösen, ha már sikerült felállniuk a legnagyobb csapásokból, de azoknak is, akik csak erőt gyűjtenek. Ajánlom azoknak is, akik "hisznek" és azoknak is, akik szeretnek hinni, vagy szkeptikusak... Azoknak, akik kíváncsiak a színfalak mögötti TV-s világra vagy az amerikai tárgyalótermek világára... És mindenkinek, aki igazan jó, okos, fordulatos, néhol mégis kissé "érzelmes" könyvet szeretne olvasni!!!

 

Pallagi Zsuzsa olvasónk ajánlásával.

A könyvet olvasóink a szépirodalmi részlegen találják, jelzete P 69.

Mihail Bulgakov: Moliére úr élete – Színházi regény

 

Bulgakov tisztelte, mesterének tartotta Moliére-t, színdarabot is írt róla, Képmutatók cselszövése címen. 1932-ben elvállalta a Híres emberek élete sorozat számára, hogy megírja francia mestere életrajzát. A könyv végül is nem egyszerű ismeretterjesztő biográfia lett, hanem kisregény született belőle.

Paula Hawkins: A lány a vonaton

Valahányszor vonattal utazom, mindig A lány a vonaton című könyv jut eszembe… Akár rólam, és a járműn körülnézve még sok más lányról is szólhat a könyv, amelynek története eddig rejtve volt számomra. Könyvtárosként sokszor adtam ki olvasónak, és olyankor arra gondoltam, hogy majd, ha visszahozzák, nálam landol legközelebb. Augusztusban végül valóban elolvashattam a lélektani thrillert.


Marie Louise von Wallersee-Larisch: Sisi udvarában

Sisi kedvenc, de hamar kegyvesztetté vált udvarhölgyének, Wallensee-Larisch grófnénak a visszaemlékezéseit ajánlom minden a korszak iránt rajongó olvasónak.
Sorait olvasva visszacsöppenhetünk a korabeli osztrák és bajor udvari élet szokásaiba, tanúi lehetünk Rudolf trónörökös és anyja rejtett titkainak, melyek, mint egyszerű halandókat kicsit közelebb visznek az igazsághoz: Miért is lett öngyilkos Rudolf és kedvese Vestera Mary?Olga Gre: Kupak hátán kupak

Nagy sikert aratott ez a könyv a családban, mely a Színes Ötletek sorozatban jelent meg. A gyerekek előszeretettel választották ki a figurákat, melyeket kis segítséggel el is tudtak készíteni. A munkánkat segítette a könyvhöz tartozó mintaív. A kézműves boltban vettünk a kupakokhoz hűtőmágnes csíkot, dekorgumit és műanyag szemeket. Kiegészítő ajándékot készítettünk belőle karácsonyra, húsvétra, születésnapra, pl. polipot, baglyot, sárkányt vagy tűzoltófigurát. Nemcsak a nagymamák, de a nagybácsik is örültek neki. Az ajándék hatására a felnőttek is kedvet kaptak a kézművesedéshez. Még sok ilyen kreatív kiadványt fogunk kölcsönözni a könyvtárból.

Kashiba Andrea olvasónk ajánlásával

A könyvet olvasóink a szakirodalmi részlegen találják, jelzete 745 G 62.

Lévai Katalin: Hazugok és szeretők


Az írónő maga is Európa Uniós képviselő volt. Megfigyeléseit, az általa megélt eseményeket mondja el ebben a krimiszerűen izgalmas regényben, ahol a fikció és a valóság keveredik.

 

 

Lucinda Riley: A hét nővér

Magával ragadó könyv, arról hogyan fedezheti fel a múltját egy örökbefogadott gyermek. Atlantisz szigetén kezdődik a történet, ahova egy jómódú öregúr, Pa Salt, 6 gyermeket fogadott örökbe különböző helyekről. A 7. gyermek azonban sosem érkezett a szigetre. Mindannyian egy-egy csillagképről kapták nevüket. Marina, akit felfogadott Pa Salt, segített a lányok felnevelésében, amíg ő sokszor üzleti utakon járt a világban. Azonban nevelőapjuk halála megváltoztatta a lányok életét, különösen a legnagyobbikét, Maiáét, aki felnőttként is a szigeten maradt az apja mellett. Örökségül Pa Salt hátrahagyott egy-egy koordinátát a lányok számára, hogy kideríthessék honnan származnak. Maia el is indul felfedezni saját múltját, mely Brazíliába kalauzolja a lányt.


Irvin D Yalom : A Spinoza probléma


A szerző filozófiai kérdésekkel is szívesen foglalkozó sikeres pszichiáter,  jó tollú író.
Két helyszínen, és két  idősíkon futtatja a történetet:a 17. századi, vallási türelméről híres Hollandiában, ahol Baruch Spinozát saját zsidó közössége sújtja héremmel, a kiközösítés átkával, mert a szilárd jellemű filozófus kiállt elvei mellett, amelyek megkérdőjelezték a zsidó vallás alapvetéseit. Yalom mesterien ábrázolja, mi zajlik ebben a nagyszerű emberben, miközben szembe fordul  gondolatait, szabadságát korlátozni akaró vallási vezetővel, miközben hitét megőrzi. Örök kérdés az emberiség történetében: a religio értelmezése: áldás, vagy átok?


M.C. Beaton: Agatha Raisin és az elkóborolt túrázó


Céltudatosan vetettem le magam nappalink kanapéjára, s nyúltam a távirányító után. A Duna TV ugyanis új krimi sorozatot indított M.C. Beaton kedves, csetlő-botló hősnőjével, az amatőr detektív Agatha Raisinnel. Elsőként az elkóborolt túrázó esete került a TV képernyőjére. Meg kell vallanom, a könyv elolvasása után fenntartásokkal vártam, mennyit módosított a film az eredeti történeten.

Rosanna Ley: Visszatérés Burmába

A borító nagyon találó és látványosan vonzó, ez fogott meg legelőször a könyvben. Azután, amikor már olvasni kezdtem, a történet ragadott magával.
Eva Gatsbyt munkája szólítja a varázslatos Burmába, de egy családi titok is odavonzza. Szeretett nagypapája elmeséli, hogy egykor beleszeretett egy burmai lányba, és arra kéri unokáját, hogy keresse meg őt, és adjon át neki egy oroszlán chint, ami egy faragott szobrocska. Később azonban kiderül, hogy ez a szimbólum veszélyt jelent a főhősnőre. Hogy mit, azt megtudhatja az, aki elolvassa ezt az izgalmakban, fordulatokban bővelkedő, történelmi regényt, amelyet az tesz különlegessé, hogy tájleírásai által úgy érezheti magát az olvasó, mintha Burma csodálatos tájain járna. A helyszín egzotikus, az írónő nagy részletességgel írja le az adott helyszíneket, festőien és rendkívül aprólékosan jeleníti meg a mianmari tájat, kultúrát, látnivalókat, színeket, illatokat, ételeket, melyek szinte életre kelnek a könyv lapjain.


Máté Dénesné olvasónk ajánlásával

A könyvet olvasóink a szépirodalmi részlegen találják, jelzete L 63.

Feldmár András: Most vagy soha

Feldmár András könyveit mindig nagy izgalommal veszem a kezembe, mert tudom, hogy a címben rejlő téma mellett számos új kérdés is felmerül majd. Néha igen messzire elkalandozunk, de minden gondolatnak megvan a maga helye a témában. A pszichoterapeuta előszeretettel alkalmazza köteteiben az interjút – a párbeszédre, az interakcióra, és nem a tökéletes megszerkesztettségre téve a hangsúlyt.


Melissa Senate: A szerelem konyhája


Akik kedvelik a gasztroregényeket, azoknak biztos jó szórakozást fog jelenteni a Tercium Kiadó könyve. A kötet szerzője már tíz kötettel büszkélkedhet, magyarul még csak ezt az egyet olvashatjuk.
Ebben a kötetben Holly szerelmi csalódásában olasz származású nagymamájánál keres vigaszt a festői szépségű Kék-Rák szigeten, ami csodálatos üdülőparadicsom. Camilla nagymama nemcsak főzőtanfolyamokat tart itt, hanem jósol is. Holly nagyanyja házában a Kék Rák-szigeten próbálja meg összerakni az életét.  A levegőben folyton-folyvást finom illatok terjengnek: fokhagyma, paradicsomszósz, különféle fűszerek, valamint a frissen gyúrt házi tészta összetéveszthetetlen aromája. Igazi védett, meleg kis zug ez, szívfájdalombéli lábadozásra éppen megfelelő.Szendi Gábor: Párbajok nélkül

Ugyan a könyv borítója és címe egyértelmű utalásnak tűnhet a tartalomra, az sem fogja csalódottan félretenni a könyvet, aki az első kétszáz oldal után sem talál párkapcsolati tanácsokat. Ahhoz ugyanis még legalább harminc oldalt el kell olvasni. Az emberi motivációk, a társas viselkedés nehézségei és azok megoldási lehetőségei kitűnő bevezetőt szolgáltatnak a címben megjelölt témához.


Böszörményi Gyula: Ambrózy báró esetei II. , A  Rudnay-gyilkosságok


Kinek is ajánlom a könyvet?

Olvasd el a regényt, ha szereted az izgalmas krimiket!

Olvasd el a regényt, ha kedveled a rejtélyeket!

Olvasd el a regényt, ha szereted a történelmi regényeket!

Olvasd el a regényt, ha tetszik, hogy valóság és fikció keveredik!

Olvasd el a regényt, ha fiatal lány vagy, és szereted a romantikus történeteket!

Olvasd el a regényt, ha úgy érzed, rossz korba születtél, és a „boldog békeidők” korában kellett volna élned!

Olvasd el a regényt, ha szeretnéd tudni, hogyan éltek az emberek a 20. század elején!

Olvasd el a regényt, ha érdekel Budapest története!

Olvasd el a regényt, ha magyartanár vagy, és élvezed, hogy sehol egy helyesírási hiba!

Olvasd el a regényt, ha szívügyed az anyanyelved használata, és értékeled az igényesen megfogalmazott, gyönyörű mondatokat!

Olvasd el a regényt, ha……

Olvasd el a regényt, ha……Park Yeonmi: Élni akartam


Könyvismertetőmet azzal kezdeném, hogy szeretek önéletrajzi írásokat olvasni, főleg régi korok híres, vagy kevésbé híres személyiségeitől. Mikor ezt a könyvet megláttam, az új könyvek polcán, egy szomorú, és határozott lány arcára figyeltem fel, majd a címére. Mit is írhat magáról egy fiatal észak-koreai lány?


Ernst F. Schumacher: A kicsi szép: tanulmányok egy emberközpontú közgazdaságtanról

A gazdaság, az ipar, a nyugati városi életmód egyre egészségtelenebb irányú fejlődésére hívta fel a szerző a figyelmet 1973-ban! Ma, 2017-ben még időszerűbb a mű, mint megírásakor, hiszen a már akkor is káros szemléletén és gyakorlatán nemcsak, hogy nem változtatott a világ 40 év alatt, de még inkább burjánzik az ésszerűtlen, pazarló és szennyező világgazdaság.

Jászai Mari: Emlékirat és napló

Megyénk szülötte, Jászai Mari írásait ajánlom minden színészet és a régi kor iránt érdeklődő olvasó számára. Ha a könyv alaphangulatát szeretném érzékeltetni, a színésznő bevezető soraival kezdeném: „Meg kellett érkeznem erre a földre, ahol sohasem voltam otthon, ezek közé az emberek közé, akik között mindig idegen vagyok. Vagy agyon ünnepelnek, vagy nem kellek nekik.”


Böszörményi Gyula: Ambrózy báró esetei I. – Leányrablás Budapesten

Egy kedves kolléganőmtől hallottam erről a sorozatról. Addig áradozott a fordulatokban bővelkedő és olvasmányosan megírt regényről, hogy kíváncsivá tett, és ki is kölcsönöztem.
A könyvet borítója is vonzóvá teszi, hiszen fiatal, kalapos szépséget ábrázol ódon fotográfián. Ami különlegessé teszi ezt a krimit, az az, hogy az események helyszíne a millenniumi forgatagot idéző Budapest. A sétapálcás, cilinderes urak, lefátyolozott, kalapos hölgyek, lovas kocsik hangulatos világa elrepíti az olvasót képzelete segítségével a békebeli Monarchia világába.

Hrubos-Takács Róbert: A tatai patara


Közeleg május és a Tatai Patara Hagyományőrző Fesztivál. Ennek apropóján, tele kíváncsisággal vettem kézbe a hadtörténész, történelemtanár szerző könyvét. A borító rövid ismertetője lényegretörő, nem sokat árul el. Az interneten kutakodva azonban láttam, hogy ígéretes történelmi kalandregényről van szó, s ez felcsigázta érdeklődésemet.


Eseménynaptár
<
>
<
>
Nyitva tartás

FELNŐTT RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

9:00-19:00
9:00-19:00
Szünnap
9:00-19:00
9:00-19:00
9:00-13:00
Zárva

GYERMEK RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00
Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00
9:00-12:00
Zárva

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

JÁTÉK
Helytörténet

Szakdolgozatok

Előadások anyagai

Szócikkek


Letölthető könyvek

Régi folyóiratok3co