EGYÉB KATALÓGUSOKKönyvtárunkról

BemutatkozásKözérdekű adatokA könyvtárosokKönyvtárhasználatBibliobox szolgáltatásGyűjteményekKönyvtári dokumentumok
Küldetésnyilatkozat
* Jövőkép
* Küldetésnyilatkozat

* Stratégiai terv
Gyermekkönyvtár

Iskolai Közösségi Szolgálat
Névadónkról
Fiókkönyvtárak

Régi honlap (Archív)

ArchívumElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon/Fax:
06-34/ 380-281

Hivatalos e-mail:
konyvtar@mzsvktata.hu

Olvasószolgálati e-mail,
hosszabbítás:

olvasoszolgalat@mzsvktata.hu

További elérhetőségek>>>

Lezárt pályázatok


TÁMOP 3.2.13 - Vár a könyvt@r


(Új Széchenyi terv)

 képekben

Rachel Hartman: Seraphina

Azért vettem a kezembe, mert kedvenc, elhunyt macskámat Szerafinának hívtuk, és mert szeretem a sárkányos meséket. Amikor megláttam a borítót, ez a két tény döntött helyettem. Nem csalódtam! Kedves, könnyed felnőtt mese, sárkányokkal, titkokkal, szerelemmel (nem is várt fordulatot vesz), barátsággal. Felnőtteknek való, de a hét éves kislányom is élvezettel hallgatta, sőt, Apjuk is. A szerző szoros kapcsolatban állhat a zenével, minden fejezetben feltűnik a zene, végigkísér bennünket minden, ami zene: dallamok, hangok, érzelmek. Romantikus, de csak annyira, amennyire egy mesének romantikusnak kell lennie. Nagyon ajánlom mindenkinek, aki szereti a meséket, aki szeretne egy családdal közösen olvasható könyvet, és aki nem tagadja magában a romantikus lökött serdülőkorát.

 

Pallagi Zsuzsanna olvasónk ajánlásával


Matthew Quick: Napos oldal

Ez a történet állítólag megjelent filmen  és állítólag sikert sikerre halmozott a vásznon. Nekem csak a borítója tetszett meg, levettem és elolvastam. Akárhogy is, nem bírtam letenni. Megható az egyszerűsége, ahogy egy értelmileg sérült ember elmeséli mindennapjait naplójában. Azt hiszem, mindannyian kicsit szellemileg sérültek vagyunk ebben a mai világban és jó volt olvasni azokat az egyszerűen megfogalmazott, mégis NAGYON fontos gondolatokat az életről, arról, hogy mért is szép minden pillanat, vagy mért nem... Olyan egyszerűséggel fogalmazva, mintha a tulajdon kislányom írta volna, vagy jómagam, 12 éves fejjel - egy felnőtt testben rekedt gyermeki lélek írásai ezek. Ajánlanám elsősorban középiskolásoknak és fiatal felnőtteknek ezt a könyvet azért, hogy tanulják meg szeretni és becsülni, óvni azt a gyermeki ént, ami még bennük van, és ajánlanám azoknak is, akik már elfelejtették, milyen is volt gyermeknek lenni... Ha elolvassák, hamar rádöbbennek, sok minden lapul a lelkükben a kisgyermekből, hiába felnőttként élik életüket és konfliktusaikat. Nagyon, nagyon örülök, hogy elolvastam a Napos oldal című könyvet.


Pallagi Zsuzsa olvasónk ajánlásával

Curcubet Gabriella: Párbeszédek szülők és gyermekeik között

Az idősek megéltek jót és rosszat életük során. Tudják jól, hogy az életnek nem csak napos oldala van, hanem borongós is. A fiatalok veszélyéhez tartozik a dohányzás, a drog. Ezek a pusztító mérgek roncsolják a szervezetet, letompítják az agyat. A kísértésnek nehéz ellenállni, erős akarattal azonban ki lehet védeni. Nekünk, szülőknek, nagyszülőknek föl kell készíteni gyerekeinket ezekre a veszélyhelyzetekre. Fontos kialakítani az egymásiránti tiszteletet, szeretetet, türelmet. Nem csak az idősek, a fiatalok is vágynak szeretetre, csak ők egy kicsit másképpen. A fiatalokat nem szabad lekezelni, szép szóval mindenkor többet tehetünk. Mutassunk szeretetünkkel példát a fiataloknak!

 

Máté Jánosné olvasónk ajánlásával

Fekete István regényei


Ősz felé minden évben leemelem a polcról Fekete István valamelyik könyvét. Ahogyan a természet elcsöndesedik, készül a téli pihenésre, úgy nő bennem is az igény a természetről szóló művek olvasására. Jó ilyenkor elmerülni egy könyvben, s a mindennapok ritmusát lelassítva átvenni a pihenni készülő természet lassuló tempóját. Számomra ilyenkor ez jelenti az igazi feltöltődést. Az író megtanít látni az apró rezdüléseket, melyek a szemünk előtt történnek, s mégis csak így, olvasás közben döbbenünk rá, hogy mennyi szépség vesz körül bennünket a világban.

 Petrozsényi Eszter könyvtáros ajánlásával


Csáki Judit: Alföldi színháza. Öt nemzeti év

Régóta - a színháztudomány szak elvégzése óta - nem olvastam végig egy színháztörténettel kapcsolatos könyvet sem. Addig rengeteget, és azóta -  13 éve – ez volt az első, ami annyira lekötött, és bele tudtam feledkezni, hogy minden betűjét elolvastam. Tény, más úgy színháztörténetről olvasni, hogy a XX. század letűnt legendás alakjainak (Hevesi Sándor, Németh Antal, vagy akár Major Tamás) nemzetis rendezéseiről, döntéseiről olvashatok, vagy egy napjainkban élő, alkotó, aktív színész-rendezőről, Alföldi Róbertről, akit politikai támadások mozdították el a helyéről. A könyv naprakészségét, aktualitását mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy az utolsó előadás, mely még Alföldi igazgatása alatt került bemutatásra, 2013. június 22-én történt, és mi, olvasók már ősszel kezünkben tarthatjuk ezt a kötetet.

A könyv felépítése a kronológiát követi. Csáki Judit színikritikus Alföldi Róbert kommentárjaival kísérve tekinti át a teátrum elmúlt öt évadát úgy, hogy minden évadról írt egy-egy portrét, melyek többek közt a társulatról, a nemzeti dráma kérdéséről vagy az igazgatóváltás történetéről szólnak. Csupa érdekes téma! A fejezetekhez illesztve interjúkat találunk színészekkel, rendezőkkel, vagy írókkal, akik jellegzetes és fontos alakjai voltak a Nemzeti elmúlt öt évének: pl. Molnár Piroska, Blaskó Péter, Mohácsi János, Ascher Tamás, Koltai Tamás, Závada Pál.

A könyv végén egy függeléket találunk, melyet Gálos Orsolya, a Nemzeti Színház sajtófőnöke állított össze - egykori egyetemi csoporttársam. Ebben helyet kaptak a 2008 és 2013 közötti időszak bemutatói, szereposztásai, az előadások költségei, vendégjátékai, drámapályázatai, felolvasó-színházi eseményei, kiállításai, valamint az is, mint lett egyre kevesebb és kevesebb a teátrum állami támogatásának összege. A kötet szóhasználata közérthető, szerkezete világos, így éppúgy ajánlom színházkedvelő laikusoknak, mint a színháztörténettel komolyabban foglalkozóknak.

Dományi Zsuzsa könyvtáros ajánlásával

Szepes Mária: A vörös oroszlán

Valaha betiltották. A tiltott gyümölcs édesebb, mondják. Na, ezt nem kell tiltani ahhoz, hogy letehetetlen legyen! Megerősített engem abban, amit már sokan vallanak, hogy az élet örök. Évekig kerülgettem a könyvet, volt, hogy csak belelapoztam, aztán sokáig semmi, majd bele-bele olvastam, ismét semmi. Aztán valahogy mindig szembe találkoztam vele, mintha megszólított volna, hogy most vegyem kézbe és olvassam el, mert eljött az ideje. Engem megrendített, megborzongatott. Örök élet? Reinkarnáció?


Pál Mária olvasónk ajánlásával

Asperján György: A Labancz Anna-gyilkosság

A miskolci kórházban dolgozó fiatal ápolónőt, Labancz Annát 1970-ben gyilkolták meg, de mivel gyilkosát a mai napig sem azonosították, számos rendőrt és újságírót foglalkoztat manapság is a téma. Így tett Asperján György író, költő, amikor 1990-ben – az ügy elévülése után - megkezdte a teljes nyomozati anyag tanulmányozását. A szerző a rendőrségi jegyzőkönyvek, illetve az áldozat naplójának és leveleinek felhasználásával írta meg hiteles regényét.

Labancz Anna a halála után lett legendává. A bűnügyhöz tapadó titokzatosságból gyorsan mítosz épült. Labancz Anna a miskolci műszaki egyetem klubjaiba járt szórakozni, esténként pedig rendszeresen táncolt a leendő vagy frissen végzett mérnökökkel. Pletykák keringtek Labancz Anna orvosokkal való flörtöléséről, melyeknek az adott alapot, hogy a család diplomás emberhez kívánta feleségül adni.  Asperján György nyomozása során kronologikus sorrendbe illesztette az eseményeket, s könyve végén meg is nevezte az általa feltételezett tettest, kinek személyével az ügy egykori nyomozói közül többen is egyet értettek.

Oknyomozó riport, vagy mondhatni dokumentumregény a Labancz Anna-gyilkosság című könyv, de tekinthetjük egyszerűen csak hitchcocki, bizarr, lélektani kriminek is. Lebilincselő olvasmány, mely hűen ábrázolja a tapasztalatlan, naiv lány észjárást, azt, ahogyan egy fiatal nő érzékeli, félreértelmezi a körülötte lévő világot. A vesztébe fut.

Dományi Zsuzsa könyvtáros ajánlásával


Dr. Zacher Gábor-Dr. Koncz Tamás:
A Zacher – Mindennapi mérgeink„Nem tudom, hogy mennyire tart jó felé a világ. Ezt a világot a mostan fiatalok alakítják saját maguknak, mert számukra ez már kicsit idegen és más. De igyekezzenek ezt olyanra formálni, hogy azért élhető legyen. És nem biztos, hogy ebbe a pszichoaktív szereknek bele kell tartozniuk.” Kedvenc toxikológusunk Dr. Zacher Gábor. Hiteles, egyenes ember. Ez a könyv szól a függőnek, kevésbé függőnek, szülőknek. Én a gyermekemnek is kezébe adom, hogy azután együtt beszélgethessünk róla, szóval mindenkinek ajánlom. Életszagú, megtörtént eseteket mesél el, olykor humorosan, sokszor pedig halálosan komolyan. Tehát lehet jókat derülni is, de egy biztos: komolyan kell venni!!


Pál Mária olvasónk ajánlása


Eseménynaptár
<
>
<
>
Nyitva tartás

FELNŐTT RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

9:00-19:00
9:00-19:00
Szünnap
9:00-19:00
9:00-19:00
9:00-13:00
Zárva

GYERMEK RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00
Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00
9:00-12:00
Zárva

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

JÁTÉK
Helytörténet

Szakdolgozatok

Előadások anyagai

Szócikkek


Letölthető könyvek

Régi folyóiratok3co