EGYÉB KATALÓGUSOKKönyvtárunkról

BemutatkozásA könyvtárosokKönyvtárhasználatGyűjteményekKönyvtári dokumentumok
Küldetésnyilatkozat
* Jövőkép
* Küldetésnyilatkozat

* Stratégiai terv
Gyermekkönyvtár

Névadónkról
Fiókkönyvtárak

Régi honlap (Archív)Elérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon/Fax:
06-34/ 380-281

Hivatalos e-mail:
konyvtar@mzsvktata.hu

Olvasószolgálati e-mail,
hosszabbítás:

olvasoszolgalat@mzsvktata.hu

További elérhetőségek>>>

Lezárt pályázatok


TÁMOP 3.2.13 - Vár a könyvt@r


(Új Széchenyi terv) képekben

Sergio Esposito: Bor, szenvedély, Itália

Újabb fantasztikus könyv, leginkább zamatosnak mondanám... A szerző szenvedélyesen szereti szülőhazáját még akkor is, ha közben már elvándorolt onnan, és ez a szenvedély leginkább ételekhez és borokhoz, magyarul ízekhez, illatokhoz kötődik. A könyv hitvallás és színes kaleidoszkóp: bemutat jó néhány pincészetet, éttermet és ételt, de nem riportszerűen, hanem ahogy egy regényben illik: szereplőként. Az egyes helyszínek és emberek azonban létező helyek és személyek, az olvasónak kedve lenne azonnal autóba ugrani és megkeresni őket egy jó kis olasz ebéd kedvéért.
Ami számomra, mint sajtkészítő számára a legfontosabb: kiáll a hagyományos, kézműves borok és ételek mellett, elítéli a hirtelen meggazdagodásra vágyó, hagyományt nem tisztelő "gyártókat" és megmutatja, mennyire él a bor, és mennyire kötődik ahhoz, aki, ahol és ahogy készíti.

Jó étvágyat, szép borozós estét!


Pallagi Zsuzsanna olvasónk ajánlásával

A könyvet olvasóink a szépirodalmi részlegen találják,

jelzete E 93.


Bárdos József – Galuska László Pál: Fejezetek a gyermekirodalomból


Átfogó, részletes, friss, könnyen érthető szakirodalmat vesz a kezébe, aki elolvassa Bárdos József és Galuska László Pál: Fejezetek a gyermekirodalomból című könyvét. A mindössze kétszáz oldalas mű hasznos, érdekes információkat rejt a téma iránt érdeklődő pedagógusok, gyermekkönyvtárosok, szülők számára.
A gyermekirodalom, mint fogalom meghatározásától kezdve a szerzők eljutnak a népköltészettől, az európai népmesétől a meseregény sajátosságáig. A világirodalom klasszikus meseregényeit (Milne: Micimackó, Travers: A csudálatos Mary, Saint-Exupéry: A kis herceg, Baum: Óz a csodák csodája) éppúgy bemutatja a kötet, és elemzi, mint a közelmúlt nagy kedvenceit (Rowling: Harry Potter, Tolkien: Gyűrűk ura). A szerzőpáros a XX. század első felének magyar gyermekirodalmából is szemezget (Móra Ferenc, Karinthy Frigyes, Lázár Ervin, Szabó Magda). Az írókról és a kiválasztott művekről igyekeznek a olyan alapvetéseket megállapítani, amelyek kiindulópontul szolgálhatnak a befogadónak egy részletesebb elemzéshez. A magyar gyermek- és ifjúsági irodalom napjainkig tartó bemutatásában egészen a Friss tinta című antológiáig jut el a könyv (pl. Szabó T. Anna, Lackfi János, Varró Dániel gyermekverseivel), irányt mutatva óvónőknek, tanítóknak, mivel csináljanak kedvet a XXI. század gyermekeinek az irodalomhoz.
A mű utolsó fejezetében szülők számára is hasznosítható, korosztályokra bontott könyvlistát találunk arról, mit ajánl elolvasásra a Bárdos-Galuska szerzőpáros jó szívvel 0-18 éves korig. Zárásként hasznos bibliográfiát, és internetes hivatkozásokat vehetünk szemügyre.


Dományi Zsuzsanna könyvtáros ajánlásával

A könyvet olvasóink az ismeretterjesztő művek között találják, jelzete 894 B 33.


Paula Daly: Milyen anya az ilyen?

Lisa Kallisto éppen egy átlagos munkanap átlagos reggelét kezdi meg a családjával, amikor dermesztő hírt kap: legjobb barátnője kislánya eltűnt. Legjobb barátnője kislánya, aki az ő gondjára volt bízva. A könyvet kiemelkedően jó olvasmánnyá teszi, hogy a fő cselekmény – a kislányok eltűnése – mellett számos magánéleti feszültség tűnik fel benne. A mi problémáink, a mi kapcsolataink, a mi félelmeink, a mi gondolataink.

Néhány nap leforgása alatt fenekestül felfordul Lisa élete. Gyötrelmein és lelki vívódásán keresztül megismerjük hétköznapi életét, a körülötte élő embereket, és egy régen eltemetett titkot is. A főszereplő lassan rádöbben, hogy egy látszólag tökéletes életnek milyen borzalmas mélységei lehetnek, és még a legjobb barátját is félreismerheti az ember.

Annak ellenére, hogy magunk is átérezzük Lisa Kallisto felelősségét, valami végig nem stimmel ezzel kapcsolatban. Az eltűnt kislány(ok) mellett neki drukkolunk a legjobban, mert vele együtt járjuk a kálváriáját, tudjuk, hogy jóvá akarja tenni a balesetet, segít, ahol tud, nem alszik, nem pihen, jár az agya. Hibáztatni ugyan tudjuk az események negatív kimenetele miatt, de a bűncselekményért valóban nem ő a felelős.

Az eseményeket több szemszögből követhetjük nyomon, Lisa mellett egy nyomozó, egy pedofil bűnöző, és egy külső narrátor is megszólal. Az író mély emberismeretről ad számot, ezért sem lehet letenni a könyvet, ha egyszer elkezdjük. Olyan történet, ami rólunk szól, ami velünk is megtörténhet, de ezt egyikünk sem szeretné. Hétköznapi szereplők, valódi helyzetek, folyamatosan feloldásra váró feszültség jellemzi Paula Daly lélektani krimijét. Félelmetesen jó.


Makuvek Nóra könyvtáros ajánlásával

A könyvet olvasóink az agostyáni fiókkönyvtárunkban találják, a szépirodalmi részlegen, jelzete D 15. Kérésre nagyon szívesen behozzuk a könyvet Tatára.

Jennifer Worth: Hívják a bábát

Jennifer Worth ápolónő, bába volt az 1950-es évektől London kikötőnegyedében, így volt alkalma megismerni az itt élő szegény családok életkörülményeit, melyek mai szemmel nézve finoman szólva megrázóak.
A regény bevezetőjéből megtudjuk, hogy a Nonnatus-rendházban dolgozó apácák és bábák feladata volt a Docklands körzetéhez tartozó családoknál levezetni az otthonszülést. A több, novellaszerűen elmesélt történetben vissza-visszatérő alakok sorsáért aggódik az olvasó, együtt érez velük. Ebben az időben még ismeretlen fogalom volt a családtervezés - így ezek a rossz anyagi helyzetben élő nők – olykor több tucat gyermeket hoztak a világra. Ebből következően gyakori volt az éhezés, a családok komfort nélküli lakásokban laktak, a gyerekeket nagybácsik, nagyszülők nevelték, játszótérül a kihalt utcák és a bombatölcsérek szolgáltak, melyek a háborúra emlékeztettek. Nem volt ritka, hogy egy-egy betegség elvitte a legyengült, nélkülöző kisbabákat. A férfiak a kikötőben dolgoztak alacsony bérért, már kamaszkortól munkára fogták a gyerekeket. Akinek nem volt jövedelme, az dologházba került, gyerekeitől elszakították. Egyenes út vezetett innen az őrületbe, vagy a halálba. Ebben a komor közegben játszódik tehát a cselekmény, mely olykor megrendítő, megrázó, máskor humoros, vagy akár elgondolkodtató.
A valós eseményeken nyugvó könyvből filmsorozatot is készített a BBC One, emléket állítva egy olyan szakmának, a bábának, akik ellátták a terhes gondozást, felismerték a terhesség melletti más betegségeket, ott voltak a szüléseknél ellátták az utógondozást, bátorították a szülő nőket és erőt öntöttek beléjük. Elsősorban nőknek, asszonyoknak, anyáknak ajánlom Jennifer Worth könyvét, illetve minden olyan embernek, aki tiszteli az úgynevezett „gyengébbik nemet”.


Dományi Zsuzsanna könyvtáros ajánlásával

A könyvet olvasóink a szépirodalmi részlegen találják,

jelzete W 96.

Bagdy Emőke: Pszichofitness (hangoskönyv)

Olvastam már Bagdy Emőkétől, de nem sokat. Annál többet hallottam róla, nagyon sokszor találkoztam a nevével és olyan emberrel is, aki szinte a rajongója. A közelmúltban nagyot változott az életem és sajnos elveszítettem annak a szabadidőnek a nagy részét, amit olvasással töltöttem. Így került képbe a könyvtár hangoskönyv állománya és elsőként azonnal a Pszichofitness akadt a kezembe. Meghallgattam egyszer, majd még egyszer és még egyszer. Aztán mindenkinek beszéltem róla az ismeretségi körömben, akik egy picit is számítanak, és elterjesztettem a családomban is. Már akkor elhatároztam, hogy a könyvtárnak is fogok ajánlót küldeni és akkor most már jöhet a lényeg.
A pszichofitness, ahogyan azt a szerző a lemez elején leszögezi gyakorlati útmutató stressz témakörben. Legtöbben tényleg csak annyit tudunk a stresszről igazából , hogy manapság már mindenkinek van a legkülönfélébb fajtákból, hogy kerülni kellene és, hogy minden betegségnek ez lett az eredője (de legalább is soknak) és hogy kerülni kellene. Nagy megkönnyebbülés egy igazi szakembertől és egyben hosszú élettapasztalattal rendelkező kedves idős hölgytől azt hallani, hogy nem tudjuk kerülni a stresszt, de kezelhetjük. Teljesen közérthető módon megtudjuk, hogy mi az a stressz, kémiai-biológiai folyamatok szintjén, hogyan betegít meg minket, milyen típusú stressz milyen betegséget okoz és pontos módszertant ad arra, hogy hogyan tudjuk kezelni ezeket a helyzeteket.
Mindezt végtelenül kedvesen, "olvasmányosan", - hogy egy képzavarral éljek, hiszen hangoskönyvről van szó - a figyelmet végig ébren tartva.Tényleg őszintén csak ajánlani tudom azoknak, akik kedvelik a mindennapi pszichológiát, Bagdy Emőkét, a hangoskönyveket, vagy egyszerűen csak stresszt akarnak kezelni.


Szilágyvári Szilvia olvasónk ajánlásával

Oprah Winfrey: Amit biztosan tudok

Aki ismerős az amerikai szórakoztató iparban, filmvilágban, annak bizonyára ismerősen cseng Oprah Winfrey neve. Sokat hallottam az Oprah Winfre Show-ról, láttam már a Steven Spielberg által rendezett Bíborszín című filmdrámában, és A komornyik című életrajzi filmben, mint színésznő, ezért keltette fel az érdeklődésemet az „Új könyvek” polcon az Amit biztosan tudok című írása.
Élő televíziós interjúban kérdezgette egy filmkritikus Opraht a Rabszolgalelkek című film kapcsán, amikor elhangzott az ominózus kérdés: „Mondja, mi az, amit biztosan tud? Az életével, bármivel, mindennel kapcsolatban.” Tizenhat éven át töprengett a válaszon Oprah, mire meg tudta válaszolni, ezt a súlyos kérdést. Gondolatait könyvvé rendezte, így tarthatja most kezében az olvasó az ÖRÖM, RUGALMASSÁG, KAPCSOLATOK, HÁLA, LEHETŐSÉG, ÁHÍTAT, TISZTA FEJJEL, HATALOM elnevezésű fejezeteket tartalmazó kötetet. Az üres bölcsességekkel dobálózó művek nem a kedvenceim, ebben a könyvben viszont mindig saját életéből hoz példákat a világhírű médiajelenség, ami így már kézzelfogható segítséget nyújt önbecsülésről, problémamegoldásról, életcélokról.
Legjobban a könyvekhez fűződő viszonya érintett meg. E témáról így vall írásában: „Adjanak egy jó regényt vagy memoárt, kis teát meg egy otthonos sarkot, ahová behúzódhatok, és a hetedik mennyországban érzem magam. Imádok belehelyezkedni mások gondolataiba. Nem győzök csodálkozni, milyen mély kapcsolat fűz azokhoz, akik életre kelnek a könyvek lapjain […] Nem csupán azt érzem, hogy ismerem ezeket az embereket, de magamról is többet megtudok általuk.”
A könyv utolsó lapján pedig ezzel a gondolattal búcsúzik az olvasótól: „Biztosan tudom, hogy bármit gondolok, mondok vagy teszek, visszaáramlik rám. Ugyanez áll önökre is.” Bízom benne, hogy Oprah Winfrey lelkesítő, pozitív gondolatai másnak is megmutatják a helyes utat saját életükben.

Dományi Zsuzsanna könyvtáros ajánlásával

A könyvet olvasóink az ismeretterjesztő művek között találják, jelzete 133 W 77.


Francesca Marciano: Szerelmem Afrika

Napjainkban játszódó kisregény, amelynek minden egyes pontjával, ízével, képével maximálisan együtt érzek és azonosulni tudok. Furcsa női sors, egy számunkra, európaiak számára megfoghatatlan, MÁS közegben: Afrikában. Lebilincselt, elvarázsolt, megríkatott - és végig a saját sorsomat olvastam ki belőlem - ismeretlen ismerős volt minden mondata.

Pallagi Zsuzsa olvasónk ajánlásával

A könyvet olvasóink a szépirodalmi részlegen találják, jelzete M 29.

Kathleen Tessaro: A parfüm titka

Ennek a könyvnek a borítója fogott meg, amikor először kézbe vettem. A borítón egy roppant elegáns, vörös ruhába öltözött hölgy látható, középen pedig arany betűkkel a cím: A parfüm titka. Tipikusan könnyed kikapcsolódásra vágyóknak szóló olvasmány – gondolhatnánk.

A külső azonban csak a látszat, mert a regény érdekes, rejtélyes történetet mutat be egy öröklésről, s közben az alakok ábrázolása is kidolgozott. A cselekmény két fő helyszínen és időpontban játszódik, egyrészt az 1920-as években, New Yorkban, másrészt az 1950-es évek Párizsában. Egy kivételes személy élettörténete áll a középpontban, Eva d’Orsey-é, aki new yorki kamasz cselédlányból válik a mű végére a párizsi parfümvilág elismert, befolyásos, gazdag dívájává. Ennek azonban nagy ára van, le kellett mondania valamiről. Hogy mi az, azt nem árulom el, csak annyit, hogy még a könyv utolsó lapja is adalékkal tud szolgálni Eva személyiségének megismeréséhez.

Dományi Zsuzsanna könyvtáros ajánlásával

A könyvet olvasóink a szépirodalmi részlegen találják, 

jelzete T 48.


Diane Namm: Az operaház fantomja

Az operaház fantomja nem mese… Bizony, hogy létezett hús-vér ember volt, noha mindent megtett, hogy szakasztott olyan legyen, mint egy igazi fantom, vagyis egy árnyalak.”

Kíváncsi lettem, ha létezett, miért került a régi Párizs alatti labirintusba?  Pár nap alatt elolvastam, nagyon izgalmasnak, és romantikusnak találtam, tele csodás fordulattal. Engem megindított, mert szomorúságában is szép történet. Én esténként a fotelba kucorodva, pléddel betakarózva, illatos teával magam mellett szerettem-szeretem olvasni.

Noszikné Pál Mária olvasónk ajánlásával 

A könyvet olvasóink a gyermekkönyvtárban találják, a gyermekvilág kategóriában, jelzete N 34.

Leonie Swann: Glennkill

Életem egyik legkedvesebb, legmegmosolyogtatóbb krimije Leonie Swann Glennkill-je. Német hölgy írta angol gyapjas birkákról, akik minden követ megmozgatnak, hogy kiókumlálják, hogyan is halt meg gazdájuk, és legfőképp: MIÉRT?

Lehet, azért tetszik nekem, mert birkáink vannak, és mert kedvelem őket, de ez a könyvecske verhetetlen abban, hogy bebizonyítsa: okos juhok márpedig léteznek. A maguk kis egyszerű módján  csak rájönnek a dolgok nyitjára - ráadásul nem egészen arra, amit szeretnének megtudni, miközben sorra riogatják a kocsmában "élőket", a hentest, a papot,  megtérítenek néhány őslakost és néha maguk is halálra rémülnek - amúgy birkamódra. Abszolút cáfolata a könyv az egy birka-egy agysejt teóriának, még akkor is, ha ezek a jószágok legelés és bégetés közben sem bonyolítják túl az ügyet.

Ajánlom mindenkinek, aki legelőn vagy vonaton szeret olvasni, aki szereti az egyszerű lelkeket és a fondorlatokat, egyszerűen verhetetlen élmény!

Pallagi Zsuzsa olvasónk ajánlásával 

A könyvet olvasóink a szépirodalmi részlegen találják,

jelzete S 99.Schäffer Erzsébet könyvei

Ezúton ajánlom könyv élményemet, amely Schäffer Erzsébet nevéhez kötődik. Mindegyik eddig megjelent kötete felüdülés a nagybetűs Olvasónak, lehetőséget, teret ad a rohanó világunkból való kiszakadásra, elmélyülésre.

Írásaiban felváltva jelennek meg a múlt és a jelen "lélektörténetei", emberi sorsok, tragédiák, örömök. A történetek fürtszerűen felfűzve egymástól különállóan alkotnak harmonikus egységet, egy varázslatos világba kalauzolva az Olvasót, terjedelmük miatt pedig könnyen becsempészhetőek az elalvás előtti percekre.

Legkedvesebb számomra talán a Pókfonálon című kötete, abból is a Hajnali rorátéim elnevezésű írása. Adventről szól, a várakozásról, a vágyakozásról, az ünnepről. Lassan lépdelve haladunk a karácsony felé, ismét elolvasom majd. Az írónő jelmondatát Simone Weiltől választotta, idézem „Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk." Szívből ajánlom ezt a történetet minden kedves Olvasónak!

Bodáné Csohán Viktória olvasónk ajánlásával

Az írónő könyveit olvasóink a szépirodalmi részlegen találják, jelzetük S 24. 

Lesley Pearse regényei

Szívesen olvastam és sokszor alig tudtam letenni az írónő könyveit, ezért ajánlom másoknak is!

Olvastam tőle az Utazók, az Emlékek, a Titkok, a Remény, az Árnyak című regényeket. Jó vaskosak ezek a kötetek, ennek ellenére elejétől végig lekötött fordulatos cselekményével, filmbe illő történeteivel.
Megismerni belőlük az emberi gyarlóságot. Az események különböző korban játszódnak, pozitív, negatív szereplők egyaránt szerepelnek benne.  Szeretni tudjuk például a meleg párt, mert igazi hű segítők, önzetlen barátok. Egymásra is jó hatással van az Árnyak című regényben szereplő két lány. A lélek rejtelmeit ismerhetjük meg az izgalmas történetek alapján. A sok izgalom után jó befejezése a történeteknek, hogy a pozitív főszereplők elnyerik jutalmukat. Jómagam a hatvan fölötti korosztályhoz tartozom, és úgy gondolom, főképp hasonló korú olvasókhoz szólnak Lesley Pearse regényei.

Héjj Antalné olvasónk ajánlásával

Az írónő könyveit olvasóink a szépirodalmi részlegen találják,

jelzetük: P 49.


Patrick Ness: Szólít a szörny

Ha kézbe veszi az ember ezt a könyvet, elsősorban csodálatos illusztrációja fogja meg. Mind a borítón, mind a könyvben – a történethez szorosan kapcsolódó, azt még érzékletesebben sugárzó – grafit rajzokat láthatunk, melyek szabályosan megijesztik a leendő olvasót. A címben szereplő „szörny” szó, és a képi hatás egyszerre olyan sokkoló, hogy az átlag könyvbarát, mint én is, inkább leteszi ezt a könyvet.

Néhány nap múlva viszont jött egy olvasónk, aki lelkendezve mesélte, hogy mennyire tetszett egy új könyvünk, két nap alatt elolvasta, és felmutatja az előbb említett könyvet. Na, gondolom, ha már újra megtalált ez a könyv, akkor talán nem szabad elsőre ítélni. Valóban… a rémisztő külső érző szívet takar. Mert a könyveknek van szívük. Ez nem tudományosan bizonyított tény, de aki szereti a könyveket, biztos igazat adna nekem.

A könyv főhőse a tizenhárom éves Conor, aki rákbeteg édesanyjával él egy kertes házban. A fiúnak rémálmai vannak, s e rémálmok középpontjában mindig az udvaron álló tiszafa, ki éjszakánként megelevenedik. Rövid ideig szorongás fogott el, vajon bántani akarja a tiszafa Conort? Egyáltalán, mit akar tőle? Végül rájöttem, hogy a tiszafa meseterápiával, kézen fogva, végigviszi Cont azon az úton, ami az anyja elvesztéséhez vezet. Megtanítja elengedni a haldokló édesanyát.

Szívszorító, megrázó könyv Patrick Ness műve. Nyugodt szívvel javaslom azoknak, akiknek szerettei között súlyos beteg van, mert segít a tények elfogadásban, és a történet végére megtisztul, megkönnyebbül az ember.  Mivel az anya-gyermek kapcsolatot gyönyörűen ábrázolja ez a regény, ezért szülőknek, kamaszoknak is ajánlom ezt az illusztrációkban bővelkedő kiadványt.

Dományi Zsuzsa könyvtáros ajánlásával

A könyvet olvasóink a szépirodalmi részlegen találják, jelzete: N 69.


Fonyódi Tibor: Isten ostorai, Torda - trilógia I. könyv

A fordulatos, izgalmas regény a Hun Birodalom fénykorába repíti az olvasót. Érdekes, újszerű szempontból mutatja be a korszak neves személyeit, eseményeit. A főhős, Torda - a táltos - szemén keresztül látjuk a történéseket. Megismerjük a családját, a testvéreit, a korabeli szokásokat. A gyermekkor felhőtlen boldogságát időnként beárnyékolják a  jelek, melyek Torda kiválasztottságát bizonyítják. A regény a kisgyermek életútját mutatja be egészen idős koráig. Hiába a különleges adottság, neki is meg kell küzdenie a mesterré válás nehézségeivel. Sok tanulás, gyakorlás, öröm és bánat fűszerezi életét akárcsak egy ma élő embernek.

2014 májusában megnéztem a Várban a ,,Szkíták aranya" kiállítás lenyűgöző kincseit. Számomra az ott látottak elevenedtek meg a könyv lapjain, amikor a regény Tas nevű tudója színre lép: ,,Egy szarvasagancsos fehér ló állt a sarkig tárt bejárati ajtóban. A ló fejét - szabad kilátást nyújtó szemrésekkel - aranylemezekből vert, gyöngyökkel kirakott szíjakból összeállított sisak borította. A pompázó ékesség akadálytalan mozgást biztosított a nemes jószág állkapcsainak. Ebből az aranyos sisakból tört magasba a hatalmas, páros szarvasagancs. Akkora volt, és oly' sokágú, hogy be se fért az ajtón Hasonló színben pompázott, mint a felerősítéséül szolgáló sisak. A korona két fő ága közt napkorongjelkép ragyogott kisebb ágain-csapjain parányi csengettyűket szólaltatott meg a szél. A ló testét kétoldalt hosszan lelógó, vörös szegélyű hímzett selyemtakaró borította. Annak sarkain is csengettyűk sorakoztak."

Ajánlom minden olvasni szerető felnőttnek, aki tartalmas kikapcsolódást keres. A trilógia további részei is megvannak a könyvtárban, így az utazás az időben tovább folytatódhat...

Kovácsné Penc Beáta olvasónk ajánlásával

A könyvet olvasóink a szépirodalmi részlegen találják,

jelzete: F 70.

Kulka János: Önételrajz

Önéletrajz ételekkel, receptekkel, gyönyörű fotókkal. Közvetlen hangnemben szól az olvasóhoz, mintha a család tagja lenne, vagy legalábbis „a fiú a házból”. Egyszerűségében nagyszerű. Jó kézbe venni! Én először „csak” átlapoztam, csemegéztem belőle. Azután elolvastam elejétől végéig; a hangulata magával ragadott, mintha én is ott lettem volna. Meg kellett azonban elégednem azzal, hogy azonnal a konyhába menjek, tökfőzeléket készíteni, úgy, ahogy azt Kulka Jánostól tanultam.

Pál Mária olvasónk ajánlásával

A könyvet olvasóink az ismeretterjesztő művek között találják, jelzete: 641 K97.


John Vaillant: A tigris: igaz történet bosszúról és túlélésről

Ha elolvassuk ezt a könyvet, ráébredünk, hogy szinte semmit sem tudunk a szibériai tigrisről, melynek neve helyesen igazából amur tigris.  Ahol kénytelen osztozni az emberrel a területén, konfliktusok támadnak. Nem elkerülhetetlenül, hanem főként emberi hibából. Akik közel kerültek hozzá, megismerték a szokásait, nagyon izgalmas, egészen varázslatos dolgokat mesélnek erről a pompás fenevadról. Ez a könyv a tigris birodalmába gyakran merészkedő emberek személyes beszámolóit illeszti össze egy „balesetsorozat” körülményeiről, miközben korábbi utazók, felfedezők, tudósok tigrissel kapcsolatos megfigyeléseit és kutatási eredményeit is idézi, hogy segítsen értelmezni a történteket. Az orosz távol-kelet lakóival való találkozás, életükbe való belepillantás már-már ugyanolyan érdekes, mint a tigris nyomában járni. Ahol az állam védőhálói eltűntek, munkahely nincs, pénz nincs, de emberek élnek, mert ott van a tajga és vadjai. Metszetet kapunk a térség társadalmáról napjainkban, a peresztrojka idején, a Szovjetunióban és a cári időkben, ahogy a szibériai orosz, és az őslakos nanáj és udege gondolkodásból is. Ez a hely, az Amur-vidék tényleg a világ végén van, és a nem ott élő oroszok maguk is úgy tekintenek rá, mint egy idegen országra. Egy szó, mint száz. Irány a tajga. Aki szerette Arszenyev kapitány szintén igaz beszámolóját 100 évvel korábbról, ugyanerről a világról és öreg gold vadász barátjáról, Derszu Uzaláról, ezt a korképet is szívesen olvassa majd, főszerepben a fenséges tigrissel.

egy könyvtáros ajánlásával

Andrea Levy: A citromfa gyümölcse

Megfogott a könyv összefoglalóját olvasva, hogy egy olyan Faith nevű lányról szól a történet, aki keresi önmagát nemcsak a munkahelyen egy jobb pozíció elnyerésében, de az életben is - párkeresés terén. Származásáról és jamaicai családjának történetéről keveset tud az Angliában élő lány, mert a szülei nem sokat mesélnek erről. Azonban Faith egyre többször tapasztalja a rasszizmus jeleit nemcsak a munkahelyén, hanem lakóhelyén is, hiszen ő színes bőrű egy „fehérekkel” teli világban. Egyfajta identitászavarral küzd az angol és a jamaicai között, ami a mai multikulturális világban nem ritka jelenség.

Mikor szülei bejelentik, hogy vissza akarnak költözni Jamaicába, Faithben összeomlik a világ, de szülei kitalálják, hogy utazzon el a nagynénihez pár hétre Jamaicába, hogy megérthesse származását és a családi gyökereket, történeteket, ahol mindig történt valami izgalmas és ezáltal visszatalálhasson önmagához.

Úgy gondolom, hogy olyan aktuális témákat fejteget az írónő, mint az identitás, társadalmi egyenlőtlenségek, de mindezt olvasmányos és humoros formában teszi. Megízlelhetjük a citrom fanyar ízét Faith megpróbáltatásai révén, de egyúttal a gyümölcs az, ami elvezet a fáig, azaz a családi gyökerekig. Számomra azt üzeni ez a könyv, hogy sokszor azáltal tudunk megoldani egy helyzetet, problémát, ha visszanyúlunk a gyökerekhez.

Ajánlom mindazon fiataloknak, idősebbeknek, akik keresik önmagukat az életben, vagy azoknak, akiket érdekelnek a családi történetek, vagy egyszerűen csak el akarnak merülni egy olvasmányos könyvben.


Lezsovits Szilvia olvasónk ajánlásával

Dömsödi Gábor: Friderikusz és Hajdú serpája voltam

Talán azt gondolnánk a könyv borítójára és címére tekintve, hogy ez egy mocskolódó, rágalmakkal teli könyv, ami gyarapítja a bulvár irományok hadát, de nem. Dömsödi Gábor nem okoz csalódást sem tévénézőinek, sem olvasóinak, mert hozza azt a színvonalat, amit munkáiban a 80-as évektől napjainkig megszokhattunk.

Ő valahonnan, valahová eljutott szakmailag. 1983-ban kezdte pályafutását a Magyar Rádió Krónika rovatánál, azután dolgozott a 168 Óránál, az MTV Híradónál. Az MTV 1-en vezette a Napközi című délelőtti műsort, később a Telemázlit és a Főtér című műsort. Még a Rádióban ismerkedett meg Friderikusz Sándorral, akivel 1991-ben megalapították a Dömsödi és Friderikusz Produkció Kft-t. Ez a cég gyártotta a Friderikusz Showt. Számos történetet mesél el Dömsödi Gábor barátságukról, arról, hogyan fogadta be saját családjába, és lett egyik gyermeke keresztapja Sanyika, ahogy a könyvében emlegeti.  Közös munkáikról több kisebb fejezet szól, hogyan vásároltak közösen fotelt Olaszországban a Friderikusz-showhoz, Fridi elhíresült bogárevéséről, érdekességeket tudhatunk meg a show olyan világsztárjairól, mint: Alain Delon, Claudia Cardinale, Larry Hagman. Dömsödi végig elismeri Friderikusz tehetségét, televíziós múltját, viszont emberileg, több esetben viselkedett vele baráthoz, üzletfélhez nem méltóan.

2001 őszén indult a NÉVshowr című televíziós műsor, ahol a könyv szerzője társműsorvezetőként és producerként dolgozott együtt Hajdú Péterrel. A méltán sikeres műsor keveset köszönhet Hajdú dilettantizmusának, inkább Dömsödi és a stáb profi szakemberei mentették meg gyakorta a felvételt. Elismert magyar közéleti embereket váratott meg a producer, mert nem készült el a helyszín, majd több órás áramszünet akadályozta a felvételt. Idézek a könyvből. „Hajdú Péter nem csak műsorvezetőként nem tudott semmit a szakmáról, de producerként sem.” Dömsödi valóban kritikus Hajdúval, de sajnos van alapja véleményének, hiszen azóta sem tapasztalható komolyabb fejlődés Hajdúnál. Ettől függetlenül Dömsödi segítette, támogatta őt pályafutása során. A tévénézők számára is hamar kiderült alkalmatlansága, amire a kereskedelmi-bulvár média rácáfolt, és ma már ünnepelt celebbé tette Hajdú Pétert.

A serpák egy nepáli népcsoport, kinek tagjai felviszik a hegymászók felszerelését, élelmét a csúcsra, de a nevüket senki sem említi meg sikeres expedíció után. A sok történet mesélés végén Dömsödi levonja a konzekvenciát saját életéből: közös munkáik során serpaként ő juttatta Friderikuszt és Hajdút ismertséghez. Mára a magyar média meghatározó alakjaivá váltak, a serpáról azonban megfeledkeztek. Dömsödi Gábor szembesíti magát azokkal az okokkal, amelyek miatt ő maga nem lett olyan sikeres, mint közvetlen munkatársai. Hogy mik ezek az okok, ahhoz Önnek, kedves Olvasó el kell olvasnia ezt a könyvet.

Dományi Zsuzsa könyvtáros ajánlásával

W. Bruce Cameron: Egy kutya négy élete

Érdemes elolvasni ezt a könyvet, mert erősen hat az ember érzelmeire. Igaz, ajánlott mellé egy csomag papír zsebkendő, mert olyan megható történet. Egy kutyáról szól a könyv (ő az elbeszélő), aki négyszer születik újra. Mindannyiszor nagyon fontos szerepe van az emberek életében. Keresi, hogy mi a célja az életének az emberek életében. Látja, észleli az emberi kapcsolatokat, gyarlóságot, a gazdáját tűzön-vízen keresztül megvédi. Végül megtalálja kérdésére a választ: az emberek sorsának befolyásolása, támogatása létezésének oka. A való életben is találkozhatunk olyan élethelyzetekkel, amelyeket a kutya elmesél, átél a történet során. Sok emberi kérdésre is magyarázatot ad ez a szívmelengető könyv.

Horváthné Páll Andrea olvasónk ajánlásával

Rachel Hartman: Seraphina

Azért vettem a kezembe, mert kedvenc, elhunyt macskámat Szerafinának hívtuk, és mert szeretem a sárkányos meséket. Amikor megláttam a borítót, ez a két tény döntött helyettem. Nem csalódtam! Kedves, könnyed felnőtt mese, sárkányokkal, titkokkal, szerelemmel (nem is várt fordulatot vesz), barátsággal. Felnőtteknek való, de a hét éves kislányom is élvezettel hallgatta, sőt, Apjuk is. A szerző szoros kapcsolatban állhat a zenével, minden fejezetben feltűnik a zene, végigkísér bennünket minden, ami zene: dallamok, hangok, érzelmek. Romantikus, de csak annyira, amennyire egy mesének romantikusnak kell lennie. Nagyon ajánlom mindenkinek, aki szereti a meséket, aki szeretne egy családdal közösen olvasható könyvet, és aki nem tagadja magában a romantikus lökött serdülőkorát.

 

Pallagi Zsuzsanna olvasónk ajánlásával


Eseménynaptár
<
>
<
>
Nyitva tartás

FELNŐTT RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

9:00-19:00
9:00-19:00
Szünnap
9:00-19:00
9:00-19:00
9:00-13:00
Zárva

GYERMEK RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00
Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00
9:00-12:00
Zárva

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

JÁTÉK
Helytörténet

Szakdolgozatok

Előadások anyagai

Szócikkek


Letölthető könyvek

Régi folyóiratok

3co