EGYÉB KATALÓGUSOKKönyvtárunkról

BemutatkozásKözérdekű adatokA könyvtárosokKönyvtárhasználatBibliobox szolgáltatásGyűjteményekKönyvtári dokumentumok
Küldetésnyilatkozat
* Jövőkép
* Küldetésnyilatkozat

* Stratégiai terv
Gyermekkönyvtár

Iskolai Közösségi Szolgálat
Névadónkról
Fiókkönyvtárak

Régi honlap (Archív)

ArchívumElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon/Fax:
06-34/ 380-281

Hivatalos e-mail:
konyvtar@mzsvktata.hu

Olvasószolgálati e-mail,
hosszabbítás:

olvasoszolgalat@mzsvktata.hu

További elérhetőségek>>>

Lezárt pályázatok


TÁMOP 3.2.13 - Vár a könyvt@r


(Új Széchenyi terv)

 képekben

Hrubos-Takács Róbert: A tatai patara


Közeleg május és a Tatai Patara Hagyományőrző Fesztivál. Ennek apropóján, tele kíváncsisággal vettem kézbe a hadtörténész, történelemtanár szerző könyvét. A borító rövid ismertetője lényegretörő, nem sokat árul el. Az interneten kutakodva azonban láttam, hogy ígéretes történelmi kalandregényről van szó, s ez felcsigázta érdeklődésemet.


E.L. Doctorow: Ragtime


A XIX. század végére és XX. század elejére, az Amerikai Egyesült Államokba repít minket a könyv. Valós emberek (pl. Scott Joplin, Harry Houdini, Henry Ford, J.P. Morgan, Emma Goldman) jelennek meg kitalált személyekkel együtt. Sorsuk, élethez való hozzáállásuk, érzelmeik és döntéseik tükrözik a korszellemet, a konfliktusokat, a megoldási törekvéseket, a felfedezéseket, találmányokat, ugyanakkor a közhangulatot, a mindennapi életet, a divatot, a társadalmi anomáliákat, az ébredező új századot is. 

Nemes Nagy Ágnes: Az öt fenyő


95 éve született Nemes Nagy Ágnes, akinek írásaival az utóbbi időben leginkább anyukaként foglalkoztam. Ki ne olvasta volna gyerekeinek a Ki ette meg a málnát? vagy épp az Aranyecset sorait? Nálunk bizony többször is előkerültek az évek során. Most azonban – kíváncsiságtól hajtva – saját szórakoztatásomra emeltem le a polcról egy kötetét, s meglepődve tapasztaltam, hogy az egy - detektívtörténetek elemeivel átszőtt - regény.


Julie Klassen: A portréfestő lánya


Kevésbé kötnek le azok a könyvek, amelyekben lassan indul be a cselekmény, 50-60 oldalon át sem ragad magával a történet. A portréfestő lánya című romantikus regény azonban nem ilyen.


Lucy Dillon: Elveszett kutyák és magányos szívek

Rachel egy nagyvárosi üzletasszony, egyik napról a másikra elveszíti a mukáját, és a szeretőjét is. Ezzel egyidőben kiderül, hogy a nagynénje meghalt, és őt neveze meg örökösének. Tehát örökölt egy vidéki házat, vele együtt egy kutyamenhelyet. Na és egy kutyát Gemet, egy 7 éves border collie-t, ami csak azért érdekes, mert eddig nem igazán tartotta magát kutyabarátnak. A nagynéni külön kérése volt, hogy róla Rachel személyesen gondoskodjon. Ez az örökség  fenekestül felforgatta az életét, bár, ha már így alakult - gondolta - megpróbál itt maradni és helytállni.


Gary Chapman: A házasság négy évszaka

Gary Chapmannek és Catherine Palmernek van egy nagyon klassz regénysorozata, mely Gary Chapman: A házasság négy évszaka c. könyvén alapuló praktikákat, megoldásokat mutatja be Öbölmélye lakóinak történetén keresztül regénybe öntve. Az évszakok körforgása nemcsak a természetben, de a házasságban is megfigyelhető. 

Leila Meacham: Somerset

Letehetetlen, magával ragadó regény, mely három család majd 70 évnyi történetét meséli el. A könyvet olvasva bepillantást nyerhetünk a rabszolgatartó telepesek életébe, küzdelmeibe. A történet elején Silas Toliver legjobb barátjával, Jeremy Warwickkal elhatározza, hogy az ismeretlen Texasban kezdenek új életet. Ahhoz, hogy álmukat valóra váltsák, egyiküknek komoly áldozatot kell hoznia azzal, hogy a szerelméről lemondva egy másik, számára idegen nőt kell feleségül vennie. Nem egyszerű szerelmi történet ez. Annál sokkal több. 

Fábián Janka: Adél és Aliz

Ismét egy könyv, amely minden szempontból a kedvenceim közé került. Fábián Janka bebizonyította, hogy lehet egyszerre történelmi és romantikus regényt írni nőként. A történet az 1920-as évekbe repít vissza, majd végigköveti a 20. század fontos magyar történelmi eseményeit. Nemcsak történelemórákon szerezhetünk ismereteket  a kommün szörnyűségeiről, a frankhamisítási botrányról, a II. világháborúról és az '56-os forradalomról, hanem a regény olvasása közben is.   Mindezt két lány életének bemutatásával követhetjük nyomon: így képet kaphatunk a bentlakásos iskolákról, a nemesi és polgárcsaládok lányainak életéről, barátságról, szerelemről, viszálykodásról.


Andrej Nikolaidis: Mimesis 

Nem tudtam semmit Montenegróról. Legfeljebb annyit, hogy körülbelül merre keressem a térképen. Most egy kicsit megismerhettem.  Ezen a kisregényen keresztül. Olyan volt elolvasni, mint egy kirándulás, anélkül, hogy zsúfolt utakon, szűk járművekben főve, hosszú órákon vagy félnapokon át utazni kellett volna, hogy a végén jó sok pénzért, jó sokan egy helyen legyünk.  Már úgy viszonyulok az odautazáshoz,- lehet, hogy nagyrészt a könyv hatására is-, mint a regény főhőse a regény helyszínére, Ulcinjba járó turistákhoz:Sebastian Faulks: Madárdal

Döbbenetes könyv, nyers és mellbevágó, fiatalságról, szerelemről és az első világháborúról. Amíg olvastam, mindig ugyanaz az egy mondat járt a fejemben - ráadásul az egyik szereplőt idézve: "uram Isten, mi erről miért nem tudtunk eddig?"Készült belőle film is, de azt hiszem, a könyv után már sok lenne. Nyers, de nem ordenáré, hanem szép és szemléletes mondatokkal írja le a lehetetlent.

Pallagi Zsuzsa olvasónk ajánlásával

A könyvet Olvasóink a szépirodalmi részlegen találják, jelzete: F 28. 


Kate Alcott: A varrónő

 

A fiatal Tess Collins Cherbourgban él cselédlányként, de nem szereti a munkáját. Imád varrni, érdekli a ruhatervezés. Egy véletlen folytán összetalálkozik a dúsgazdag divattervezővel, Lady Lucile Duff Gordonnal és férjével. Lucile komornának alkalmazza Tesst, aki kissé bizonytalan, de mégis elvállalja a munkát.


Adriana Trigiani: A cipész felesége

Két fiatal: Ciro és Enza egymásra találásának történetét meséli el ez a regény. De nem akárhogyan, gyönyörűen megírt történet ez! Külön érdekesség, hogy az írónő saját családjának történetét vette alapul a könyv megírásánál. A történet elején Ciro és Enza az olasz Alpokban él, itt találkoznak először. Igaz, csak egyetlen egyszer, de ez a találkozás mindkettejük számára sorsdöntő. Sok váratlan esemény szakítja el őket egymástól. 

Khaled Hosseini: Papírsárkányok 

Ez a könyv beszél. Nem úgy, ahogy általában a könyvek szoktak, főleg nem úgy, ahogy a „modern” regények, hanem igazából, szavakkal, hangosan. Mint amikor a nagypapa az ölébe ültet, rágyújt a pipájára, és lassan, nagyon lassan belekezd. Mesél.


Stephen King: A setét torony – regényfolyam

Ifjúságom szirénéneke volt Stephen King: mindent felfaltam, amit csak elértem, és beleborzongtam a pszicho thriller világába… Imádtam. Azután kinőttem. Nyugalmasabb, kikapcsolódásra vágyó középkorúként bóklásztam a felnőtt mese polcai előtt (fantasy és scifi), amikor feltűnt a neve -  sok köteten át… Nocsak. Levettem. És nem bántam meg.Anna Woltz: Száz óra sötétség


A 14 éves Hollandiában élő Emília történetét ismerhetjük meg Anna Woltz regényéből, aki úgy próbálja megoldani a családi válsághelyzetet, hogy szülei elől New Yorkba szökik. A hamisított szülői nyilatkozat és az apjától ellopott hitelkártya lehetővé teszi Emíliának, hogy eljusson a szabadság földjére.

A tapasztalatlan kamaszlány előre átutalta a szállásdíjat egy ismeretlennek, aki be is csapta őt. Szerencséjére olyan barátokra lel egy testvérpár személyében, akik befogadják otthonukba és segítenek neki eligazodni a nagyvárosban. Seth 17 éves, húga a cserfes Abby, mindössze 9. Hozzájuk csapódik még a kissé lecsúszott, de szerethető tizenéves, Jim. Így négyen, felnőtt segítsége nélkül készülnek fel a közelgő Sandy hurrikánra és át is vészelik a romboló trópusi ciklont.

A történet magvát annak a száz órának az eseményei adják, amikor áram, víz, mobiltelefon nélkül maradnak a kamaszok. Az együtt töltött idő alatt szoros barátság alakul ki a három tinédzser és a kislány között. Sokat változik önismeretük, más szemmel látják életüket a hurrikán után, mint előtte. Mintha életük problémái eltörpülnének a természeti katasztrófa mellett. A vihar után a lelkükben, a fejükben is letisztulnak az érzelmek, gondolatok. Emília megtalálja szüleivel a közös hangot.

Ajánlom ezt a könyvet mindazoknak, akik szeretik New Yorkot, mivel a fiatalok bolyongásai közben magát a várost is megismerhetjük építészetével, lakóival együtt, valamint olyan szülőknek, akik szeretnék megérteni kamasz gyerekük folyamatosan változó, vívódó gondolatvilágát, életfelfogását, világról alkotott képét.


Dományi Zsuzsanna könyvtáros ajánlásával

A könyvet olvasóink a szépirodalmi részlegen találják, jelzete W 94.

Pihurik Judit: Naplók és memoárok a Don-kanyarból 1942-1943


A könyv elolvasása mély benyomást tett rám, könnyek kíséretében. Előzetesen csak annyit magamról, hogy 1944. augusztus 21-én születtem Tatán. Történelmi tény, hogy születésemkor az almásfüzitői olajgyárat bombázták az amerikai harci repülőgépek. Állandó légiriadó volt. Keresztapám, Hergovits József 1908-ban született, asztalos kisiparos volt. 1943 januárjában a doni áttörésnél, Voronyezsnél eltűnt, de erről hivatalos értesítést nem kapott a család. Sokáig várták haza. Abban reménykedtek egészen 1949-ig, hogy karácsonyra hazaérkezik Kőszegre. Ennek ellenére ő lett az én bejegyzett keresztapám.

Az 1950-es években sokat nyaraltam testvéremmel együtt Kőszegen. Keresztanyám nagy szeretettel, odafigyeléssel, a lehetőségekhez képest próbálta keresztapám hiányát pótolni. Ezekben az években Kőszeg szigorúan őrzött határsáv volt, beutazás csak szigorú ÁVH ellenőrzés mellett volt lehetséges. Sokáig a 2. magyar hadsereg tabu téma volt. Az iskolában elhallgatták az igazságot. Pihurik Judit könyvében leírja: „A 2. magyar hadsereg tiszti állományának kétharmada és a legénység 80 százaléka volt tartalékos…A feljegyzések megerősítik, hogy a katonák többsége egy gyors nyári győzelem reményében indultak a frontra. A 2. magyar hadsereg katonái áldozatok voltak, akik nem saját akaratukból mentek a harctérre, és nem lehettek felelősségre vonhatók a háborús részvételért.”
A mű elolvasása megnyugvást jelentett számomra, mert oly sok történet homályos, vagy egyáltalán nem volt ismert előttem. A könyvek általi gyógyítás teljes mértékben igaz rám Piharik Judit kötetének elolvasása kapcsán.


Belcsák István olvasónk ajánlásával

A könyvet olvasóink az ismeretterjesztő művek között találják, jelzete 355 P 69.

Charles Martin: Végül a szeretet győz


Megdöbbentő vallomás, regénybe foglalva szeretetről és elidegenedésről, családon belüli erőszakról, olyan fiatal felnőttek szemszögéből, akik átélték gyermekként, és később is szembesülniük kellett vele. Érdekes a sorsok összefonódása, az Élet szeretetének, a türelemnek és a hitnek a kanyargása, sodródása: mint egy nagy, álmos folyó, ami hol langyos, hol hideg vizű, néha örvénylik, máskor a partot mossa. Ajánlom minden szülőnek és nagyszülőnek!

Pallagi Zsuzsanna olvasónk ajánlásával

A könyvet olvasóink a szépirodalmi részlegen találják, jelzete M 36.

Bán Mór: Hunyadi

Kedvenc könyveim sorában említhetem a Hunyadi sorozatot Bán Mórtól, mivel szeretem a történelmi témájú könyveket, kifejezetten a magyar vonatkozásúakat. 
Ez a sorozat a Hunyadiak korába repíti az olvasót, kezdve Hunyadi János apjával, majd magával a Szörényi klánnal és fiaival: Lászlóval és Mátyással. Bán Mór hű korképet fest a korabeli életről, a nemesek rivalizálásáról, a lezajlott történelmi eseményekről és mindezeket rendkívül olvasmányos formában tárja az olvasó elé. Az író keretes szerkezetbe foglalja mondanivalóját, ez nagyban segíti a korok közötti tájékozódást, valamint az események összefüggésének megértését.
Jelenleg a hetedik kötetet olvasom, ami az 1444-es év eseményeit öleli fel – a végén a várnai csatával. Nagyon várom már az előkészületben lévő nyolcadik kötetet, ami lezárja a történetet. Vagy mégsem?


Dományi Sándor olvasónk ajánlásával

A könyvet olvasóink a szépirodalmi részlegen találják, jelzete B 27.


Robin Cook: Járvány


Kedvenc olvasmányélményem Robin Cook Járvány című alkotása. Műfaja orvosi krimi. Ez egy könnyen fogyasztható, de fordulatokkal teli könyv. Napjainkban is aktuális kérdéseket feszeget. Ami megírásakor még csak fikció volt, az manapság már szinte megoldandó problémává vált.

Fő kérdései: mit tennénk, mit tudna tenni egy ország, földrész, netalántán Európa, ha felütné a fejét egy végzetes járvány. Hogyan akadályoznánk meg a terjedését? És legfőképp, kinek áll érdekében, hogy elterjesszen egy ilyen veszélyes vírust? Ezeket a kérdéseket kutatja a könyv ifjú hősnője Marissa Blumenthal, aki néha élete kockáztatásával megpróbálja kibogozni az összeesküvés kusza szálait.

Ősrégi gyöngyszem, de nekem mégis ez az első komolyabb könyvélményem. Kiskamaszként szünidőben az ágyon fekve (Facebook híján) a plafont bámultam, mikor behozta édesanyám. Egy ismerőse ajánlotta a számára, hogy adjon egy könyvet a kezembe, ne unatkozzak már annyira. Erre esett a választása. Én végiggondoltam addigi kötelező olvasmány élményeimet és már az elején elment a kedvem az egésztől, de azért nagy nehezen belelapoztam. És megtörtént, amire nem számítottam. A sorok kezdtek képekké összeállni, a fantáziám pedig kiszínezte a képeket. Egy ismeretlen világban találtam magam és belecsöppentem az olvasmányba. A szerző leírását alapul véve, de én hoztam létre a szereplőket és az események úgy pörögtek, mint a filmeken. Ha szünetet kellett tartanom, alig vártam, hogy folytathassam az olvasást. Átéreztem a szereplők helyzetét, gondjait és végig szurkoltam nekik. Ez addig számomra ismeretlen élmény volt. Nemsokára filmen is láttam a történetet. Már nem volt ugyanaz. Nem én képzeltem el, hanem valaki más, nem tudtam úgy beleélni magam.

Az olvasás nemcsak élményt, de célt is adott. Elkezdtem falni a könyveket. Regények, novellák, világ és magyar irodalom mind-mind terítéken voltak. Érettségi körül elhatároztam, hogy irodalom tanár leszek. Ez nem valósult meg, mert csak tanító lettem, de a könyvek szeretete máig megmaradt.  Mert, ha egy könyvet a kezedbe veszel, annak illata van, ha kölcsön kapod története is. A kedvenceid árulkodnak rólad, a jellemedről. Elmesélnek örömöt, bánatot egyaránt és mindig a szerző valamely üzenetét hordozzák számodra.


Molnár Nikoletta olvasónk ajánlásával

A könyvet olvasóink a krimik között találják, jelzete C 27.

Sergio Esposito: Bor, szenvedély, Itália

Újabb fantasztikus könyv, leginkább zamatosnak mondanám... A szerző szenvedélyesen szereti szülőhazáját még akkor is, ha közben már elvándorolt onnan, és ez a szenvedély leginkább ételekhez és borokhoz, magyarul ízekhez, illatokhoz kötődik. A könyv hitvallás és színes kaleidoszkóp: bemutat jó néhány pincészetet, éttermet és ételt, de nem riportszerűen, hanem ahogy egy regényben illik: szereplőként. Az egyes helyszínek és emberek azonban létező helyek és személyek, az olvasónak kedve lenne azonnal autóba ugrani és megkeresni őket egy jó kis olasz ebéd kedvéért.
Ami számomra, mint sajtkészítő számára a legfontosabb: kiáll a hagyományos, kézműves borok és ételek mellett, elítéli a hirtelen meggazdagodásra vágyó, hagyományt nem tisztelő "gyártókat" és megmutatja, mennyire él a bor, és mennyire kötődik ahhoz, aki, ahol és ahogy készíti.

Jó étvágyat, szép borozós estét!


Pallagi Zsuzsanna olvasónk ajánlásával

A könyvet olvasóink a szépirodalmi részlegen találják,

jelzete E 93.


Eseménynaptár
<
>
<
>
Nyitva tartás

FELNŐTT RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

9:00-19:00
9:00-19:00
Szünnap
9:00-19:00
9:00-19:00
9:00-13:00
Zárva

GYERMEK RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00
Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00
9:00-12:00
Zárva

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

JÁTÉK
Helytörténet

Szakdolgozatok

Előadások anyagai

Szócikkek


Letölthető könyvek

Régi folyóiratok3co