EGYÉB KATALÓGUSOKKönyvtárunkról

BemutatkozásKözérdekű adatokA könyvtárosokKönyvtárhasználatBibliobox szolgáltatásGyűjteményekKönyvtári dokumentumok
Küldetésnyilatkozat
* Jövőkép
* Küldetésnyilatkozat

* Stratégiai terv
Gyermekkönyvtár

Iskolai Közösségi Szolgálat
Névadónkról
Fiókkönyvtárak

Régi honlap (Archív)

ArchívumElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon/Fax:
06-34/ 380-281

Hivatalos e-mail:
konyvtar@mzsvktata.hu

Olvasószolgálati e-mail,
hosszabbítás:

olvasoszolgalat@mzsvktata.hu

További elérhetőségek>>>

Lezárt pályázatok


TÁMOP 3.2.13 - Vár a könyvt@r


(Új Széchenyi terv)

 képekben

Jászai Mari: Emlékirat és napló

Megyénk szülötte, Jászai Mari írásait ajánlom minden színészet és a régi kor iránt érdeklődő olvasó számára. Ha a könyv alaphangulatát szeretném érzékeltetni, a színésznő bevezető soraival kezdeném: „Meg kellett érkeznem erre a földre, ahol sohasem voltam otthon, ezek közé az emberek közé, akik között mindig idegen vagyok. Vagy agyon ünnepelnek, vagy nem kellek nekik.”


Böszörményi Gyula: Ambrózy báró esetei I. – Leányrablás Budapesten

Egy kedves kolléganőmtől hallottam erről a sorozatról. Addig áradozott a fordulatokban bővelkedő és olvasmányosan megírt regényről, hogy kíváncsivá tett, és ki is kölcsönöztem.
A könyvet borítója is vonzóvá teszi, hiszen fiatal, kalapos szépséget ábrázol ódon fotográfián. Ami különlegessé teszi ezt a krimit, az az, hogy az események helyszíne a millenniumi forgatagot idéző Budapest. A sétapálcás, cilinderes urak, lefátyolozott, kalapos hölgyek, lovas kocsik hangulatos világa elrepíti az olvasót képzelete segítségével a békebeli Monarchia világába.

Hrubos-Takács Róbert: A tatai patara


Közeleg május és a Tatai Patara Hagyományőrző Fesztivál. Ennek apropóján, tele kíváncsisággal vettem kézbe a hadtörténész, történelemtanár szerző könyvét. A borító rövid ismertetője lényegretörő, nem sokat árul el. Az interneten kutakodva azonban láttam, hogy ígéretes történelmi kalandregényről van szó, s ez felcsigázta érdeklődésemet.


E.L. Doctorow: Ragtime


A XIX. század végére és XX. század elejére, az Amerikai Egyesült Államokba repít minket a könyv. Valós emberek (pl. Scott Joplin, Harry Houdini, Henry Ford, J.P. Morgan, Emma Goldman) jelennek meg kitalált személyekkel együtt. Sorsuk, élethez való hozzáállásuk, érzelmeik és döntéseik tükrözik a korszellemet, a konfliktusokat, a megoldási törekvéseket, a felfedezéseket, találmányokat, ugyanakkor a közhangulatot, a mindennapi életet, a divatot, a társadalmi anomáliákat, az ébredező új századot is. 

Nemes Nagy Ágnes: Az öt fenyő


95 éve született Nemes Nagy Ágnes, akinek írásaival az utóbbi időben leginkább anyukaként foglalkoztam. Ki ne olvasta volna gyerekeinek a Ki ette meg a málnát? vagy épp az Aranyecset sorait? Nálunk bizony többször is előkerültek az évek során. Most azonban – kíváncsiságtól hajtva – saját szórakoztatásomra emeltem le a polcról egy kötetét, s meglepődve tapasztaltam, hogy az egy - detektívtörténetek elemeivel átszőtt - regény.


Julie Klassen: A portréfestő lánya


Kevésbé kötnek le azok a könyvek, amelyekben lassan indul be a cselekmény, 50-60 oldalon át sem ragad magával a történet. A portréfestő lánya című romantikus regény azonban nem ilyen.


Lucy Dillon: Elveszett kutyák és magányos szívek

Rachel egy nagyvárosi üzletasszony, egyik napról a másikra elveszíti a mukáját, és a szeretőjét is. Ezzel egyidőben kiderül, hogy a nagynénje meghalt, és őt neveze meg örökösének. Tehát örökölt egy vidéki házat, vele együtt egy kutyamenhelyet. Na és egy kutyát Gemet, egy 7 éves border collie-t, ami csak azért érdekes, mert eddig nem igazán tartotta magát kutyabarátnak. A nagynéni külön kérése volt, hogy róla Rachel személyesen gondoskodjon. Ez az örökség  fenekestül felforgatta az életét, bár, ha már így alakult - gondolta - megpróbál itt maradni és helytállni.


Gary Chapman: A házasság négy évszaka

Gary Chapmannek és Catherine Palmernek van egy nagyon klassz regénysorozata, mely Gary Chapman: A házasság négy évszaka c. könyvén alapuló praktikákat, megoldásokat mutatja be Öbölmélye lakóinak történetén keresztül regénybe öntve. Az évszakok körforgása nemcsak a természetben, de a házasságban is megfigyelhető. 

Leila Meacham: Somerset

Letehetetlen, magával ragadó regény, mely három család majd 70 évnyi történetét meséli el. A könyvet olvasva bepillantást nyerhetünk a rabszolgatartó telepesek életébe, küzdelmeibe. A történet elején Silas Toliver legjobb barátjával, Jeremy Warwickkal elhatározza, hogy az ismeretlen Texasban kezdenek új életet. Ahhoz, hogy álmukat valóra váltsák, egyiküknek komoly áldozatot kell hoznia azzal, hogy a szerelméről lemondva egy másik, számára idegen nőt kell feleségül vennie. Nem egyszerű szerelmi történet ez. Annál sokkal több. 

Fábián Janka: Adél és Aliz

Ismét egy könyv, amely minden szempontból a kedvenceim közé került. Fábián Janka bebizonyította, hogy lehet egyszerre történelmi és romantikus regényt írni nőként. A történet az 1920-as évekbe repít vissza, majd végigköveti a 20. század fontos magyar történelmi eseményeit. Nemcsak történelemórákon szerezhetünk ismereteket  a kommün szörnyűségeiről, a frankhamisítási botrányról, a II. világháborúról és az '56-os forradalomról, hanem a regény olvasása közben is.   Mindezt két lány életének bemutatásával követhetjük nyomon: így képet kaphatunk a bentlakásos iskolákról, a nemesi és polgárcsaládok lányainak életéről, barátságról, szerelemről, viszálykodásról.


Andrej Nikolaidis: Mimesis 

Nem tudtam semmit Montenegróról. Legfeljebb annyit, hogy körülbelül merre keressem a térképen. Most egy kicsit megismerhettem.  Ezen a kisregényen keresztül. Olyan volt elolvasni, mint egy kirándulás, anélkül, hogy zsúfolt utakon, szűk járművekben főve, hosszú órákon vagy félnapokon át utazni kellett volna, hogy a végén jó sok pénzért, jó sokan egy helyen legyünk.  Már úgy viszonyulok az odautazáshoz,- lehet, hogy nagyrészt a könyv hatására is-, mint a regény főhőse a regény helyszínére, Ulcinjba járó turistákhoz:Sebastian Faulks: Madárdal

Döbbenetes könyv, nyers és mellbevágó, fiatalságról, szerelemről és az első világháborúról. Amíg olvastam, mindig ugyanaz az egy mondat járt a fejemben - ráadásul az egyik szereplőt idézve: "uram Isten, mi erről miért nem tudtunk eddig?"Készült belőle film is, de azt hiszem, a könyv után már sok lenne. Nyers, de nem ordenáré, hanem szép és szemléletes mondatokkal írja le a lehetetlent.

Pallagi Zsuzsa olvasónk ajánlásával

A könyvet Olvasóink a szépirodalmi részlegen találják, jelzete: F 28. 


Kate Alcott: A varrónő

 

A fiatal Tess Collins Cherbourgban él cselédlányként, de nem szereti a munkáját. Imád varrni, érdekli a ruhatervezés. Egy véletlen folytán összetalálkozik a dúsgazdag divattervezővel, Lady Lucile Duff Gordonnal és férjével. Lucile komornának alkalmazza Tesst, aki kissé bizonytalan, de mégis elvállalja a munkát.


Adriana Trigiani: A cipész felesége

Két fiatal: Ciro és Enza egymásra találásának történetét meséli el ez a regény. De nem akárhogyan, gyönyörűen megírt történet ez! Külön érdekesség, hogy az írónő saját családjának történetét vette alapul a könyv megírásánál. A történet elején Ciro és Enza az olasz Alpokban él, itt találkoznak először. Igaz, csak egyetlen egyszer, de ez a találkozás mindkettejük számára sorsdöntő. Sok váratlan esemény szakítja el őket egymástól. 

Khaled Hosseini: Papírsárkányok 

Ez a könyv beszél. Nem úgy, ahogy általában a könyvek szoktak, főleg nem úgy, ahogy a „modern” regények, hanem igazából, szavakkal, hangosan. Mint amikor a nagypapa az ölébe ültet, rágyújt a pipájára, és lassan, nagyon lassan belekezd. Mesél.


Stephen King: A setét torony – regényfolyam

Ifjúságom szirénéneke volt Stephen King: mindent felfaltam, amit csak elértem, és beleborzongtam a pszicho thriller világába… Imádtam. Azután kinőttem. Nyugalmasabb, kikapcsolódásra vágyó középkorúként bóklásztam a felnőtt mese polcai előtt (fantasy és scifi), amikor feltűnt a neve -  sok köteten át… Nocsak. Levettem. És nem bántam meg.Anna Woltz: Száz óra sötétség


A 14 éves Hollandiában élő Emília történetét ismerhetjük meg Anna Woltz regényéből, aki úgy próbálja megoldani a családi válsághelyzetet, hogy szülei elől New Yorkba szökik. A hamisított szülői nyilatkozat és az apjától ellopott hitelkártya lehetővé teszi Emíliának, hogy eljusson a szabadság földjére.

A tapasztalatlan kamaszlány előre átutalta a szállásdíjat egy ismeretlennek, aki be is csapta őt. Szerencséjére olyan barátokra lel egy testvérpár személyében, akik befogadják otthonukba és segítenek neki eligazodni a nagyvárosban. Seth 17 éves, húga a cserfes Abby, mindössze 9. Hozzájuk csapódik még a kissé lecsúszott, de szerethető tizenéves, Jim. Így négyen, felnőtt segítsége nélkül készülnek fel a közelgő Sandy hurrikánra és át is vészelik a romboló trópusi ciklont.

A történet magvát annak a száz órának az eseményei adják, amikor áram, víz, mobiltelefon nélkül maradnak a kamaszok. Az együtt töltött idő alatt szoros barátság alakul ki a három tinédzser és a kislány között. Sokat változik önismeretük, más szemmel látják életüket a hurrikán után, mint előtte. Mintha életük problémái eltörpülnének a természeti katasztrófa mellett. A vihar után a lelkükben, a fejükben is letisztulnak az érzelmek, gondolatok. Emília megtalálja szüleivel a közös hangot.

Ajánlom ezt a könyvet mindazoknak, akik szeretik New Yorkot, mivel a fiatalok bolyongásai közben magát a várost is megismerhetjük építészetével, lakóival együtt, valamint olyan szülőknek, akik szeretnék megérteni kamasz gyerekük folyamatosan változó, vívódó gondolatvilágát, életfelfogását, világról alkotott képét.


Dományi Zsuzsanna könyvtáros ajánlásával

A könyvet olvasóink a szépirodalmi részlegen találják, jelzete W 94.

Pihurik Judit: Naplók és memoárok a Don-kanyarból 1942-1943


A könyv elolvasása mély benyomást tett rám, könnyek kíséretében. Előzetesen csak annyit magamról, hogy 1944. augusztus 21-én születtem Tatán. Történelmi tény, hogy születésemkor az almásfüzitői olajgyárat bombázták az amerikai harci repülőgépek. Állandó légiriadó volt. Keresztapám, Hergovits József 1908-ban született, asztalos kisiparos volt. 1943 januárjában a doni áttörésnél, Voronyezsnél eltűnt, de erről hivatalos értesítést nem kapott a család. Sokáig várták haza. Abban reménykedtek egészen 1949-ig, hogy karácsonyra hazaérkezik Kőszegre. Ennek ellenére ő lett az én bejegyzett keresztapám.

Az 1950-es években sokat nyaraltam testvéremmel együtt Kőszegen. Keresztanyám nagy szeretettel, odafigyeléssel, a lehetőségekhez képest próbálta keresztapám hiányát pótolni. Ezekben az években Kőszeg szigorúan őrzött határsáv volt, beutazás csak szigorú ÁVH ellenőrzés mellett volt lehetséges. Sokáig a 2. magyar hadsereg tabu téma volt. Az iskolában elhallgatták az igazságot. Pihurik Judit könyvében leírja: „A 2. magyar hadsereg tiszti állományának kétharmada és a legénység 80 százaléka volt tartalékos…A feljegyzések megerősítik, hogy a katonák többsége egy gyors nyári győzelem reményében indultak a frontra. A 2. magyar hadsereg katonái áldozatok voltak, akik nem saját akaratukból mentek a harctérre, és nem lehettek felelősségre vonhatók a háborús részvételért.”
A mű elolvasása megnyugvást jelentett számomra, mert oly sok történet homályos, vagy egyáltalán nem volt ismert előttem. A könyvek általi gyógyítás teljes mértékben igaz rám Piharik Judit kötetének elolvasása kapcsán.


Belcsák István olvasónk ajánlásával

A könyvet olvasóink az ismeretterjesztő művek között találják, jelzete 355 P 69.

Charles Martin: Végül a szeretet győz


Megdöbbentő vallomás, regénybe foglalva szeretetről és elidegenedésről, családon belüli erőszakról, olyan fiatal felnőttek szemszögéből, akik átélték gyermekként, és később is szembesülniük kellett vele. Érdekes a sorsok összefonódása, az Élet szeretetének, a türelemnek és a hitnek a kanyargása, sodródása: mint egy nagy, álmos folyó, ami hol langyos, hol hideg vizű, néha örvénylik, máskor a partot mossa. Ajánlom minden szülőnek és nagyszülőnek!

Pallagi Zsuzsanna olvasónk ajánlásával

A könyvet olvasóink a szépirodalmi részlegen találják, jelzete M 36.

Bán Mór: Hunyadi

Kedvenc könyveim sorában említhetem a Hunyadi sorozatot Bán Mórtól, mivel szeretem a történelmi témájú könyveket, kifejezetten a magyar vonatkozásúakat. 
Ez a sorozat a Hunyadiak korába repíti az olvasót, kezdve Hunyadi János apjával, majd magával a Szörényi klánnal és fiaival: Lászlóval és Mátyással. Bán Mór hű korképet fest a korabeli életről, a nemesek rivalizálásáról, a lezajlott történelmi eseményekről és mindezeket rendkívül olvasmányos formában tárja az olvasó elé. Az író keretes szerkezetbe foglalja mondanivalóját, ez nagyban segíti a korok közötti tájékozódást, valamint az események összefüggésének megértését.
Jelenleg a hetedik kötetet olvasom, ami az 1444-es év eseményeit öleli fel – a végén a várnai csatával. Nagyon várom már az előkészületben lévő nyolcadik kötetet, ami lezárja a történetet. Vagy mégsem?


Dományi Sándor olvasónk ajánlásával

A könyvet olvasóink a szépirodalmi részlegen találják, jelzete B 27.


Eseménynaptár
<
>
<
>
Nyitva tartás

FELNŐTT RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

9:00-19:00
9:00-19:00
Szünnap
9:00-19:00
9:00-19:00
9:00-13:00
Zárva

GYERMEK RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00
Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00
9:00-12:00
Zárva

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

JÁTÉK
Helytörténet

Szakdolgozatok

Előadások anyagai

Szócikkek


Letölthető könyvek

Régi folyóiratok3co