EGYÉB KATALÓGUSOKKönyvtárunkról

BemutatkozásKözérdekű adatokA könyvtárosokKönyvtárhasználatBibliobox szolgáltatásGyűjteményekKönyvtári dokumentumok
Küldetésnyilatkozat
* Jövőkép
* Küldetésnyilatkozat

* Stratégiai terv
Gyermekkönyvtár

Iskolai Közösségi Szolgálat
Névadónkról
Fiókkönyvtárak

Régi honlap (Archív)

ArchívumElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon/Fax:
06-34/ 380-281

Hivatalos e-mail:
konyvtar@mzsvktata.hu

Olvasószolgálati e-mail,
hosszabbítás:

olvasoszolgalat@mzsvktata.hu

További elérhetőségek>>>

Lezárt pályázatok


TÁMOP 3.2.13 - Vár a könyvt@r


(Új Széchenyi terv)

 képekben

Ralf Rothmann: Tavasszal meghalni

Véletlenül került a kezembe a könyvtárban ez a II. világháborús német regény, nem tudtam róla semmit. Így teljesen váratlanul ért, hogy Tata az egyik központi helyszíne.

A vár, az Angolpark, a Pálmaház, a tatai utcák mind feltűnnek a könyvben, adott esetben nagyon plasztikusan leírt, felkavaró, tragikus események színhelyeként. Külföldi regényben olvasni róluk külön érdekes volt. A másik meglepetés az általam ismert II. világháborús irodalomhoz képest az, hogy itt egy német SS-katona a főszereplő. Ebben a tekintetben marad némi hiányérzet – a regény nem reflektál a háború egészére, nem derül ki, hogy a 18 éves főszereplő mit tud és mit gondol róla. Helyette kapunk egy nagyon erős, olvasmányos, filmszerűen megírt, epizodikus szerkesztésű történetet, ami a totálkép helyett egészen közelről nézi a háborút.

Zacher Gábor: Mindennapi függőségeink 2.

 

2011-ben nagy élvezettel olvastam Zacher Gábor Mindennapi mérgeink című szakkönyvét. No, nem azért, mert értek a toxikológiához. Szerencsére az olvasáson kívül nincs szenvedélyem, az sem káros. Viszont a doktor úr könnyed stílusa, közérthető magyarázatai olyan érdekesek, hogy azt egy laikus is könnyen megérti, elgondolkodtatja.


Astrid Lindgren: Háborús napló (1939 -1945)


Astrid Lindgren nem arra szánta, hogy megjelenjen ez a hadinapló. 2013-ban egy véletlen során került elő a 17 bőrkötéses napló, az írónő halála után egy évtizeddel.
Benne a II. Világháború háziasszony szemmel. Azért nem teljesen igaz a mondat, hiszen a háború alatt Lindgren a titkosszolgálatnál dolgozik. Aki végigolvassa, érzékeli, hogy megjeleníti a háborús eseményeket „svédül”. Persze ironikusan ez olyan, mint amikor moziban ülünk, szemünkön a 3D-s szemüveggel, a popcorn és Cola közé ékelve ijedezünk a vásznon megjelenő világon, de pontosan tudjuk, hogy jó helyen vagyunk, legfeljebb a bársonyszék kényelme vagy a kiömlő üdítő bosszanthat fel minket. Hiszen Svédország semleges, nem szántják földjét bombák, csak távoli probléma Hitler vagy az oroszok. Bosszantó, hogy minek vett annyi vajat, amikor lehet kapni?Charles Martin: Hegyek között

 


Mindig érdekelt az orvosok munkája, gondolkozása. Dr. Ben Payne ortopédsebész épp egy konferenciáról utazik hazafelé repülővel. Útitársa Ashley, vonzó, sikeres újságírónő.Katja Pantzar: Sisu és én 


A Sisu és én egy életmódváltás története, mely érdekes betekintést nyújt a finnek hétköznapjaiba és sajátos életfelfogásába. A sisu kifejezést nehéz magyarra fordítani, jelenthet szívósságot, bátorságot, állhatatosságot, mindezeket fizikai és lelki értelemben egyaránt.  Jó példa erre a finnek nemzeti hagyománya, a jeges vízben való úszás. A könyv szerzője is nagyon nehezen vette rá magát erre a szokásra, pár hónap múlva azonban szinte újjászületett a hideg víztől.Judith Michael: Elrabolt élet


Nem mindennapi krimit vehet a kezébe, aki elolvassa Valerie Sterling történetét. A kissé elkényeztetett úrilányt nagy csapás éri, amikor egyik pillanattól a másikra - gyanús körülmények között - elveszíti férjét és ennek következtében egész vagyonát is. Miután kiheveri a megrázkódtatást és saját lábára áll, újra rátalál egy fiatalkori szerelem Nicholas Fielding személyében. A múlt azonban nem csak jót hoz. Sybille Enderby, a gyerekkori barátnő irigységgel tekint az újra sikeressé váló Valerie-re. Mészöly Miklós: Sólymok csillagvilága


A kötet tartalma: egy dokumentumnovella, annak későbbi adaléktörténetei, mégkésőbbi megfilmesítésének elemzése, következményei és végül megemlékezés, tisztelgés mindezek ihlető forrásának, egy különleges személyiségű solymász-vadásznak.Csörgő Anikó - Csigó László: Adventtől karácsonyig 1-2.  Ötletek, dekorációk, receptek az ünnepi előkészületekhez

Jeles napjaink közül a karácsony a legszebb és minden család számára az egyik legnagyobb ünnep. Valódi segítséget nyújt ez a kétkötetes könyv az ünnepi készülődéshez, hiszen alaposan körbejárja a témát egészen az otthonunk feldíszítésétől kezdve (adventi koszorú, előterek díszítése, karácsonyfadíszek készítése) a kiváló recepteken keresztül (ételek, italok, sütemények, gyümölcsök) az ünnep történeti áttekintésén, hagyományainak bemutatásán át (régmúlt karácsonyok, Betlehemi jászol).
Mivel kereskedelmi forgalomban már nem kaphatóak ezek a könyvek, aki szeretne ráhangolódni a várva várt ünnepre, és alaposan felkészülni rá testben és lélekben, annak is érdemes ellátogatnia a könyvtárba, hogy kikölcsönözhesse ezeket a kiadványokat.

Dományi Zsuzsanna könyvtáros ajánlásával

A könyvet a szakirodalmi részlegen találják, jelzete 398 C 83.

 Kathryn Taylor: Karácsonyi küldetés


Az ünnepek közeledtével nyitottabb az ember szeme az olyan könyvekre, melyek a karácsonyhoz kötődnek. Így láttam meg a könyvtárban a Karácsonyi küldetés című regényt, mely fagyöngyös, csillogó külsejével felhívta magára a figyelmemet.
Lilly Holmes csinos, fiatal nő, aki magánéleti és munkahelyi kudarcok után dönt úgy, még az ünnepek előtt meglátogatja barnbarow-i nagynénjét, Caroline-t. A néni panziót vezet az angol Tóvidéken és minden évben csodálatos karácsonyi vásárt szervez az ott élők legnagyobb örömére. Az ünnepi előkészületek azonban idén elmaradni látszanak betegsége miatt. Lilly a legjobbkor érkezik, hogy átvegye a feladatokat, s ezzel elterelje gondolatait saját problémáiról.

Jodi Picoult: Csodalány

Volt időm olvasni... Nos, ezt a könyvet ajánlom mindenkinek, elsősorban anyáknak, különösen, ha már sikerült felállniuk a legnagyobb csapásokból, de azoknak is, akik csak erőt gyűjtenek. Ajánlom azoknak is, akik "hisznek" és azoknak is, akik szeretnek hinni, vagy szkeptikusak... Azoknak, akik kíváncsiak a színfalak mögötti TV-s világra vagy az amerikai tárgyalótermek világára... És mindenkinek, aki igazan jó, okos, fordulatos, néhol mégis kissé "érzelmes" könyvet szeretne olvasni!!!

 

Pallagi Zsuzsa olvasónk ajánlásával.

A könyvet olvasóink a szépirodalmi részlegen találják, jelzete P 69.

Mihail Bulgakov: Moliére úr élete – Színházi regény

 

Bulgakov tisztelte, mesterének tartotta Moliére-t, színdarabot is írt róla, Képmutatók cselszövése címen. 1932-ben elvállalta a Híres emberek élete sorozat számára, hogy megírja francia mestere életrajzát. A könyv végül is nem egyszerű ismeretterjesztő biográfia lett, hanem kisregény született belőle.

Paula Hawkins: A lány a vonaton

Valahányszor vonattal utazom, mindig A lány a vonaton című könyv jut eszembe… Akár rólam, és a járműn körülnézve még sok más lányról is szólhat a könyv, amelynek története eddig rejtve volt számomra. Könyvtárosként sokszor adtam ki olvasónak, és olyankor arra gondoltam, hogy majd, ha visszahozzák, nálam landol legközelebb. Augusztusban végül valóban elolvashattam a lélektani thrillert.


Marie Louise von Wallersee-Larisch: Sisi udvarában

Sisi kedvenc, de hamar kegyvesztetté vált udvarhölgyének, Wallensee-Larisch grófnénak a visszaemlékezéseit ajánlom minden a korszak iránt rajongó olvasónak.
Sorait olvasva visszacsöppenhetünk a korabeli osztrák és bajor udvari élet szokásaiba, tanúi lehetünk Rudolf trónörökös és anyja rejtett titkainak, melyek, mint egyszerű halandókat kicsit közelebb visznek az igazsághoz: Miért is lett öngyilkos Rudolf és kedvese Vestera Mary?Olga Gre: Kupak hátán kupak

Nagy sikert aratott ez a könyv a családban, mely a Színes Ötletek sorozatban jelent meg. A gyerekek előszeretettel választották ki a figurákat, melyeket kis segítséggel el is tudtak készíteni. A munkánkat segítette a könyvhöz tartozó mintaív. A kézműves boltban vettünk a kupakokhoz hűtőmágnes csíkot, dekorgumit és műanyag szemeket. Kiegészítő ajándékot készítettünk belőle karácsonyra, húsvétra, születésnapra, pl. polipot, baglyot, sárkányt vagy tűzoltófigurát. Nemcsak a nagymamák, de a nagybácsik is örültek neki. Az ajándék hatására a felnőttek is kedvet kaptak a kézművesedéshez. Még sok ilyen kreatív kiadványt fogunk kölcsönözni a könyvtárból.

Kashiba Andrea olvasónk ajánlásával

A könyvet olvasóink a szakirodalmi részlegen találják, jelzete 745 G 62.

Lévai Katalin: Hazugok és szeretők


Az írónő maga is Európa Uniós képviselő volt. Megfigyeléseit, az általa megélt eseményeket mondja el ebben a krimiszerűen izgalmas regényben, ahol a fikció és a valóság keveredik.

 

 

Lucinda Riley: A hét nővér

Magával ragadó könyv, arról hogyan fedezheti fel a múltját egy örökbefogadott gyermek. Atlantisz szigetén kezdődik a történet, ahova egy jómódú öregúr, Pa Salt, 6 gyermeket fogadott örökbe különböző helyekről. A 7. gyermek azonban sosem érkezett a szigetre. Mindannyian egy-egy csillagképről kapták nevüket. Marina, akit felfogadott Pa Salt, segített a lányok felnevelésében, amíg ő sokszor üzleti utakon járt a világban. Azonban nevelőapjuk halála megváltoztatta a lányok életét, különösen a legnagyobbikét, Maiáét, aki felnőttként is a szigeten maradt az apja mellett. Örökségül Pa Salt hátrahagyott egy-egy koordinátát a lányok számára, hogy kideríthessék honnan származnak. Maia el is indul felfedezni saját múltját, mely Brazíliába kalauzolja a lányt.


Irvin D Yalom : A Spinoza probléma


A szerző filozófiai kérdésekkel is szívesen foglalkozó sikeres pszichiáter,  jó tollú író.
Két helyszínen, és két  idősíkon futtatja a történetet:a 17. századi, vallási türelméről híres Hollandiában, ahol Baruch Spinozát saját zsidó közössége sújtja héremmel, a kiközösítés átkával, mert a szilárd jellemű filozófus kiállt elvei mellett, amelyek megkérdőjelezték a zsidó vallás alapvetéseit. Yalom mesterien ábrázolja, mi zajlik ebben a nagyszerű emberben, miközben szembe fordul  gondolatait, szabadságát korlátozni akaró vallási vezetővel, miközben hitét megőrzi. Örök kérdés az emberiség történetében: a religio értelmezése: áldás, vagy átok?


M.C. Beaton: Agatha Raisin és az elkóborolt túrázó


Céltudatosan vetettem le magam nappalink kanapéjára, s nyúltam a távirányító után. A Duna TV ugyanis új krimi sorozatot indított M.C. Beaton kedves, csetlő-botló hősnőjével, az amatőr detektív Agatha Raisinnel. Elsőként az elkóborolt túrázó esete került a TV képernyőjére. Meg kell vallanom, a könyv elolvasása után fenntartásokkal vártam, mennyit módosított a film az eredeti történeten.

Rosanna Ley: Visszatérés Burmába

A borító nagyon találó és látványosan vonzó, ez fogott meg legelőször a könyvben. Azután, amikor már olvasni kezdtem, a történet ragadott magával.
Eva Gatsbyt munkája szólítja a varázslatos Burmába, de egy családi titok is odavonzza. Szeretett nagypapája elmeséli, hogy egykor beleszeretett egy burmai lányba, és arra kéri unokáját, hogy keresse meg őt, és adjon át neki egy oroszlán chint, ami egy faragott szobrocska. Később azonban kiderül, hogy ez a szimbólum veszélyt jelent a főhősnőre. Hogy mit, azt megtudhatja az, aki elolvassa ezt az izgalmakban, fordulatokban bővelkedő, történelmi regényt, amelyet az tesz különlegessé, hogy tájleírásai által úgy érezheti magát az olvasó, mintha Burma csodálatos tájain járna. A helyszín egzotikus, az írónő nagy részletességgel írja le az adott helyszíneket, festőien és rendkívül aprólékosan jeleníti meg a mianmari tájat, kultúrát, látnivalókat, színeket, illatokat, ételeket, melyek szinte életre kelnek a könyv lapjain.


Máté Dénesné olvasónk ajánlásával

A könyvet olvasóink a szépirodalmi részlegen találják, jelzete L 63.

Feldmár András: Most vagy soha

Feldmár András könyveit mindig nagy izgalommal veszem a kezembe, mert tudom, hogy a címben rejlő téma mellett számos új kérdés is felmerül majd. Néha igen messzire elkalandozunk, de minden gondolatnak megvan a maga helye a témában. A pszichoterapeuta előszeretettel alkalmazza köteteiben az interjút – a párbeszédre, az interakcióra, és nem a tökéletes megszerkesztettségre téve a hangsúlyt.


Eseménynaptár
<
>
<
>
Nyitva tartás

FELNŐTT RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

9:00-19:00
9:00-19:00
Szünnap
9:00-19:00
9:00-19:00
9:00-13:00
Zárva

GYERMEK RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00
Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00
9:00-12:00
Zárva

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

JÁTÉK
Helytörténet

Szakdolgozatok

Előadások anyagai

Szócikkek


Letölthető könyvek

Régi folyóiratok3co