EGYÉB KATALÓGUSOKKönyvtárunkról

BemutatkozásKözérdekű adatokA könyvtárosokKönyvtárhasználatBibliobox szolgáltatásGyűjteményekKönyvtári dokumentumok
Küldetésnyilatkozat
* Jövőkép
* Küldetésnyilatkozat

* Stratégiai terv
Gyermekkönyvtár

Iskolai Közösségi Szolgálat
Névadónkról
Fiókkönyvtárak

Régi honlap (Archív)

ArchívumElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon/Fax:
06-34/ 380-281

Hivatalos e-mail:
konyvtar@mzsvktata.hu

Olvasószolgálati e-mail,
hosszabbítás:

olvasoszolgalat@mzsvktata.hu

További elérhetőségek>>>

Lezárt pályázatok


TÁMOP 3.2.13 - Vár a könyvt@r


(Új Széchenyi terv)

 képekbenVendégünk volt Závada Pál

A mai magyar irodalom derékhadának jeles képviselője, Závada Pál Kossuth-díjas író látogatott el a Szépírók Társaságának támogatásával a tatai Móricz Zsigmond városi könyvtárba 2015. május 6-án.

Nem készült írónak: szociológiai tanulmányokat folytatott és egészen a 80-as évek elejéig nem publikált szépirodalmi műveket. Elsősorban szűkebb hazája, Békés megye, egészen pontosan Tótkomlós lakosságának huszadik századi életével, történelmével fogalakozott. Nagy súlyt helyezett a településen élő szlovák nemzetiség helyzetének kutatására.

A szociológiai riportok lassan átformálódtak és más formát, új dimenziót követeltek maguknak. Ez volt a kezdet. Egymás után jelentek meg az elmúlt század fontos társadalmi mozgásaihoz kötődő, azokat ábrázoló szépirodalmi alkotásai. Írt a második világháború egyik fontos pillanatáról: Erdély visszacsatolásáról, Idegen testünk címmel, mely szól az itthoni zsidóság kirekesztéséről, a besúgórendszer virágzásáról is.

A Kulákprés című szociográfia saját falujában történt kutatások, anyaggyűjtés eredményeként született. Természetesen ezek a feldolgozott anyagok már csupán ürügyül szolgáltak, hogy rajtuk keresztül jobban megmutathasson egy-egy jellemző társadalmi változást vagy jelenséget. Maga a megszületett mű már messze van a szociográfiától, valódi érdekfeszítő, tragikus regény.

A Jadviga párnája talán a leghíresebb műve, mely a szlovák nemzetiség mindennapjainak bemutatása mellett igényes és mély lélekábrázolással jeleníti meg a benne szereplő figurákat. Azok az emberek, akiktől még hiteles adatokat, történeteket hallhatott az elmúlt század eseményeiről, sajnos lassan elfogytak, meghaltak. Ez az út tehát lezárult és ma más témák felé fordul írásaiban.

Közben kirándulást tett a zenész színpadi műfajba is: Szó-Zene-Kép címmel, neves alkotótársakkal és zenész barátokkal együtt remek műsort állítottak színpadra - legfőképpen Dés László elképzeléseit követve -, melyet Pesten és vidéken sokszor adtak elő. Drámai műveket is írt: színpadi munkáit szép sikerrel játszották a színházak, ma is folyamatosan foglalkoztatja ez a műfaj.

Az est vendégeinek ajándékkal kedveskedett: hozott néhány példányt a nemrég megszűnt Holmi című, igényes irodalmi lapból, melynek sokáig szerkesztője volt. A folyóirat mentes volt mindenféle napi politikától és szigorúan a magas mércével mért, színvonalas mai irodalom szócsöve volt. Főszerkesztője Réz Pál, akinek személyisége, a szerkesztő társakkal együtt garancia volt erre. Az ő betegsége azonban nem teszi lehetővé a folytatást, sajnos. A nézők kérdéseire válaszolva elmondta, örül fia, Závada Péter sikereinek és annak, hogy a mai új nemzedék egészen más hangon, más módon fejezi ki önmagát, mint elődeik. A beszélgetés témáihoz kapcsolódó vetített fényképekkel támasztotta alá gondolatait, így a nézőkre még mélyebb benyomást tettek az általa elmondottak.

Az este „hivatalos” befejezése után sokáig sorjáztak a dedikálást kérő nézők és még hosszú ideig beszélgettek a vendéggel, aki örömmel fogadta kérdéseiket és jókívánságaikat.

Petrozsényi Eszter

Eseménynaptár
<
>
<
>
Nyitva tartás

FELNŐTT RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

9:00-19:00
9:00-19:00
Szünnap
9:00-19:00
9:00-19:00
9:00-13:00
Zárva

GYERMEK RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00
Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00
9:00-12:00
Zárva

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

JÁTÉK
Helytörténet

Szakdolgozatok

Előadások anyagai

Szócikkek


Letölthető könyvek

Régi folyóiratok3co