EGYÉB KATALÓGUSOKKönyvtárunkról

BemutatkozásKözérdekű adatokA könyvtárosokKönyvtárhasználatBibliobox szolgáltatásGyűjteményekKönyvtári dokumentumok
Küldetésnyilatkozat
* Jövőkép
* Küldetésnyilatkozat

* Stratégiai terv
Gyermekkönyvtár

Iskolai Közösségi Szolgálat
Névadónkról
Fiókkönyvtárak

Régi honlap (Archív)

ArchívumElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon/Fax:
06-34/ 380-281

Hivatalos e-mail:
konyvtar@mzsvktata.hu

Olvasószolgálati e-mail,
hosszabbítás:

olvasoszolgalat@mzsvktata.hu

További elérhetőségek>>>

Lezárt pályázatok


TÁMOP 3.2.13 - Vár a könyvt@r


(Új Széchenyi terv)

 képekbenÚj olvasóbarát szolgáltatás könyvtárunkban

Könyvtárunk 24 órás elérhetőségeinek további bővítését szolgálja az az egyéni arculatú Bibliobox, melynek ünnepélyes átadására 2014-ben a Magyar Kultúra Napján, a városi rendezvény előtt került sor.

Mit jelent olvasóink számára ez az új lehetőség?

Rohanó világban élünk, az emberek sokszor késő estig dolgoznak, nem mindig tudják határidőre visszahozni a könyvtári könyveket, aminek következménye a késedelmi díj megfizetése. A biblioboxos szolgáltatás célja, hogy nyitvatartási időtől függetlenné tegye a könyvek visszakerülését a könyvtárba, az olvasó 0-24 óráig, a hét minden napján visszahozhatja kikölcsönzött könyveit. A Biblioboxba behelyezett könyvtári könyveket a következő munkanap reggelén veszik le az olvasó nevéről a könyvtárosok.

Jelenleg CD-k, hangoskönyvek, DVD-k, valamint folyóiratok visszajuttatása nem lehetséges. Utóbbi lehetővé tételén dolgozunk. Az AV dokumentumok esetében még várjuk más (elsősorban külföldi) könyvtárak tapasztalatait, hiszen a személyes visszahozatalnál is többször előfordul, hogy a tokból hiányzik a „beltartalom”. Vajon hogyan lehetne kiküszöbölni a gyanú árnyékát is ilyen esetekben…?

Hogy működik a Bibliobox?

Tulajdonképpen egy zárt terű, karbantartást nem igénylő fém tartály, aminek „lelke” egy rugós szerkezettel ellátott belső kocsi. A könyvek dupla nyíláson keresztül jutnak a szekrénybe (amíg az első le nem csukódik - kézre vigyázni! - a hátsó nem nyílik ki) ezzel akadályozva meg a dokumentumok szabálytalan kiemelését. Ezzel kapcsolatban rögtön egy személyes tapasztalat: a túl nagy (kb. 35cm-nél nagyobb) könyvek emiatt nem tehetők be…

A behelyezett könyvek a szivaccsal bélelt kocsiba egy továbbító szerkezet segítségével esnek le. A kocsi alja fokozatosan süllyed a könyvek súlya alatt, így a bedobott könyvek maximum 20 cm-t esnek, minimális a sérülés esélye.

Bennünk is felvetődött a kérdés, mi lesz a könyvekkel, ha valaki(k) nem rendeltetésszerűen használják a biblioboxot? Mi történik, ha folyadék, cigarettacsík kerül bele? A nyílás speciális szerkezete megakadályozza apró tárgyak, csikkek bedobását, ha esetleg folyadékot próbálnának beleönteni, egy műanyag vezetéken keresztül távozik a boxból, elkerülve a könyveket tartalmazó kocsit.

Maga a kocsi négy kerékkel, teleszkópikus fogantyúval ellátott, így akár ki sem kell pakolni a könyveket belőle, kocsival együtt juttathatók el az irodába, ahol kivezetésre kerülnek az olvasói nyilvántartásból.

A Bibliobox népszerűsége Csehországban és Szlovákiában évről évre növekszik, van olyan város, ahol 2-3 helyen is megtalálható. Az olvasók bizalommal vannak a szolgáltatás, valamint a könyvtár dolgozói iránt.

Tudtunkkal Magyarországon nálunk került elsőként felállításra Bibliobox. S pár nappal az átadás után már találtunk is benne könyvtári könyveket, melyeknek kölcsönzési határideje aznap járt (volna) le…

Reményeink szerint olvasóink hamar megkedvelik, és élnek az új lehetőséggel, amely lehetővé teszi, hogy a könyvtár nyitvatartásán túl is vissza tudják juttatni határidőre a könyvtári dokumentumokat. Az újat bevezetni mindig időbe telik, de bízunk benne, hogy hétről-hétre egyre többen veszik majd igénybe olvasóbarát szolgáltatásunkat.

Sinkó Ildikó
igazgató
MZSVK, Tata

Eseménynaptár
<
>
<
>
Nyitva tartás

FELNŐTT RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

9:00-19:00
9:00-19:00
Szünnap
9:00-19:00
9:00-19:00
9:00-13:00
Zárva

GYERMEK RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00
Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00
9:00-12:00
Zárva

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

JÁTÉK
Helytörténet

Szakdolgozatok

Előadások anyagai

Szócikkek


Letölthető könyvek

Régi folyóiratok3co