EGYÉB KATALÓGUSOKKönyvtárunkról

BemutatkozásKözérdekű adatokA könyvtárosokKönyvtárhasználatBibliobox szolgáltatásGyűjteményekKönyvtári dokumentumok
Küldetésnyilatkozat
* Jövőkép
* Küldetésnyilatkozat

* Stratégiai terv
Gyermekkönyvtár

Iskolai Közösségi Szolgálat
Névadónkról
Fiókkönyvtárak

Régi honlap (Archív)

ArchívumElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon/Fax:
06-34/ 380-281

Hivatalos e-mail:
konyvtar@mzsvktata.hu

Olvasószolgálati e-mail,
hosszabbítás:

olvasoszolgalat@mzsvktata.hu

További elérhetőségek>>>

Lezárt pályázatok


TÁMOP 3.2.13 - Vár a könyvt@r


(Új Széchenyi terv)

 képekbenSzerzetesrendek Tata történelmében


Szent II. János Pál pápa kezdeményezésére – immár 20. éve - február 2-a a Megszentelt Élet Napja. E napon a szerzetesi hivatást választó férfiakról és nőkről emlékezünk meg.
A Móricz Zsigmond Városi Könyvtár 2017. február 15-i rendezvénye is ezt tette a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Csilla von Boeselager Gondviselés Háza Idősek Napközi Otthonában. Helytörténeti előadás keretében emlékeztek meg a Tatán letelepült szerzetesrendekről.

A résztvevők megismerhették az egyes rendek alapítását, jellegzetességeit és rövid történetét, majd a magyarországi és a konkrét tatai vonatkozásokat.
Így szó esett a pannonhalmi könyvtár kincseiről, a bencések letelepedéséről a tatai „Béka-hegyen”, a hiteleshely működéséről. A támogatásukkal felépített tatai templomokról (többek között a nemrég feltárt Szent Balázs templomról).
Elhangzott, miként telepedtek le a ferencesek, és hogyan lendítették fel a textilipart Tatán a kapucinus delegáció tagjai. Az Esterházy Ferenc gróf meghívására érkező piaristák pedig nem csak gimnáziumot működtettek a városban, hanem felsőfokú képzést is folytattak. Itt működött ugyanis - 1776-1780 között - a Studium Cameraticum, a tűzvész áldozatául esett szenci felsőoktatási intézmény, a Collegium Oeconomicum utódintézménye. S hogy nem véletlenül akadnak az Öreg-tó partján sétálók Öveges József professzor szobrába se…
S bár a résztvevők eddig is egyetértőleg bólogatva hallgatták az előadást, meglepődve, s annál nagyobb érdeklődéssel hallgatták a továbbiakban, hogy bizony a kamalduli „fehér barátok”-nak is volt tatai szerzetesháza, sőt a közkeletű Remeteségpuszta is e rend emlékét őrzi.
A mai Bláthy Kollégium pedig az Irgalmas Nővérek zárdája és kórháza volt egykor, akik a Lo Presty-forrás által táplált „Barátfürdő” kis hídján jártak át kis neveltjeikhez az általuk működtetett Fürdő utcai óvodába.
Az előadáson számos részlet hangzott el Körmendi Géza, id. Haraszti Mihály és Csóka Gáspár OSB szerzetes publikációiból, melyek nagy segítséget jelentettek az előadás összeállításában.
A Móricz Zsigmond Városi Könyvtár és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Csilla von Boeselager Gondviselés Háza Idősek Napközi Otthonának közös programjai egyre nagyobb érdeklődést váltanak ki, így további előadásaik „nyitottá” válnak külső érdeklődők részére is.
Szeretettel várunk mindenkit következő, március 22-i rendezvényünkre is (10.00 órai kezdettel), melyen az 50 éve elhunyt Kodály Zoltánra emlékezünk majd.

Kerekesné Fuli Anikó


Eseménynaptár
<
>
<
>
Nyitva tartás

FELNŐTT RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

9:00-19:00
9:00-19:00
Szünnap
9:00-19:00
9:00-19:00
9:00-13:00
Zárva

GYERMEK RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00
Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00
9:00-12:00
Zárva

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

JÁTÉK
Helytörténet

Szakdolgozatok

Előadások anyagai

Szócikkek


Letölthető könyvek

Régi folyóiratok3co