EGYÉB KATALÓGUSOKKönyvtárunkról

BemutatkozásKözérdekű adatokA könyvtárosokKönyvtárhasználatBibliobox szolgáltatásGyűjteményekKönyvtári dokumentumok
Küldetésnyilatkozat
* Jövőkép
* Küldetésnyilatkozat

* Stratégiai terv
Gyermekkönyvtár

Iskolai Közösségi Szolgálat
Névadónkról
Fiókkönyvtárak

Régi honlap (Archív)

ArchívumElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon/Fax:
06-34/ 380-281

Hivatalos e-mail:
konyvtar@mzsvktata.hu

Olvasószolgálati e-mail,
hosszabbítás:

olvasoszolgalat@mzsvktata.hu

További elérhetőségek>>>

Lezárt pályázatok


TÁMOP 3.2.13 - Vár a könyvt@r


(Új Széchenyi terv)

 képekbenSzeptemberi ajánló

Andrej Nikolaidis: Mimesis 

Nem tudtam semmit Montenegróról. Legfeljebb annyit, hogy körülbelül merre keressem a térképen. Most egy kicsit megismerhettem.  Ezen a kisregényen keresztül. Olyan volt elolvasni, mint egy kirándulás, anélkül, hogy zsúfolt utakon, szűk járművekben főve, hosszú órákon vagy félnapokon át utazni kellett volna, hogy a végén jó sok pénzért, jó sokan egy helyen legyünk.  Már úgy viszonyulok az odautazáshoz,- lehet, hogy nagyrészt a könyv hatására is-, mint a regény főhőse a regény helyszínére, Ulcinjba járó turistákhoz:”A turista elutazik más emberek nyomorának és szerencsétlenségének helyszínére, és ott abban leli örömét, amitől a helyiek egész életükben szenvednek.”
Velem már többet azt sem lehet elhitetni, hogy aki délen, a tenger mellett, a ragyogó napsütésben él, az mind boldogabb, mint például az északabbra élők.                                                                                             „Egész  Ulcinjt szó szerint elborítja a szemét…A nagy strand, Európa legnagyobb strandja, a 12 km hosszú homokos sáv a turistaszezon végén úgy fest, mint egy szemétlerakó.”
Ez az írás derűsen mutatja be a nem annyira boldog ott élők és ott nyaralók életét. Pedig nem is az a célja, hogy bemutassa. Csak úgy mellékesen, gondolkodás közben tudatja velünk a kissé kiégett főszereplő véleményét az őt körülvevő dolgokról és emberekről. Amely tűnődésekből ugyan elég személyes hangú, mégis sok tekintetben tárgyszerű képdarabkákat kapunk a montenegrói életről a kétezres évek elején: a regény 2003-ban jelent meg hazájában. Az ottani hétköznapok hangulatába, színeibe láthatunk bele a kicsit cinikus narrátor szemével.  Azonban a gúny és él, ahogyan ábrázolja polgártársait, inkább szórakoztató, mint bántó.
„A podgoricai Amerikai Kulturális Központ előtt naponta Amerika-ellenes tüntetéseket tartottak…. Az egyik tüntetésen az egyik öreg a következő transzparenst cipelte: Halál Kliktonra, Toni Boleróra és Pičonira.”
Görbe tükörben mutatja őket, ahogyan saját magát sem kíméli. Belenyugvóan, szemlélődően tehetetlen. Sok benne a filozofálgatás. Élvezet vele együtt morfondírozni, vagy csak nevetgélni azon, ahogyan ő vesézi a dolgokat.
A regényt egy másik, későbbi és díjat is nyert (Fiam című) regényével egy kötetben adták ki, amely díjnyertes regényről viszont határozottan lebeszélem az olvasót, hacsak nem akar rosszkedvűvé válni az előző regényt kísérő kacarászást ellensúlyozandó.

Méz János olvasónk ajánlásával.

A könyvet olvasóink a szépirodalmi részlegen találják, jelzete: N 77.

Eseménynaptár
<
>
<
>
Nyitva tartás

FELNŐTT RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

9:00-19:00
9:00-19:00
Szünnap
9:00-19:00
9:00-19:00
9:00-13:00
Zárva

GYERMEK RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00
Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00
9:00-12:00
Zárva

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

JÁTÉK
Helytörténet

Szakdolgozatok

Előadások anyagai

Szócikkek


Letölthető könyvek

Régi folyóiratok3co