EGYÉB KATALÓGUSOKKönyvtárunkról

BemutatkozásKözérdekű adatokA könyvtárosokKönyvtárhasználatBibliobox szolgáltatásGyűjteményekKönyvtári dokumentumok
Küldetésnyilatkozat
* Jövőkép
* Küldetésnyilatkozat

* Stratégiai terv
Gyermekkönyvtár

Iskolai Közösségi Szolgálat
Névadónkról
Fiókkönyvtárak

Régi honlap (Archív)

ArchívumElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon/Fax:
06-34/ 380-281

Hivatalos e-mail:
konyvtar@mzsvktata.hu

Olvasószolgálati e-mail,
hosszabbítás:

olvasoszolgalat@mzsvktata.hu

További elérhetőségek>>>

Lezárt pályázatok


TÁMOP 3.2.13 - Vár a könyvt@r


(Új Széchenyi terv)

 képekbenOlvasás Világnapja a könyvtárban

Az UNESCO, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete 1965-ben jelölte ki szeptember 8-át az olvasás világnapjává. Céljuk, hogy az emberek figyelmét felhívják az írás-olvasás készségének fontosságára, és arra hogy az írni és olvasni tudás alapvető emberi jog, a tanulás alapköve. 1966 óta minden évben világszerte ünneplik ezt a napot. Így tett 2016-ban a tatai városi könyvtár is.


Már jó előre készítettek a könyvtárosok egy kézzel rajzolt plakátot, melyet Világolvasónak neveztek el. A felnőtt könyvtárin egy hatalmas fán nyitott, üres könyveket, és lámpásokat helyeztek el, hogy abba a látogatók feljegyezhessék szeretett olvasmányukat. A gyermekkönyvtárin vidám mezei virágok szirmai, barikák, és őszi levelek álltak készen arra, hogy a kis olvasók beleírják kedvenc könyvük szerzőjét, címét és saját nevüket.
A kezdeményezést lelkesen fogadták kicsik és nagyok egyaránt. Több mint hetvenen osztották meg a többi olvasóval a szívüknek kedves könyv adatait. Néhány még idéztek is a műből. Felnőtt olvasóink klasszikusokat (Alexander Dumas, Mihail Bulgakov, Dosztojevszkij, Csehov), költőket (Petőfi Sándor, Arany János) és bestseller írók (Ken Follett, Stephen King, George R. R. Martin) műveit jegyezték fel a plakátra. A gyerekek nagy kedvencei a következők: J. K. Rowling: Harry Potter, Geronimo Stilton, Leiner Laura és R. R. Russel művei.
A könyvtárosok olvasással kapcsolatos tarka papírokra nyomtatott idézettekkel hálálták meg a közreműködést, így adva szellemi útravalót erre a jeles napra. A „játékban” részt vevőket nem kellett arról meggyőzni, hogy az olvasás nem csak az ismeretek elsajátításához, a tanuláshoz szükséges, hanem kellemes időtöltés is: kikapcsolódás, amelynek során fejlődik az ember szókincse, memóriája, kreativitása. Egyszerre hat a képzeletre és az érzelmekre is.

Reméljük, jövő ősszel hasonlóan színes, változatos plakátot lesz módunkban kiállítani, ugyanis az elkészült Világolvasó poszter mindenki számára megtekinthető a hónap végéig.

Dományi Zsuzsanna

Eseménynaptár
<
>
<
>
Nyitva tartás

FELNŐTT RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

9:00-19:00
9:00-19:00
Szünnap
9:00-19:00
9:00-19:00
9:00-13:00
Zárva

GYERMEK RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00
Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00
9:00-12:00
Zárva

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

JÁTÉK
Helytörténet

Szakdolgozatok

Előadások anyagai

Szócikkek


Letölthető könyvek

Régi folyóiratok3co