EGYÉB KATALÓGUSOKKönyvtárunkról

BemutatkozásKözérdekű adatokA könyvtárosokKönyvtárhasználatBibliobox szolgáltatásGyűjteményekKönyvtári dokumentumok
Küldetésnyilatkozat
* Jövőkép
* Küldetésnyilatkozat

* Stratégiai terv
Gyermekkönyvtár

Iskolai Közösségi Szolgálat
Névadónkról
Fiókkönyvtárak

Régi honlap (Archív)

ArchívumElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon/Fax:
06-34/ 380-281

Hivatalos e-mail:
konyvtar@mzsvktata.hu

Olvasószolgálati e-mail,
hosszabbítás:

olvasoszolgalat@mzsvktata.hu

További elérhetőségek>>>

Lezárt pályázatok


TÁMOP 3.2.13 - Vár a könyvt@r


(Új Széchenyi terv)

 képekbenOktóberi könyvajánló

Mihail Bulgakov: Moliére úr élete – Színházi regény

 

Bulgakov tisztelte, mesterének tartotta Moliére-t, színdarabot is írt róla, Képmutatók cselszövése címen. 1932-ben elvállalta a Híres emberek élete sorozat számára, hogy megírja francia mestere életrajzát. A könyv végül is nem egyszerű ismeretterjesztő biográfia lett, hanem kisregény született belőle.

Jean-Baptiste Poquelin apja királyi kárpitosként dolgozott. Fiát a legjobb iskolákban taníttatta, és igen korán bejárása volt a királyi udvarba. Mindez azonban nem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy vonzalmat érezzen a kárpitosi mesterség iránt. Az ifjú Molière inkább abban tűnt tehetségesnek, hogy mélyen vallásos anyjának kedvenc papját parodizálja. Végül az apja műhelyével szomszédos két színjátszó hely, a Pont-Neuf és az Hôtel de Bourgogne megtette hatását: huszonegy évesen megalapítja első színtársulatát, szerelme, a tehetséges színésznő Madeline Béjart segítségével.
Az Illusztris Színház elnevezésű társulat évekig vándorolt és nyomorgott anélkül, hogy a legkisebb sikert aratta volna. Molière ekkor engedélyt kért a királytól arra, hogy bemutathassák egy saját komédiáját. Ettől a naptól kezdve Molière és társulata a Napkirály szeszélyes erkölcsi és anyagi támogatását élvezte. Az elkövetkező években főként Molière darabjait játsszák, saját rendezésében, és gyakorta az ő főszereplésével. Éppen a Képzelt beteg hipochonder Argante-ját játssza, amikor rosszul lesz, és még aznap este meghal. Temetését az egyház megtagadja, mert akkoriban a színészeket nem tartották sokra. XIV. Lajos külön engedélye kell hozzá, hogy titokban, éjjel elföldeljék.
Az elbeszélő úgy mutatja be Moliére élettörténetét, hogy közben rácsodálkozik a XVI-XVII. század mesebeli Párizsára. A mesélést pedig átszövik – Bulgakov örök témája - a hatalom és a művész viszonyáról szóló kommentárok. Ajánlom ezt a kötetet mindazoknak, akik kedvelik Moliére műveit, érdeklődnek a színháztörténet iránt, és szeretik Mihail Bulgakov humorral fűszerezett, színes, változatos elbeszélő stílusát.

 

Dományi Zsuzsanna könyvtáros ajánlásával.

A könyvet a szépirodalmi részlegen találják, jelzete B 96.

Eseménynaptár
<
>
<
>
Nyitva tartás

FELNŐTT RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

9:00-19:00
9:00-19:00
Szünnap
9:00-19:00
9:00-19:00
9:00-13:00
Zárva

GYERMEK RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00
Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00
9:00-12:00
Zárva

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

JÁTÉK
Helytörténet

Szakdolgozatok

Előadások anyagai

Szócikkek


Letölthető könyvek

Régi folyóiratok3co