EGYÉB KATALÓGUSOKKönyvtárunkról

BemutatkozásKözérdekű adatokA könyvtárosokKönyvtárhasználatBibliobox szolgáltatásGyűjteményekKönyvtári dokumentumok
Küldetésnyilatkozat
* Jövőkép
* Küldetésnyilatkozat

* Stratégiai terv
Gyermekkönyvtár

Iskolai Közösségi Szolgálat
Névadónkról
Fiókkönyvtárak

Régi honlap (Archív)

ArchívumElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon/Fax:
06-34/ 380-281

Hivatalos e-mail:
konyvtar@mzsvktata.hu

Olvasószolgálati e-mail,
hosszabbítás:

olvasoszolgalat@mzsvktata.hu

További elérhetőségek>>>

Lezárt pályázatok


TÁMOP 3.2.13 - Vár a könyvt@r


(Új Széchenyi terv)

 képekbenMozgásban gazdag élet, gerinces tartás

Rochlitz Ildikó gyógytornász tartott előadást 2014. október 15-én a Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban. A Gerinckímélő olvasás című rendezvényen egészséges felső tagozatos diákok éppúgy részt vettek, mint mozgásszervi panaszokkal küszködő idősebbek.

Fontos, hogy gyógymódot találjunk bajainkra, de a megelőzés még hangsúlyosabb, és ezt bizony nem lehet elég korán elkezdeni.
Előadónk egészen csecsemőkorig vezette vissza az emberi gerinc központi szerepét, hiszen a kisbaba az által, hogy megemeli a fejét, mászik már elkezdi erősíteni hátizmait. A háti görbületünk az ülés kialakulásával kezdődik, a járással, állással pedig az ágyéki homorulat mutatkozik meg. Probléma, hogy a kisgyermek már akkor ül, ami előtt még bármi mozgásformát megtanult volna. Az óvodás korú gyermekek nagy részének hanyag a tartása, de az ő korukban még igen hatékonyan kezelhető izomerősítéssel. Ma az előrehajlásos testtartás a domináns, gondoljunk csak a főzésre, mosogatásra, az iskolapadban ülve az írásra… Régen nem véletlenül ültek a gyermekek hátratett kezekkel a padban. Az olvasást ajánlott hason fekve végeznünk, de kiemelendő, hogy a fejtartás is meghatározza a hát helyzetét, és ez vonatkozik az állásra, járásra, ülésre is. Fontos tudnunk, hogy a szimmetrikus sportok, mint például az úszás, erősítik egyformán a hát mindkét oldalát.
Amerikában működik egy találó elnevezésű mozgalom, az úgynevezett Mozgásgyógyszer Mozgalom. Az orvos receptre felírja a testmozgást. Ildikó a gyermekeknek különösen kihangsúlyozta ennek fontosságát, és kérte tőlük, hogy mindenképpen jegyezzék meg: a mozgás=gyógyszer. A diákok arra a kérdésre, hogy volt-e már valakinek közülük ortopédiai problémája, csak kevesen válaszoltak igennel. Reméljük, a későbbiekben sem lesz szükségük hasonló szakrendelés felkeresésére, mert az azt jelentené, hogy felismerték életükben a mozgás jelentőségét.

Goldschmidt Éva

Képek >>


Eseménynaptár
<
>
<
>
Nyitva tartás

FELNŐTT RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

9:00-19:00
9:00-19:00
Szünnap
9:00-19:00
9:00-19:00
9:00-13:00
Zárva

GYERMEK RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00
Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00
9:00-12:00
Zárva

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

JÁTÉK
Helytörténet

Szakdolgozatok

Előadások anyagai

Szócikkek


Letölthető könyvek

Régi folyóiratok3co