EGYÉB KATALÓGUSOKKönyvtárunkról

BemutatkozásKözérdekű adatokA könyvtárosokKönyvtárhasználatBibliobox szolgáltatásGyűjteményekKönyvtári dokumentumok
Küldetésnyilatkozat
* Jövőkép
* Küldetésnyilatkozat

* Stratégiai terv
Gyermekkönyvtár

Iskolai Közösségi Szolgálat
Névadónkról
Fiókkönyvtárak

Régi honlap (Archív)

ArchívumElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon/Fax:
06-34/ 380-281

Hivatalos e-mail:
konyvtar@mzsvktata.hu

Olvasószolgálati e-mail,
hosszabbítás:

olvasoszolgalat@mzsvktata.hu

További elérhetőségek>>>

Lezárt pályázatok


TÁMOP 3.2.13 - Vár a könyvt@r


(Új Széchenyi terv)

 képekbenMint egy régi barát

Amikor délután, 2015. február 11-én, megérkezett a Könyves Szerda meghívott vendége, Háy János, hiába kereste könyvtárunk polcain könyveit. Valamennyi műve „kézben volt”, vagyis mindet kikölcsönözték az olvasóink. Ennél jobb belépő nem is kellett a kellemes, oldott hangulathoz. Érezhetően baráti közönség gyűlt össze, bár személyesen nem sokan találkoztak még a művésszel. Művészt írok, mert az íráson kívül a festészet és a zene is foglalkoztatja, kirándul egyik művészeti ágból a másikba, keresi a kifejezés pontosabb, megfoghatóbb formáját.

A platóni tükör-elméletet cáfolta rögtön az est elején, mikor kifejtette a művészet, szűkebb értelemben pedig az írás feladatát. Ha csupán tükörképet hozunk létre, nem tettünk hozzá az érzékelhető világhoz semmit, nem teremtettünk. Ezen túllépve, azt a belső többletet kell hozzáadnunk a műhöz, amely minden igazi alkotóban ott rejlik. Mint a sámán, aki kapocs a „fent és a lent” között, de ő csupán közvetít. Ilyen közvetítő szerep jut az írónak, hogy a közönsége számára megfogalmazza azokat az érzéseket, gondolatokat, melyeket az olvasó maga is érez, de nem tudja azokat formába önteni. Ilyenkor, ha a könyvben szembesül egy-egy eseménnyel érzéssel, emlékkel, a ráismerés örömével forgatja a lapokat: „igen ezt én is átéltem, így érzek, szinte helyettem írták”. A mesterségnek olyan alapvető szabályait, mint a formai követelmények, lehet tanulni és tanítani. De az a többlet, ami maradandó értékké, egyedivé tesz egy művet, az csak az ihletett alkotónál található. Ha valaki a siker nyomán úgy dönt: „ha ennek ilyen keletje van, tudok én még ehhez hasonlót írni” és elkezdi ontani az egy kaptafára, egy sémára készült könyveket, akkor elveszti az ihletettségnek azt az állapotát, amely a valódi érték létrejöttét jellemzi. Ha egy fontos, lényeges dolgot szeretne elmondani a szerző, amíg papírra nem veti, érleli magában, keresi az optimális formát és addig alakítja, csiszolja, amíg késznek, pontosnak érzi. Ám amint létrejött a mű, az a nyelvezet, forma már nem rendelkezik olyan elsődleges töltettel, amely elegendő egy második mű megírásához. Kiüresedett, s éppen az a lényeg tűnik el belőle, amely az első írást egyedivé tette.

Minden alkotó embernek a megélt és a tanult élményei adják az alkotás alapját. Háy János írásaiban sokszor visszaköszönnek a gyermekkori élmények, karakterek, de sosem szolgaian átvett formában. Az élmény egy morzsája felismerhető, egy-egy történés, tény, ám amint megszületik egy írás, már egészen más összefüggésekben szerepel az adott esemény: a realitástól elvonatkoztatva, más megvilágításban, más arányokban éled újra. Fontos, hogy az alkotó bizonyos távolság tartással kezelje az élményeit, szinte eltávolítva magától, mintegy felülről szemlélve a tényeket. Ilyen módon uralva az eseményt tud olyan általános érvényű gondolatokat átadni, amelyek az olvasók számára a ráismerés, az érintettség pillanatát okozzák.

Számos kérdést tettek fel a nézők az este végén a vendégnek, aki a téma komolysága ellenére sok humorral, lefegyverző őszinteséggel válaszolt azokra, kellemes percekkel gazdagítva az estét. A dedikálás közben is mindenkit szívesen, nagy figyelemmel hallgatott, úgy éreztük egy régi barát látogatott el a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtárba a Szépírók Társaságának támogatásával.

 Petrozsényi Eszter

Eseménynaptár
<
>
<
>
Nyitva tartás

FELNŐTT RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

9:00-19:00
9:00-19:00
Szünnap
9:00-19:00
9:00-19:00
9:00-13:00
Zárva

GYERMEK RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00
Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00
9:00-12:00
Zárva

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

JÁTÉK
Helytörténet

Szakdolgozatok

Előadások anyagai

Szócikkek


Letölthető könyvek

Régi folyóiratok3co