EGYÉB KATALÓGUSOKKönyvtárunkról

BemutatkozásKözérdekű adatokA könyvtárosokKönyvtárhasználatBibliobox szolgáltatásGyűjteményekKönyvtári dokumentumok
Küldetésnyilatkozat
* Jövőkép
* Küldetésnyilatkozat

* Stratégiai terv
Gyermekkönyvtár

Iskolai Közösségi Szolgálat
Névadónkról
Fiókkönyvtárak

Régi honlap (Archív)

ArchívumElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon/Fax:
06-34/ 380-281

Hivatalos e-mail:
konyvtar@mzsvktata.hu

Olvasószolgálati e-mail,
hosszabbítás:

olvasoszolgalat@mzsvktata.hu

További elérhetőségek>>>

Lezárt pályázatok


TÁMOP 3.2.13 - Vár a könyvt@r


(Új Széchenyi terv)

 képekbenLehullt a lepel az Ambrózy-rejtélyről


Böszörményi Gyula a 80-as évek óta foglalkozik írással, de országos ismertséget 2002-ben ért el a Gergő és az álomfogók című meseregényével, mely azután tizenegy részes sorozattá nőtte ki magát. Ugyanilyen áttörő népszerűséget hozott számára az Ambrózy báró esetei széria első darabja, a Leányrablás Budapesten című felnőtteknek szóló regénye is 2014-ben, melyet azóta öt újabb rész követett. A tatai könyvtár olvasói körében is hihetetlen népszerűségnek örvendenek Böszörményi regényei, így adta magát az ötlet, hogy a Könyves Szerda rendezvénysorozat következő vendége ő legyen.
2018. május 16-án megteltek a Vízimalom terem széksorai. A nézők között kiskamaszok, fiatal felnőttek, középkorúak és idősebbek is helyet foglaltak annak megfelelően, amilyen széles olvasói réteghez szólnak Böszörményi Gyula írásai. Már a rendezvény kezdete előtt érdeklődők sora lépett oda a szerzőhöz, hogy néhány közvetlen szót váltsanak vele, és gratuláljanak neki regényeihez. Az író derűsen fogadta rajongói érdeklődését.
Ugyanebben a baráti, oldott hangulatban folyt le a találkozó, amiből az olvasók megtudhatták, miért helyezte a szerző éppen a századfordulóra az Ambrózy báró esetei regényfolyam történéseit, honnan jött az ötlet, hogy romantikus krimit írjon, milyen munkamódszerrel végezte kutatásait a korabeli lapokból, miért lett Budapest és Marosvásárhely a két helyszín. A legérdekesebb információ az volt, amikor Böszörményi elmesélte, miért lett éppen egy tizenhét éves lány a regény főszereplője. Kifejtette, hogy az 1900-as évek fordulójának Magyarországában a nőknek még nem volt lehetősége a tanuláshoz, érvényesüléshez, csupán anyaként és háztartási alkalmazottként, férjük kiszolgálójaként tekintettek rájuk. Ezeknek a nézeteknek akart ellentmondani főhősnőjével, hiszen Hangay Milli okos, törekvő, kíváncsi és állandó tudásszomjjal bíró kisasszony. Mindamellett az író magánemberként is nagy tisztelettel és szeretettel beszélt az őt körülvevő nőkről, akiknek élete során annyi mindent köszönhetett.
A program végén a teremben ülők kérdéseire válaszolt az író. Elmondta, hogy jelenleg a Lúzer Rádió, Budapest! című ifjúsági regény forgatókönyvét írja, mert film készül belőle. A Kucó című monodrámájából forgatott mozi – melyet Scherer Péter rendezett – pedig már az utómunkálatoknál tart. Böszörményi Gyula további jó hírrel búcsúzott: elárulta, hogy az olvasóközönségnek nem kell végleg elköszönnie Ambrózy báró figurájától. A rendezvényt könyvvásárlás és vidám hangulatú dedikálás zárta.


Dományi Zsuzsanna


Eseménynaptár
<
>
<
>
Nyitva tartás

FELNŐTT RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

9:00-19:00
9:00-19:00
Szünnap
9:00-19:00
9:00-19:00
9:00-13:00
Zárva

GYERMEK RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00
Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00
9:00-12:00
Zárva

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

JÁTÉK
Helytörténet

Szakdolgozatok

Előadások anyagai

Szócikkek


Letölthető könyvek

Régi folyóiratok3co