EGYÉB KATALÓGUSOKKönyvtárunkról

BemutatkozásKözérdekű adatokA könyvtárosokKönyvtárhasználatBibliobox szolgáltatásGyűjteményekKönyvtári dokumentumok
Küldetésnyilatkozat
* Jövőkép
* Küldetésnyilatkozat

* Stratégiai terv
Gyermekkönyvtár

Iskolai Közösségi Szolgálat
Névadónkról
Fiókkönyvtárak

Régi honlap (Archív)

ArchívumElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon/Fax:
06-34/ 380-281

Hivatalos e-mail:
konyvtar@mzsvktata.hu

Olvasószolgálati e-mail,
hosszabbítás:

olvasoszolgalat@mzsvktata.hu

További elérhetőségek>>>

Lezárt pályázatok


TÁMOP 3.2.13 - Vár a könyvt@r


(Új Széchenyi terv)

 képekbenIstennel a tűzvonalban

A 2016-os év első Könyves Szerdája sok szempontból érdekes volt a megjelenteknek. A tatai Móricz Zsigmond Városi könyvtár január 13-án délután Selmeczi Istvánt látta vendégül.  A szerző nem először járt nálunk, két éve a Becsülettel élünk és halunk című kötetét mutatta be, mely Lantai Vince zászlós háborús történetét dolgozta fel.

Most ennek szinte folytatásaként jelent meg Csánki Gábor tábori lelkész háborús naplója. Ő volt az, aki eltemette Lantai zászlóst és utána értesítette a családot a tragédiáról. Az ő háborús sorsát és az azt követő itthoni nehéz éveket ábrázolja a kötet, Istennel a tűzvonalban, címmel, nagy hitelességgel, sok dokumentummal alátámasztva, fényképekkel illusztrálva. A háborút követő Rákosi idők különösen nehezek voltak Baranyában, ahol a lelkész szolgált. A civil lakosság kegyetlen sorsa is megjelenik a könyv lapjain.

A szerző elmesélte a mű keletkezésének történetét, nagy vonalakban összefoglalta a mű tartalmát, közérthetően, világosan beszélt a jelenlévőknek, akik között – nagy örömünkre – meglepően sok fiatal diák foglalt helyet.  Számukra igen fontos, hogy a történelem tanulásakor legyenek személyes élményeik bizonyos eseményekről, időszakokról. A hallgatóság között helyet foglaló idősebbek külön szóvá is tették: milyen szép, hogy a fiatalokat is érdekli a múltunk. A szerző is értékelte ezt és a diákokat kísérő nevelőket meg ajándékozta a könyv egy-egy példányával.

Bár ismét fogadkozott, hogy nem kezd több történelmi tárgyú dokumentarista könyvbe, azért elárulta, hogy mostanában keresi azokat a személyeket, akik a második világháborút megjárt katonák hozzátartozói és emlékeznek a katonák által elmesélt anekdotákra, érdekes történetekre. Sok sikert kívánunk a további eredményes kutatómunkához. Reméljük, hamarosan újabb kötetet vehetünk kézbe Selmeczi István tollából.

Petrozsényi Eszter

Eseménynaptár
<
>
<
>
Nyitva tartás

FELNŐTT RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

9:00-19:00
9:00-19:00
Szünnap
9:00-19:00
9:00-19:00
9:00-13:00
Zárva

GYERMEK RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00
Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00
9:00-12:00
Zárva

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

JÁTÉK
Helytörténet

Szakdolgozatok

Előadások anyagai

Szócikkek


Letölthető könyvek

Régi folyóiratok3co