EGYÉB KATALÓGUSOKKönyvtárunkról

BemutatkozásKözérdekű adatokA könyvtárosokKönyvtárhasználatBibliobox szolgáltatásGyűjteményekKönyvtári dokumentumok
Küldetésnyilatkozat
* Jövőkép
* Küldetésnyilatkozat

* Stratégiai terv
Gyermekkönyvtár

Iskolai Közösségi Szolgálat
Névadónkról
Fiókkönyvtárak

Régi honlap (Archív)

ArchívumElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon/Fax:
06-34/ 380-281

Hivatalos e-mail:
konyvtar@mzsvktata.hu

Olvasószolgálati e-mail,
hosszabbítás:

olvasoszolgalat@mzsvktata.hu

További elérhetőségek>>>

Lezárt pályázatok


TÁMOP 3.2.13 - Vár a könyvt@r


(Új Széchenyi terv)

 képekbenGörgei Artúr, a szabadságharc élő vértanúja

Nemzeti ünnepünk és Görgei Artúr születésének 200. évfordulója alkalmából szervezte a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár 2018. március 14-i előadásait a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Csilla von Boeselager Gondviselés Háza Idősek Napközi Otthonában és a Vakok Állami Intézetének Tatai Rehabilitációs Telephelyén.

A rendezvényeken a könyvtár munkatársa igyekezett minél teljesebb képet alkotni a hadvezér életéről, világszemléletéről és tevékenységéről. Így számos részlet hangzott el – többek között - Görgei Artúr „Életem és működésem”, valamint Klapka György „Emlékeimből” című memoárjaiból, továbbá Hermann Róbert: „Kossuth Lajos és Görgei Artúr levelezése, 1848-1849” című köteteiből. De elhangzott annak a 207 volt honvédnek az 1884. május 30-án kelt nyilatkozata is, melyben egykori fővezérük védelmére keltek: „Mi alulírtak, akik a 35 év előtt, a szövetkezett nagyhatalmak túlerejétől legyőzött szabadságharc katonái voltunk… elérkezettnek látjuk… az időt, hogy mielőtt sírba szállanánk, … ezennel egy történelmi adatot szolgáltassunk át az utókornak… Görgei Artúr… erkölcsi teljes meggyőződésünk szerint a legsúlyosabb helyzetekben is egyaránt és mindvégig híven, tiszta szándékkal és becsületesen szolgálta a hazát!... Az ország kormányzója Arad várában augusztus 11-én a minisztériummal együtt forma szerint leköszönt, s ezt köztudtul adó hivatalos búcsúkiáltványában maga kimondotta: hogy a szerencsétlen harcok után… nincs többé remény, hogy az egyesült osztrák orosz nagyhatalmasságok ellen az önvédelem harcát siker reményével folytathassuk… Továbbá… az orosz fősereg előtt végbement fegyverletételt nem a vezér parancsszava diktálta, hanem… a haditanácsban határoztatott el… Nyílt egyenességgel bátran kimondhatjuk: hogy a világosi fegyverletétel oly nagy túlerőkkel szemben nem volt árulás… nem volt a haza elleni bűn, hanem volt a honfivér további hasztalan ontását megszüntető emberséges és tisztességes befejezése egy azontúl reménytelen, céltalan, s azért tovább nem is indokolható háborúnak… Ami pedig a fegyverletétel után történt… az a győztes felek kénye-kedvétől függött, azért magyar embert felelőssé tenni nem lehet.”

Várjuk Önöket továbbra is ingyenes, bárki számára látogatható rendezvényeinkre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Csilla von Boeselager Gondviselés Háza Idősek Napközi Otthonába, a Vasút utca 64-be. 2018. április 18-án 10.00-tól a 10 éve elhunyt Gyurkovics Tibor életével és munkásságával ismerkedhetnek meg.

 

Kerekesné Fuli Anikó

Eseménynaptár
<
>
<
>
Nyitva tartás

FELNŐTT RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

9:00-19:00
9:00-19:00
Szünnap
9:00-19:00
9:00-19:00
9:00-13:00
Zárva

GYERMEK RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00
Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00
9:00-12:00
Zárva

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

JÁTÉK
Helytörténet

Szakdolgozatok

Előadások anyagai

Szócikkek


Letölthető könyvek

Régi folyóiratok3co