EGYÉB KATALÓGUSOKKönyvtárunkról

BemutatkozásKözérdekű adatokA könyvtárosokKönyvtárhasználatBibliobox szolgáltatásGyűjteményekKönyvtári dokumentumok
Küldetésnyilatkozat
* Jövőkép
* Küldetésnyilatkozat

* Stratégiai terv
Gyermekkönyvtár

Iskolai Közösségi Szolgálat
Névadónkról
Fiókkönyvtárak

Régi honlap (Archív)

ArchívumElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon/Fax:
06-34/ 380-281

Hivatalos e-mail:
konyvtar@mzsvktata.hu

Olvasószolgálati e-mail,
hosszabbítás:

olvasoszolgalat@mzsvktata.hu

További elérhetőségek>>>

Lezárt pályázatok


TÁMOP 3.2.13 - Vár a könyvt@r


(Új Széchenyi terv)

 képekbenFriss, közéleti hang az irodalomban

Ez jellemzi leginkább a Könyves Szerda legutóbbi vendégét. A tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár vendége Erdős Virág volt, aki 2015. április 8-án látogatott el hozzánk a Szépírók Társaságának támogatásával.

Nem a megszokott módon kezdődött irodalmi pályafutása. Diák korában a gimnáziumi lap nem közölte írását, s ez nagyon visszavetette alkotói szándékát. Az akkori főszerkesztő ma már megbecsült kollégája az irodalom terén. Bölcsészként Lengyel Péter irodalmi szemináriumának hallgatója volt, ott érezte meg először az írás valódi sodrását, vonzását. Az ott kapott gyakorlatok, feladatok elkészítése új felfedezést jelentett számára. Ráébredt, hogy élvezettel, örömmel alkot.

Első kötete az Udvarok, a budapesti bérházak belsejét megörökítő, Korniss Péter képeiből összeállított fotóalbum irodalmi anyagának megírása volt. Már ebben az első megszólalásában kitűnt egyéni, a megszokott és elfogadott sémákat szétfeszítő stílusával. Irodalmi elődjének és példaképének Parti Nagy Lajost tartja, aki bebizonyította számára, hogy van „más út” is, mint a jól kipróbált ösvények.

Némely verseinek ritmikája, sanzon-szerűsége zenészek figyelmét is felkeltette és sokan hamarabb ismerték meg megzenésített gondolatait, mint az írott költeményeit. Egyéni hangja, friss látásmódja megkülönbözteti őt a többi alkotótól. A körülöttünk változó világ ütőerén tartja kezét és a mindennapok történéseinek avatott krónikása. Ahogyan Háy János is mindig új nyelvezetet használ az újabb könyveihez, úgy Erdős Virág sem ragaszkodik görcsösen a már meghódított irodalmi témákhoz.

Nem kizárólag felnőtteknek ír, gyermekversei nagy sikert aratnak a kicsik körében. A mai világot leképező közéletiségen túllépve, most más gondolatok érlelődnek benne. Nem könnyen alkot, fontos, hogy erőteljes hatással legyen rá valami, ami kikényszeríti belőle az írást. Mindig szüksége van egy hívó szóra is, felkérésre a kiadótól, megkeresésre egy irodalmi fórumtól. Bár az irodalmi műveket közlő újságok már egyre nehezebben élnek manapság. Rendre a megszűnés szélére sodródnak a neves, nagy hagyománnyal rendelkező lapok. Úgy látja, az elektronikus megjelenés lassan átveszi a papíron történő közlés helyét, ez a jövő útja. Változásban van ez a terület is, mint ahogyan a körülöttünk lévő világ. Ő is szívesen közli új írásait elektronikus formában, ahol egy-egy közlés nyomán rövid időn belül több ezer megosztásnak örülhet.

Rajongói mindig figyelemmel kísérik munkáját. Minden siker és irodalmi díj ellenére önmagával viaskodó, minden nagyképűségtől mentes, szinte kislányosan gátlásos embert ismerhettünk meg benne, nem véletlen, hogy önmaga érzelmi életéről soha nem ír. Szeretetre méltó, kedves egyénisége megragadta a tatai közönség szívét és saját verseinek felolvasása remekül kiegészítette a beszélgetést. Tartalmas, szép élménynek lehettünk részesei könyvtárunkban.

Petrozsényi Eszter

Eseménynaptár
<
>
<
>
Nyitva tartás

FELNŐTT RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

9:00-19:00
9:00-19:00
Szünnap
9:00-19:00
9:00-19:00
9:00-13:00
Zárva

GYERMEK RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00
Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00
9:00-12:00
Zárva

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

JÁTÉK
Helytörténet

Szakdolgozatok

Előadások anyagai

Szócikkek


Letölthető könyvek

Régi folyóiratok3co