EGYÉB KATALÓGUSOKKönyvtárunkról

BemutatkozásKözérdekű adatokA könyvtárosokKönyvtárhasználatBibliobox szolgáltatásGyűjteményekKönyvtári dokumentumok
Küldetésnyilatkozat
* Jövőkép
* Küldetésnyilatkozat

* Stratégiai terv
Gyermekkönyvtár

Iskolai Közösségi Szolgálat
Névadónkról
Fiókkönyvtárak

Régi honlap (Archív)

ArchívumElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon/Fax:
06-34/ 380-281

Hivatalos e-mail:
konyvtar@mzsvktata.hu

Olvasószolgálati e-mail,
hosszabbítás:

olvasoszolgalat@mzsvktata.hu

További elérhetőségek>>>

Lezárt pályázatok


TÁMOP 3.2.13 - Vár a könyvt@r


(Új Széchenyi terv)

 képekbenEgy drognapló története

Örök kérdés, hogy a kamaszok hogyan képesek feldolgozni az őket nyomasztó problémákat, kérnek-e segítséget ebben, vagy maguk akarják megoldani önerőből, esetleg az egészségükre és környezetükre ártalmas szerek használatában látják a pillanatnyi gyógyulást? 

A Móricz Zsigmond Városi Könyvtár a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrejött drogprevenciós és egyben irodalmi előadás megszervezésével próbált segítséget nyújtani a fiataloknak a témában. Az Országos Könyvtári Napok keretében a tatai könyvtár Kubiszyn Viktor írót látta vendégül 2016. október 4-én. Az előadó maga is drogból gyógyult, 16 küzdelmes évvel a háta mögött immár a kábítószer veszélyeiről, a gyógyulás folyamatáról tart előadásokat országszerte. Egy ilyen állomás volt a könyvtár, ahová a tatai Bláthy Ottó Szakközépiskolából, valamint az Eötvös József Gimnáziumból érkeztek tanulók, hogy ne csak meghallgassák az előadást, de kérdéseiket is feltegyék.
Kubiszyn Viktor Miskolcon született, hányatott gyermekkora, a negatív szülő példa késztette őt arra, hogy a tiltott szerekhez nyúljon. Hat évesen édesanyjával Budapestre költözött. Kiemelte, hogy az ember az első fázisban még szabadon dönthet, kipróbálja-e vagy sem, ez mindenki előtt nyitva áll. Majd, amikor a kipróbálás mellett döntött, azután következett az úgynevezett „buli van” fázis, amikor leginkább a hétvégi szórakozások alkalmával a könnyedebb anyagokat – ecstasy, szerves oldószerek- vette magához. Innen gyakorlatilag egyenes, de rettentően göröngyös út vezetett a károsabb anyagokhoz, mint a heroinhoz. Ezekre a szerekre pénzt is kellett szereznie, a saját, és környezete holmijait eladta, mert egy cél lebegett előtte: bármi áron hozzájusson az anyaghoz. Látta, amint kortársai belehaltak a szenvedélybetegségbe, ő maga is megtapasztalta, milyen, amikor teljesen eltorzítja az embert úgy fizikailag, mint lelkileg a drog. Végül önszántából döntött úgy, hogy maga mögött hagyja ezt az életformát, és kitör belőle. Segítséget kért, rehabilitációra járt, és megtalálta Istent, valamint írói vénája is kiteljesedhetett. Megírta saját történetét a Drognapló című könyvében, amelyet aztán két hasonló témájú kiadvány követett: a Foglaltház és az Oroszrulett.
A diákok az előadás alatt ezen művek könyvtári példányaiba beleolvashattak. Bizonyára sok gondolat, érzés, kérdés megfogalmazódott a fiatalokban és az idősebbekben egyaránt a hallottakkal kapcsolatban, amely gondolatoknak még ülepedniük kell. Talán több kérdés maradt bennünk megválaszolatlan, mert bátorságra van szükség azok feltevéséhez. A későbbiekben ez bármikor megtehető, Viktor szívesen ad tanácsot, vagy beszél a saját elrettentő példájáról hasonló találkozók alkalmával.

Goldschmidt Éva


Eseménynaptár
<
>
<
>
Nyitva tartás

FELNŐTT RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

9:00-19:00
9:00-19:00
Szünnap
9:00-19:00
9:00-19:00
9:00-13:00
Zárva

GYERMEK RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00
Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00
9:00-12:00
Zárva

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

JÁTÉK
Helytörténet

Szakdolgozatok

Előadások anyagai

Szócikkek


Letölthető könyvek

Régi folyóiratok3co