EGYÉB KATALÓGUSOKKönyvtárunkról

BemutatkozásKözérdekű adatokA könyvtárosokKönyvtárhasználatBibliobox szolgáltatásGyűjteményekKönyvtári dokumentumok
Küldetésnyilatkozat
* Jövőkép
* Küldetésnyilatkozat

* Stratégiai terv
Gyermekkönyvtár

Iskolai Közösségi Szolgálat
Névadónkról
Fiókkönyvtárak

Régi honlap (Archív)

ArchívumElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon/Fax:
06-34/ 380-281

Hivatalos e-mail:
konyvtar@mzsvktata.hu

Olvasószolgálati e-mail,
hosszabbítás:

olvasoszolgalat@mzsvktata.hu

További elérhetőségek>>>

Lezárt pályázatok


TÁMOP 3.2.13 - Vár a könyvt@r


(Új Széchenyi terv)

 képekbenAz államalapító

Szent István királyról és az államalapításról tartotta 2017. augusztus 16-i előadását a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Csilla von Boeselager Gondviselés Háza Idősek Napközi Otthonában.


Bevezetésként szó esett a nagyfejedelmek koráról, az akkor elterjedt vallásokról, arról hogy Géza fejedelem miért a nyugati kereszténységet választotta az ortodox kereszténységgel szemben. Majd áttekintették Szent István életútját. Keresztelését s az azt övező Tata-legendát, gyermekkorát és neveltetését, s hogy miért épp Gizellát, Civakodó Henrik bajor herceg lányát vette feleségül. Átbeszélték a szeniorátus-elvét és az azt felváltó primogenitúrát, a levirátus jogszokását, s az ezekből fakadó belharcokat. Szó esett továbbá Szent István koronájáról, a vármegyerendszer és az egyházszervezet kiépítéséről, első királyunk törvényeiről, Imre herceghez intézett Intelmeiről, majd a herceg haláláról és Magyarország Szűz Máriának való felajánlásáról. Végül államalapító királyunk, Imre herceg, Gellért püspök s a zobori remeték szentté avatásáról, s Szent István tiszteletének alakulásáról történelmünk során. S hogy a legendák még szemléletesebbek legyenek, a résztvevők kezükbe vehették, s megismerhették a Könyvtár Magyar Legendáriumát is.
Ahogy az évszázadok során mindig, Szent István megítélése napjainkban is megosztja a közvéleményt. Ezt tükrözte az előadást követő beszélgetés is, melyen számos kérdést vetettek fel az érdeklődők. S épp ez az aktivitás az, ami újra és újra meggyőzi a programok szervezőit a rendezvények szükségességéről.
Várjuk Önöket is következő, szeptember 20-i rendezvényünkre, melyen az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrenddel, a „pálosok”-kal ismerkedhetnek meg!


Kerekesné Fuli Anikó


Eseménynaptár
<
>
<
>
Nyitva tartás

FELNŐTT RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

9:00-19:00
9:00-19:00
Szünnap
9:00-19:00
9:00-19:00
9:00-13:00
Zárva

GYERMEK RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00
Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00
9:00-12:00
Zárva

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

JÁTÉK
Helytörténet

Szakdolgozatok

Előadások anyagai

Szócikkek


Letölthető könyvek

Régi folyóiratok3co