EGYÉB KATALÓGUSOKKönyvtárunkról

BemutatkozásKözérdekű adatokA könyvtárosokKönyvtárhasználatBibliobox szolgáltatásGyűjteményekKönyvtári dokumentumok
Küldetésnyilatkozat
* Jövőkép
* Küldetésnyilatkozat

* Stratégiai terv
Gyermekkönyvtár

Iskolai Közösségi Szolgálat
Névadónkról
Fiókkönyvtárak

Régi honlap (Archív)

ArchívumElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon/Fax:
06-34/ 380-281

Hivatalos e-mail:
konyvtar@mzsvktata.hu

Olvasószolgálati e-mail,
hosszabbítás:

olvasoszolgalat@mzsvktata.hu

További elérhetőségek>>>

Lezárt pályázatok


TÁMOP 3.2.13 - Vár a könyvt@r


(Új Széchenyi terv)

 képekbenArany 200, avagy a fekete router

A Móricz Zsigmond Városi Könyvtár vendége volt 2017. április 28-án Lackfi János, József Attila-díjas költő, író. Mivel ezen a napon már tartott egy előadást a gyerek olvasóknak, azt hihettük, talán leheletnyit kisebb elánnal, szolidabb hangvétellel fog neki második előadásának, de nem! A felnőtt közönségnek szóló műsor éppoly energikusra, sziporkázóra sikeredett, mint néhány órával korábbi párja.

Az Arany-évfordulóhoz kapcsolódóan a felütés a Mátyás anyja című verssel, illetve annak parafrázisával, A fekete routerrel indult – nagy derültséget keltve ezzel a nézők soraiban. Mindenki felismerte az átiratban az eredeti vers ritmusát, mondandóját, üzenetét. A friss hang, a megújulásra való készség, az újtól való „félelem nélküliség” jellemzi Lackfi János költészetét, azt a módot, ahogyan az irodalomhoz hozzányúl. A közönség vevő erre, de az internet társadalma is, hiszen A fekete routerre 640 ezren kattintottak március vége óta. Lackfi saját bevallása szerint nem sajnálja írásait a netes világtól, hiszen egy irodalmi mű minősége nem romlik attól, hogy a világhálón olvasható, nem pedig egy könyvben. El kell ismerni az internet közvetítő szerepét a kortárs irodalomban.
Élvezettel hallgatták az egybegyűltek a Milyenek a magyarok? sorozatból felolvasott, színesen előadott részleteket. Magukra ismerve kuncogtak emberi gyengeségeiken, a magyar étkezési, utazási szokásokon. A könyvtárban is fellelhető az a hangoskönyv – az író briliáns előadásában –, melyen meghallgathatók többek közt a Koleszterin és csirkefej, az Alkohol kezdőknek, vagy az Alkohol haladóknak című fanyar, mulattató írások.
Szó esett még a Szabó T. Anna költőtől néhány éve kapott A férfi, ha negyven című humoros születésnapi versről és az erre Lackfi által válaszként írt A nőci, ha negyven című költeményről, mely utóbbi szintén megmozgatta a netes és könyves olvasótábor figyelmét a maga 330 ezres rákattintásával.  A találkozót könyvvásárlás, dedikálás zárta. Legtöbb példány a Milyenek a magyarok? című kötetből fogyott. Úgy látszik ilyenek vagyunk mi, magyarok, hogy mégiscsak a saját furcsaságainkon tudunk a legízesebben nevetni.

 Dományi Zsuzsanna


Eseménynaptár
<
>
<
>
Nyitva tartás

FELNŐTT RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

9:00-19:00
9:00-19:00
Szünnap
9:00-19:00
9:00-19:00
9:00-13:00
Zárva

GYERMEK RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00
Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00
9:00-12:00
Zárva

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

JÁTÉK
Helytörténet

Szakdolgozatok

Előadások anyagai

Szócikkek


Letölthető könyvek

Régi folyóiratok3co