EGYÉB KATALÓGUSOKKönyvtárunkról

BemutatkozásKözérdekű adatokA könyvtárosokKönyvtárhasználatBibliobox szolgáltatásGyűjteményekKönyvtári dokumentumok
Küldetésnyilatkozat
* Jövőkép
* Küldetésnyilatkozat

* Stratégiai terv
Gyermekkönyvtár

Iskolai Közösségi Szolgálat
Névadónkról
Fiókkönyvtárak

Régi honlap (Archív)

ArchívumElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon/Fax:
06-34/ 380-281

Hivatalos e-mail:
konyvtar@mzsvktata.hu

Olvasószolgálati e-mail,
hosszabbítás:

olvasoszolgalat@mzsvktata.hu

További elérhetőségek>>>

Lezárt pályázatok


TÁMOP 3.2.13 - Vár a könyvt@r


(Új Széchenyi terv)

 képekbenA vidék forradalma és a tatai sortűzper

2016. november 9-én Galambos István, a Történelmi Ismeretterjesztő Társulat elnöke és a Nemzeti Emlékezet Bizottság munkatársa tartott előadást az 1956-os eseményekről a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban.


Az előadás három részre tagolódott. Az első rész bemutatta, hogy az 1945-től kezdődő történések miért fontos előzményei a forradalomnak. Itt került kifejtésre a tanács, a termelő szövetkezet és a kötelező beszolgáltatás. Ez utóbbiról a közönségből egy-két hallgatónak negatív tapasztalata is volt.

Az előadó cáfolta azt a közkeletű városi legendát, hogy a vidék nem csinált semmit 1956-ban. Kutatásai alapján kimutatta, hogy minden vidéki helyszínen elmozdították a tanácsot, azaz a diktatúra végrehajtó szervét, és nemzeti, illetve forradalmi bizottságokat alakítottak. Ez az államigazgatás nemzetivé válását is jelentette. Tehát a vidék is részt vett az államszervezet átalakításában, mely esemény a forradalmak jellemzője. A következő kívánság vidéken a beszolgáltatási listák megszüntetése volt, melyeket szinte mindenütt megsemmisítettek, elégettek. A vidék jelentőségét mutatja, hogy a MEFESZ (Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége) Szegeden alakult meg a forradalom előtt.

Az előadás harmadik része a sortűz definíciójával kezdődött, mely általában egymás mellett álló katonák lőfegyverhasználatát jelenti. Az 1956-os eseményeknél a sortűz katonai vagy félkatonai szervezetek (pl. Munkásőrség) lőfegyverhasználata fegyvertelen civilek ellen. Magyarországon nyolcvan ilyen tragédia történt, hatvan a Rákosi-Nagy érában, húsz a kádári konszolidációban. A tatai esemény egy darab pisztoly miatt történt, amely az egyik felkelőnél volt – tehát talán nem számít a történészek körében sortűznek, ám valójában fegyvertelen civilekkel szemben elkövetett fegyverhasználat volt.  Az 1994 és 2001 között több tárgyaláson, fellebbezésen, végül ítéleten keresztül zajló tatai sortűzper érdekes elemeit is kiemelte az előadó.


Farkas Tibor

Eseménynaptár
<
>
<
>
Nyitva tartás

FELNŐTT RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

9:00-19:00
9:00-19:00
Szünnap
9:00-19:00
9:00-19:00
9:00-13:00
Zárva

GYERMEK RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00
Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00
9:00-12:00
Zárva

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

JÁTÉK
Helytörténet

Szakdolgozatok

Előadások anyagai

Szócikkek


Letölthető könyvek

Régi folyóiratok3co