EGYÉB KATALÓGUSOKKönyvtárunkról

BemutatkozásKözérdekű adatokA könyvtárosokKönyvtárhasználatBibliobox szolgáltatásGyűjteményekKönyvtári dokumentumok
Küldetésnyilatkozat
* Jövőkép
* Küldetésnyilatkozat

* Stratégiai terv
Gyermekkönyvtár

Iskolai Közösségi Szolgálat
Névadónkról
Fiókkönyvtárak

Régi honlap (Archív)

ArchívumElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon/Fax:
06-34/ 380-281

Hivatalos e-mail:
konyvtar@mzsvktata.hu

Olvasószolgálati e-mail,
hosszabbítás:

olvasoszolgalat@mzsvktata.hu

További elérhetőségek>>>

Lezárt pályázatok


TÁMOP 3.2.13 - Vár a könyvt@r


(Új Széchenyi terv)

 képekbenA jeruzsálemi Szent Sír templom

A húsvéti ünnep szellemében tartotta a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár következő, 2017. április 19-i előadását a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Csilla von Boeselager Gondviselés Háza Idősek Napközi Otthonában.

Az ünnep előtt fejeződtek be ugyanis a jeruzsálemi Szent Sír templom szentélyének felújítási munkálatai. Erről, s a templom történetéről, látnivalóiról hallhattak érdekességeket, láthattak képeket a program résztvevői.

A bevezetőben Mircea Eliade román vallástörténész, filozófus gondolatai hangzottak el arról, hogy „valójában nincs profán létezés”, az ember kriptovallásos. Számára a tér nem homogén vagy semleges. Ezt bizonyítja „az otthon szentsége”, vagy az átmeneti szimbólumok: a küszöb, az ajtó… melyek megtörik a tér homogenitását. S hogy minden kultúrában léteznek különösen szent helyek, ún. „világtengelyek”, melyek kapcsolatot teremtenek a kozmikus régiók (ég-föld-alvilág) között. Az ide épített templomok „a földöntúli minta evilági utánzatai”. Ilyen templom pl. a jeruzsálemi Szent Sír templom is, melyen jelenleg hat vallási közösség osztozik: a római katolikus, a görögkeleti, az örmény, a kopt, a szír és az etióp.

A templomot I. Constantinus, az első keresztény császár építtette, s Kr. u. 335-ben szentelték fel, de a történelem viharai közepette többször is újjá kellett építeni (a 600-as években, majd a keresztes hadjáratok során). A folyamatos hozzáépítések miatt a templomban mára a kisebb-nagyobb termek és kápolnák több emelet magasságban torlódnak egymásra és egymás mellé.

Az előadás során e helyiségeket igyekezett bemutatni az előadó, különös tekintettel a keresztút X-XIV. stációjára: a Frank kápolnára, a Keresztreszegezés kápolnájára, a Keresztfölmagasztalás kápolnájára, a Stabat Mater-oltárra és a Szent Sír szentély kápolnájára.

Bár digitális társadalmunkban az információk bárki számára könnyen hozzáférhetők, a programsorozat előadásain a közösen megélt élmény a lényeg. Az ismeretek felelevenítésén, esetleg új információk szerzésén túl lehetőség van a megélt élmények, tapasztalatok másokkal való megosztására. Az adott témákról való interaktív beszélgetésre.

Szeretettel várunk mindenkit 2017. május 17-i rendezvényünkre (10.00 órai kezdettel), melyen a kereszténység és az iszlám XVI. századi együttélésén túl a Tatai Patara idei rendezvényeivel, s egy könyvújdonsággal, Hrubos-Takács Róbert: A tatai patara című könyvével ismerkedhetnek meg az érdeklődök.


Kerekesné Fuli Anikó


Eseménynaptár
<
>
<
>
Nyitva tartás

FELNŐTT RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

9:00-19:00
9:00-19:00
Szünnap
9:00-19:00
9:00-19:00
9:00-13:00
Zárva

GYERMEK RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00
Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00
9:00-12:00
Zárva

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

JÁTÉK
Helytörténet

Szakdolgozatok

Előadások anyagai

Szócikkek


Letölthető könyvek

Régi folyóiratok3co