EGYÉB KATALÓGUSOKKönyvtárunkról

BemutatkozásKözérdekű adatokA könyvtárosokKönyvtárhasználatBibliobox szolgáltatásGyűjteményekKönyvtári dokumentumok
Küldetésnyilatkozat
* Jövőkép
* Küldetésnyilatkozat

* Stratégiai terv
Gyermekkönyvtár

Iskolai Közösségi Szolgálat
Névadónkról
Fiókkönyvtárak

Régi honlap (Archív)

ArchívumElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon/Fax:
06-34/ 380-281

Hivatalos e-mail:
konyvtar@mzsvktata.hu

Olvasószolgálati e-mail,
hosszabbítás:

olvasoszolgalat@mzsvktata.hu

További elérhetőségek>>>

Lezárt pályázatok


TÁMOP 3.2.13 - Vár a könyvt@r


(Új Széchenyi terv)

 képekbenA fekete bojtár idézése

Sinka Istvánról, a „fekete bojtárról” tartott előadást dr. Medvigy Endre irodalomkutató 2014. december 10-én a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban. A költő, aki a társadalom legszegényebb rétegéből, a szegényparasztságból származott, mindössze négy elemit végzett és csupán zseniális tehetségének köszönhette, hogy a magyar irodalom jeles művelője lett.

Soha meg nem alkuvó természete nem könnyítette meg számára az érvényesülést. Az elveihez, s a gyermekkorból hozott értékrendhez való feltétlen ragaszkodása miatt mindig egyedül állt a világban. Bár a népi írók csoportjához állt legközelebb, mégsem tartozott igazán közéjük sem. Budapesten idegen maradt, s a puszta, a magyar táj, a mély szegénység és kiszolgáltatottság hiteles ábrázolója volt. Mikor a társadalmi változások számára nehezen elfogadható irányt vettek, bibliai témákhoz nyúlt, azokon keresztül írta meg kemény társadalomkritikáját. Élete végéig küszködve, nehezen, szegényen élt a fővárosban is, de nem alázkodott meg, nem kötött kompromisszumot soha. „Adj jogot, hogy vádoljak, mint a feketevíz, mely fog, ha mosnak benne!” Költészetének jó része ilyen vádirat az őt körülvevő igazságtalanság ellen. Nemcsak hagyományos verseket alkotott, a ballada műfajában is maradandó értéket teremtett, balladáinak sora egyenes folytatása Arany e műfajban írt remekeinek. A balladákra jellemző tömörítésnek is nagymestere volt, s költői képeinek ereje semmivel sem marad el József Attila tiszta, újszerű képeinek erejétől.

Az este folyamán az előadás közben egymás után hangzottak fel a legszebb Sinka versek Petőházi Margit előadóművész és Petrozsényi Eszter színművész tolmácsolásában, maradandó élményt nyújtva ezzel a nagyszámú közönségnek, akik megindult lélekkel, szép élménnyel gazdagodva távoztak a tatai könyvtárból.

Petrozsényi Eszter

Eseménynaptár
<
>
<
>
Nyitva tartás

FELNŐTT RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

9:00-19:00
9:00-19:00
Szünnap
9:00-19:00
9:00-19:00
9:00-13:00
Zárva

GYERMEK RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00
Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00
9:00-12:00
Zárva

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

JÁTÉK
Helytörténet

Szakdolgozatok

Előadások anyagai

Szócikkek


Letölthető könyvek

Régi folyóiratok3co