EGYÉB KATALÓGUSOKKönyvtárunkról

BemutatkozásKözérdekű adatokA könyvtárosokKönyvtárhasználatBibliobox szolgáltatásGyűjteményekKönyvtári dokumentumok
Küldetésnyilatkozat
* Jövőkép
* Küldetésnyilatkozat

* Stratégiai terv
Gyermekkönyvtár

Iskolai Közösségi Szolgálat
Névadónkról
Fiókkönyvtárak

Régi honlap (Archív)

ArchívumElérhetőségeink

Címünk:
2890 Tata, Váralja u. 4.

Telefon/Fax:
06-34/ 380-281

Hivatalos e-mail:
konyvtar@mzsvktata.hu

Olvasószolgálati e-mail,
hosszabbítás:

olvasoszolgalat@mzsvktata.hu

További elérhetőségek>>>

Lezárt pályázatok


TÁMOP 3.2.13 - Vár a könyvt@r


(Új Széchenyi terv)

 képekbenNemzeti imádságunk, a Himnusz

A Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezte a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár 2018. januári előadásait a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Csilla von Boeselager Gondviselés Háza Idősek Napközi Otthonában, a Vakok Állami Intézetének Tatai Rehabilitációs Telephelyén és Tata több iskolájában is.

A bevezetőben röviden áttekintették Kölcsey Ferenc szerepét a reformkorban és a nyelvújító mozgalomban, valamint ezek történelmi előzményeit. Megismerkedhettek a Rákóczi nótával és azokkal a vallásos néphimnuszokkal, melyekkel a kor magyarsága igyekezett kifejezni nemzeti identitását. Szó esett az újévköszöntés népi hagyományáról és konkrétan a Himnuszt ihlető Batthyány-kódex 190-191. énekeiről. De megismerhették a jeremiád, mint irodalmi műfaj sajátosságait Himnuszunkon keresztül. Természetesen nemzeti imánk zenei feldolgozását is górcső alá vették. Így áttekintették a Himnusszal kapcsolatos legjelentősebb anekdotákat. De számos más érdekesség is elhangzott, mint például mely zeneművek hatottak Erkel Ferencre a mű megkomponálásakor, miért lassították le a Himnuszt az 1920-as években, vagy hogy milyen képzőművészeti alkotásokban jelenik meg nemzeti imánk.

Az előadás természetesen a Magyar Kultúra Napjának témakörével zárult. Szó esett a megemlékezés kialakulásáról és a nappal kapcsolatos eseményekről: mint például a Himnusz kéziratának kiállításáról az Országos Széchényi Könyvtárban, illetve a Márai-díj és a Kölcsey emlékplakett átadásáról.

A Móricz Zsigmond Városi Könyvtár kitelepülései elérhetővé teszik a programokat azok számára is, akik – fizikai okok vagy csak idejük korlátozottsága miatt - nem tudják felkeresni az intézményt. Ezen alkalmakkor nem csak ismereteket adnak át, de közösséget is építenek.  Igazolják ezt azok a pillanatok, amikor például a hallgatók megbeszélik, hogy közös kirándulás keretében felkeresnek egy - az előadáson megismert - emlékművet, vagy amikor megosztják egymással az adott témával kapcsolatos – élményeiket, tapasztalataikat… s öntik végeláthatatlanul kérdéseik sorát az előadóra.

Várjuk Önöket továbbra is ingyenes, bárki számára látogatható rendezvényeinkre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Csilla von Boeselager Gondviselés Háza Idősek Napközi Otthonába, a Vasút utca 64-be. 2018. február 21-én 10.00-tól Wass Albert munkásságával ismerkedhetnek meg.

                                                                              Kerekesné Fuli Anikó

Eseménynaptár
<
>
<
>
Nyitva tartás

FELNŐTT RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

9:00-19:00
9:00-19:00
Szünnap
9:00-19:00
9:00-19:00
9:00-13:00
Zárva

GYERMEK RÉSZLEG

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

14:00-18:00
14:00-18:00
Szünnap
14:00-18:00
14:00-18:00
9:00-12:00
Zárva

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

JÁTÉK
Helytörténet

Szakdolgozatok

Előadások anyagai

Szócikkek


Letölthető könyvek

Régi folyóiratok3co